1) YAHUDİ MİLLETİNİN MUHARREF TEVRAT’A MUTAASSIP BAĞLILIĞI.
SAMİ NOGAY
Yahudilik, tarihinin başlangıcından beri, en kesin şekilde, değiştirilmiş Tevrat’a bağlanmıştır. Yahudiliğin bütün idealleri değiştirilmiş Tevrat’tan çıkmış olduğu gibi, Yahudiliğin bütün tarihi boyunca geçirdiği krizlerde onları toplayan ve bugüne kadar gelebilmelerini temin eden de yine değiştirilmiş Tevrat’ın telkinlerine mutaassıp bağlılıkları olmuştur.
Yehova, yani Yahudiliğin ilâhı, kendine kavim olarak Yahudileri seçmiştir. Yahudiler Yehova’nın kavmidir (!). Yahudi kavmi mukaddestir. Ve yer yüzünde Yehova’nın temsilcisi olup, bütün milletlerin çobanıdır. Yahudilere dokunan, Yehova’nın gazabını üzerine çeker ve helâk olur. Yeryüzü Yahudiliğin mülküdür. Milletler onun sürüsüdür.
Yahudilik ile Yehova arasındaki münasebet bir sözleşmedir (ahittir). Yehova, Yahudilerin uygulaması için, bir kanun vermiştir. Bu kanuna uyarlarsa, Yahudiler, cihana hâkim olacaklardır. Uymazlarsa, Yehova onları cezalandıracak. Fakat hiçbir zaman da terk etmeyecektir. Bu sözleşme, bazen, karı-koca arasındaki nikâh muamelesine benzetilmiş; Yehova koca, Yahudi kavmi ise karı olarak telakki edilmiştir. Fuhuş ise, Yahudilerin, Yehova’yı bırakıp başka ilâhlara bağlanmaları olarak tefsir edilmiştir.
Tevrat’ın bu husustaki hükümlerini şöylece sıralayabiliriz:
A- Tevrat’a tam bağlılık;
1. “Ve bütün kanunlarımı ve bütün hükümlerimi tutun ve onları yapın, ta ki, orada oturmak için götürmekte olduğum memleket sizi kusmasın.”[1]
B- Tevrat’ın değişmez bir kanun oluşu, Tevrat’tan başka kanun kabul edilmeyeceği;
2. “Memlekette doğan adam için ve aranızda misafir olan için şeriat bir olacaktır.”[2]
3. “Cumhur için, sizin ve aranızda garip olan için bir kanun, nesillerinizce ebedî bir kanun olacaktır.”[3]
4. “Size emretmekte olduğum söze bir şey katmayacaksınız ve ondan eksiltmeyeceksiniz.”[4]
5. “Atalarının Allah’ı Rab, mülk edinmek için sana verdiği memlekette, yer üzerinde yaşayacağınız bütün günler yapmak üzere tutacağınız bütün kanunlar bunlardır.[5]
[1] Kitab-ı Mukaddes (Tevrat), Levililer Kitabı, Bab: 20, Cümle: 22. Kitab-ı Mukaddes Şirketi, İstanbul, 1958.
[2] Tevrat, Çıkış Kitabı, Bab: 12, Cümle: 49.
[3] Tevrat, Sayılar Kitabı, Bab: 15, Cümle: 15.
[4] Tevrat, Tesniye Kitabı, Bab: 4, Cümle: 2.
[5] Tevrat, Tesniye Kitabı, Bab: 12, Cümle: 1.