Bugün, 10 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    11298,64%0,54
  • DOLAR

    42,59% 0,03
  • EURO

    49,66% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5761,58% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9278,67% 0,00

ÜRETİCİLER BU YIL DA DERT KÜPÜ

ÜRETİCİLER BU YIL DA DERT KÜPÜ

SİYASET 7.08.2023 10:10:45 0
ÜRETİCİLER BU YIL DA DERT KÜPÜ
ÜRETİCİLER BU YIL DA DERT KÜPÜ ÇİFTÇİYİ TÜCCARIN ÖNÜNE ATIYORLAR TMO, çiftçiden ürünleri almakta ağır davranınca çiftçiler tüccarın elinde kaldı. Maliyetleri her geçen gün katlanan ve borçlarını ödemek zorunda kalan üreticiler, geçen yılın bile altında fiyatla ürününü tüccara satmak zorunda kalıyor. Çiftçilerin daha fazla mağduriyet yaşamaması ve gelecek sezonda üretime devam etmesi için hükümetin etkin ve kararlı adımları atması gerektiğini vurgulayan CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Karasu üreticilerin yaşadığı zorlukları TBMM gündemine bir kez daha taşıdı.   Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiden ürünleri almakta ağır davranınca, üreticiler hasat ettikleri ürünleri tüccara “yok fiyatına” satmak zorunda kalıyor. Üreticilerin daha fazla mağduriyet yaşamaması ve gelecek sezonda üretime devam etmesi için hükümetin etkin ve kararlı adımları atması gerektiğini vurgulayan CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu yaşanan zorlukları TBMM gündemine bir kez daha taşıdı. CHP Sivas Milletvekili ve PM Üyesi Karasu, hasat dönemiyle birlikte yaşanan sorunları bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Daha önce de bu konuyu gündeme getiren, ancak henüz yanıt alamayan Karasu, Sivas’ta geçen Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca önceki yıllara göre çok fazla miktarda görülen kuvvetli yağış ve oluşan sellerin ekinlere büyük zarar verdiğini hatırlattı. Sivas Ziraat Odası’nın ekili arazilere girilememesi ve pas ilacı atılamaması nedeniyle buğday ve arpa gibi ürünlerde pas hastalığının görüldüğünü açıkladığını belirten Karasu, bunun ürünlerde rekolte ve kalite düşüklüğüne de neden olduğunu ifade etti. Hasat döneminin başlamasıyla beraber, çiftçilerin TMO’dan randevu almakta zorlandıklarını, randevu alanların da ürünlerinin belli bir miktarını satabildiklerini hatırlatan Karasu, “Bu durum en çok tüccarların işine yarıyor. Çünkü tüccar, TMO’da 8.250 TL olan ürünü, yarı fiyatına alıyor.  Çiftçi mağdur ve perişan oluyor. Hani TMO çiftçinin kara gün dostuydu? Bu soruna sadece yaptırımı olmayan TMO’nun değil, asıl olarak hükümetin el atması gerekiyor” diye konuştu.

HÜKÜMET ADIMLAR ATMALI

İlaç, gübre, mazot gibi temel girdi fiyatlarının her gün arttığına dikkat çeken Karasu, zaten borçlu olan çiftçilerin, borçlarını ödeyebilmesi ve daha fazla mağduriyet yaşamaması, gelecek sezonda da üretime devam etmesi için hükümetin etkin ve kararlı adımları bir an önce atması gerektiğini vurguladı. Karasu, “Girdi maliyetlerine, mazot gübre maliyetlerine erişmek zaten mümkün değil. Gelecek sezonda da eğer çiftçinin üretime devam etmesi isteniyorsa, hükümetin bir an önce kararlı adımlar atması gerekiyor. Ayrıca TMO’nun da daha hızlı ve planlı alımlar gerçekleştirmesi, vasıfsız buğday alımının sağlanması gerekiyor” dedi.

TARIM BAKANI’NA SORDU

CHP’li Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan özetle şu sorularına yanıt vermesini talep etti: “Sivas’ta TMO’nun (kiralanan depolar da dahil) faal durumdaki buğday ve arpa alım merkezinin sayısı kaçtır? Kaçı, sezonda yapılan alımlar için kullanılmıştır? Ürünlerini TMO’ya teslim edemeyen çiftçiler, mahsullerini düşük fiyatlardan tüccarlara satmak zorunda kalmıştır. TMO’nun bu zafiyetinden dolayı çiftçinin uğradığı zararın telafi edilebilmesi adına Bakanlığınızın yaptığı veya yapacağı çalışma var mıdır/olacak mıdır? TMO’ya ürünlerini satamadığı için mağduriyet yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek adına hükümetinizin yaptığı/yapacağı çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmanın içeriği nedir? Piyasa fiyatlarının TMO alım fiyatına yükselmesi hususunda uygulanacak politikalar gündeminizde midir? Bu sezonda, Sivas’ta vasıfsız buğday alımı yapılacak mıdır? Pas hastalığı Sivas’ta kaç dönümlük alanda görülmüştür? İlaçlama için drone kullanılabilmesi hususunda bakanlığınızın çiftçilerimize sağladığı teknolojik olanaklar nelerdir? Bu konuda üreticilere bakanlığınızın yaptığı ve yapacağı destekler nelerdir?    

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

HÜDA PAR’dan uyuşturucuyla mücadele ile ilgili kanun teklifi

Adıyaman’da İHD, Baro ve Emek Platformu’ndan ortak açıklama: ‘İnsan haklarının özü barıştır’ - Videolu Haber

Kütahya’da şehidin adı ortaokulda nesiller boyu yaşatılacak

Düzce'de uyuşturucu operasyonu

İzmit'te 'halk et' yüzleri güldürürken, 'askıda et' desteği sürüyor

Doç. Dr. Tolga Şahin: Her karın ağrısı huzursuz bağırsak sendromu değildir!

Manisa'da kitap bağışı çağrısı

Nasdaq Verafin, Küresel Dolandırıcılıkla Mücadele İttifakı'na (GASA) katıldı

Muğla Milas soğuk kış günlerinde vatandaşın yanında

Düzce'de 4. sınıf öğrencilerine yönelik izleme çalışması değerlendirildi

Kurtulmuş: Bu coğrafyada Türklerin, Kürtlerin, Arapların bir arada kardeşçe yaşamaları mümkündür

Suvarlı–Köseceli Kurece yolu asfaltlanarak ulaşıma açıldı

Kocaeli İzmit Sanat Akademisi Fransa’da ödül aldı

Erzurumlu hayırseverlerden gönüllü yardım seferberliği

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplandı

İzmir’de su kesintisi artık her gün yapılacak

Besni Belediyesi’nden özel gereksinimli öğrencilere yangın eğitimi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Buğday Tanesi’ Projesi Umudu Yeniden Ayağa Kaldırıyor

Malatya'da Başkan Sami Er’den üreticilere destek mesajı

Bursa Gemlik'te çocuklar haklarını öğreniyor

Balıkesir’den sokak hayvanlarına sıcak yuva

Kırklareli’de avlanabilir asgari boyun altında olan 3 ton istavrit yakalandı

Adana'da dereye düşen 12 yaşındaki çocuk kayboldu

Besni’de otomobil şarampole yuvarlandı

Adıyaman’da Sağlık ve Turizm İş Birliği İçin Görüşme

Enerji rotası değişiyor... Yüzer GES'ler devreye giriyor!

Gazeteler ve internet haber sitelerini ilgilendiriyor... BİK Yönetmeliği'nde değişiklikler 'Resmi'leşti

İstanbul'da siyer yarışmasına yoğun ilgi

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı toplantısı yapıldı

Bursa Nilüfer'de sürdürülebilir tarım konuşuldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Kütahya’da şehidin adı ortaokulda nesiller boyu yaşatılacak

Düzce'de 4. sınıf öğrencilerine yönelik izleme çalışması değerlendirildi

Kocaeli İzmit'te gençlere Avrupa Fırsatları semineri

Malatya’da bin 350 öğrenci deneme sınavına katıldı

Kocaeli’de gençler için yeni Bilgievi açıldı

Gölcük'te gençlere sıfır atık bilinci aşılanıyor

Balıkesir Çevre Eğitim ve Bilim Merkezi öğrencileri bekliyor

Sakarya'da su müfettişlerinin sayısı artıyor

İstanbul Beylikdüzü Belediyesi çalışanlarına 'yangın güvenlik' eğitimi

Bursa'da eğitimde yenilikçi yaklaşımlar yerinde incelendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR