Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

          Yaratılmış varlıkların en hayırlısı dediğimiz İnsan oğlunun, yaratılışına uygun hal, karakter dediğimiz Fıtrat, İnsan ile birlikte aslına uygun olma hali denilmektedir.

         Aslına uygun olmak, demekle neyi anladığımızda çok önemlidir yüzden her varlığın bir karakteri vardır. Bu karakter yani Fıtrat insanoğlunda farklı farklı olgunlaşırız, Allah’ta İnsanoğluna yaratılışa uygun olma haline FITRAT, ASLINA BENZEME FABRİKA AYARLARI GİBİ kelimelerle de ifade edebiliriz. 

         İnsan kim ki, kim kime benzemesi, kimin kimliğinde asıl olması noktasında bizler İnsan olarak neyiz, niçin varız, niçin yaratıldık, yaşarken de nasıl yaşamalıyız ki, kim olduğumuzun farkındalığı ile yaşadığımız yerden, bizleri yoktan yaratana dönebilmektir.

        Âl-i İmrân / 185. Ayetinde bizlere yaratılışımız ve akıbetimizin ne olacağını, başlangıçtan dönüşe kadar gecen hayatımızda, nasıl yaşamamız gerektiğinine uygun olarak yaratılışımızda, yaratılışımıza uygun yaşayıp yaşamamamızın sonuçlarının Allaha dönüşümüzdeki karşılığının ne olacağını  çok acık bir hükümle bildirdiği bu ayette, İnsanoğluna aslına uygun nasıl yaşamamız gerektiğinide diğer ayetleri ile tanımlamıştır.

  Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ancak kıyâmet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan başka bir şey değildir.

Fıtrat, beşer olmanın, hataya düşmenin, inşana has olduğu, yaradılışımızın Allaha kul olmak olduğu şuuru karakteri, ona göre yaşamamız gerektiğinin bilincidir.

İslam anlayışında İnsanın Fıtratı demek,Allahın karşısında,aciz,güçsüz,olduğumuzun gerçeği karşısında,Allaha laiki ile kul olabilmektir.

İşte Fıtratımıza uygun yaşamanın, inanmanın adıdır HANİF olmak, Tekliyeci olmak, Tek kabul etmek, ondan gayrısını tanımamaktır HANİF 

Bu yüzden Nuh Tufanından sonra gelen Nuh’un soyundan olan İBRAHİM (a.s.) ın ortaya koyduğu Allah inancının adıdır HANİF OLMAK

Fıtratı ilahideki özdür, mayadır, Tevhidi duruştur HANİF OLMAK.

Nuh’un (As.) ın oğullarından olan İbrahim (As.) ında oğullarından olan Son nübüvvet ışığı Hz. Muhammed (As.) ında insanlara çağırdığı, davet ettiği, anlattığı dinin adıdır HANİF OLMAK.

Bu yüzden Kuranı Kerimde Cenabı ALLAH İbrahim oğullarına ve insanlığa acık davetinde Allah’ın İlahlığına itaat etmenin kabul etmenin adı olduğunu beyan etmiştir. HANİF DERKEN.

         Hanif olmak, Kur’an kavramı olarak tanımlandığında "kâinatın tek hâkimi olan yaratıcıya duru olarak inanıp güvenen" manasını taşır. Böylece başka ilahların varlığını reddeden kişi, aynı zamanda kendi kişiliğini bulmuş ve şeytanlardan korunmuş olur.

       Allah’tan başka kimseye teslim olmayacağımızın; Onun emirleri dışında kimseyi hayatımızı yönlendirme pozisyonuna koymayacağımızın, 

Hayatımızı  onun istediği gibi yaşayacağımızın adıdır Hanif olmak. Nefsimiz ya da büyüklerimiz, atalarımız, törelerimiz nasıl istiyorsa öyle olmak değildir Hanif olmak.

      Ondan çok kimseyi sevmeyeceğiz. Yani evladımız, babamız, devletimiz, parti ve cemaat liderimiz…. Dahi olsa Allah’ın emrine aykırı iş yapmanızı isterlerse, onlara olan sevgimizden dolayı bunu yapmayacağımızın göstergesi ve tavrıdır Hanif olmak

      Allah’tan başkasına kulluk ve ibadet yapmayacağız. (Yani kulluk vazifesi olan mesela sorgusuz sualsiz emirlerine tam teslimiyet gibi itaat yani kulluk isini sadece Allah’a yapacağız. Tabi buradaki kastedilen şey Allah’ın emrine aykırı olan islerde teslimiyet ve itaattir, Hanif olmak.

      Kur’an-ı Kerîm Araplardan putlara tapmayan, Yahudi ve Hristiyan olmayan, bir tek ilâhın varlığına inanan ve O'na kulluk eden bir cemaate işaret eder ki bunlar “huna” veya “ahlaf” diye bilinirler.

Peygamber öncesi Mekke’de sadece Yahudiler Hristiyanlar Müşrikler yoktu, kendilerine Bizler İbrahim’in dini olan HANİFLİK üzere yaşayanlardanız diyenler vardı bu konuda  Kuranda Hz. Allah 

(10/Yunus 105)------- Ve yüzünü Hanif olarak dine çevir! Sakın müşriklerden olma! 

(16/Nahl 123)----------Sonra da sana: “Hanif olarak İbrahim’in milletine uy!” diye vahyettik. O, müşriklerden değildi. 

(60/Mümtehine, 4)----Sizin için İbrahim’de ve onunla birlikte olan (müminlerde/resullerde) güzel bir örneklik vardır. Hani onlar, kavimlerine demişlerdi ki: “Biz, sizden ve Allah’ın dışında ibadet ettiklerinizden berîyiz/uzağız. Sizi tekfir ettik (üzerinde bulunduğunuz yolu ve sizi reddettik). Bizimle sizin aranızda, tek olan Allah’a iman edinceye kadar, ebedî bir düşmanlık ve ebedî bir kin baş göstermiştir.” İbrahim’in babasına söylediği: “Senin için Allah’tan bağışlanma dileyeceğim. (Ama) Allah’a karşı sana hiçbir faydam olmaz.” sözü müstesna. Rabbimiz! Yalnızca sana tevekkül ettik, yalnızca sana yöneldik ve dönüşümüz de yalnızca sanadır. 

(30/Rûm 30)------------Yüzünü (hiçbir şeyi Allah’a ortak koşmayan muvahhid) bir hanif olarak dine çevir. Allah’ın insanları yarattığı fıtrata (uy). Allah’ın yaratmasında değişiklik yoktur. (Herkesi tevhid fıtratı üzere yaratmıştır.) İşte dosdoğru din budur. Ancak insanların çoğu bilmezler.

  Ayet-i kerime, her müminin uymak zorunda olduğu (16/Nahl, 123), yüz çevirenin sefih/kıt akıllı kabul edildiği (2/Bakara, 130), yolların en müstakimi olan, İbrahim’in (as) yolunu ve milletini tefsir etmektedir. İbrahim’in yoludur, Hanif yolunda Hanif olmak

a. Müşriklerden berî olmaktır. Çünkü şirki var eden ve onu fiiliyata döken müşriktir.

b. Allah’ın dışında ibadet ettikleri putlardan ve tağutlardan berî olmaktır. Ki “berî olmak” o fiili yapmamak ve fiilin sahibine bilinçli, imani bir tavır göstermeyi ifade eder.

c. Şirk ehlini tanımamak, reddetmek ve onların küfrüne hükmetmektir.

d. Dini Allah’a halis kılarak, ortak koşmaksızın, bir olan Allah’a iman edinceye dek kâfirlere düşmanlık etmek ve kin beslemektir.

   İşte bu, Allah’a ve Resul’üne savaş açmış, cehennem kapısında oturmuş, bizdenmiş gibi konuşarak bizi aldatan, Kitabı dillerine dolayan, ama onu az bir paha karşılığında satanların el birliği ve itinayla gizlemeye çalıştıkları İbrahim’in milletidir.

                                          HANİF OLMANIN KARSISINDA MÜŞRİK OLMAK

Yukarda ifade etmeye çalıştığımız Hanif olmak TEVHİDİ Duruş’un karsısında olanlara da MÜŞRİK denmektedir.

Allah Hz  Kur’an-ı Kerîmde, Araplardan putlara tapmayan, Yahudi ve Hristiyan olmayan, bir tek ilâhın varlığına inanan ve O'na kulluk eden cemaate işaret eder ki bunlar “hunefâ” veya “ahnâf” diye adlandırılmış olan Haniflerdir. Bunun karsısındaki tüm inanç biçimlerinin genel adıdır MÜŞRİK OLMAK,

Yani Allah’ı (c.c) bırakıp Allah dışındaki tüm otoriteleri veya otoritelerle aralarında aracı yapılan tüm anlayışın adıdır MÜŞRİK OLMAK.

Allah dışında İLAH olarak kabul görenlere sahte ilah, bu sahte ilahların toplumda oluşturduğu inanç sisteminin adıdır MÜŞRİK OLMAK

Kuran ise bunlara istinaden verdiği cevap, Allah’ı bırakıp, kulları durumundaki taptıklarınız, yalvardıklarınız da sizin gibi kullardır. Eğer iddianızda doğru iseniz, onlara dua edin de duanızı kabul edip yerine getirsinler. Allah'tan başka taptıklarınız da sizin gibi kullardır. Eğer doğru sözlü iseniz çağırın onları da size cevap versinler diyerek meydan okumaktadır.

Ankebût Suresi 17. Ayetinde Allah kendi dinini bırakıpta başka ilah edinenlere hitaben diyor ki 

“Siz Allah'ı bırakıp, yarattıkları içinden taştan yontularak yapılan heykellere, putlara tapıyor, asılsız sözler uyduruyorsunuz. Allah'ı bırakıp yarattıkları içinden taptıklarınızın size rızık vermeye güçleri yetmez. O halde, Allah'a kulluk ederek rızkı Allah'tan isteyin. O'nu ilâh tanıyın, candan Müslümanlar olarak O'na teslim olun, saygıyla O'na kulluk ve ibadet edin, O'nun şeriatına bağlanın, O'na boyun eğin, O'na şükredin. O'nun huzuruna götürülerek hesaba çekileceksiniz.”

Şuara süresinin ﴾92-93﴿ ayetinde de soruyor kendisini bırakıp ta başka rabler edinenlere; onlara, “Allah’ı bırakıp da taptıklarınız nerede? Size yardım edebiliyorlar veya kendilerini kurtarabiliyorlar mı?” denilir.

Buradan yola çıkarak HANİF OLMAK,MÜŞRİK OLMAK dediğimizde Allah’ın ilahlığı karsısında TEVHİDİ duruşu sergileyenler ile

Allah’ı bırakıp, Allah dışında başka rabler edinmek, sahte ilahlara tapınmak kavramı içerisinde ortakçı kabul etmektir MÜŞRÜK OLMAK,

Bizler beşer olma hasebi ile tasarrufumuz altında bulunan hiçbir şey için ortakçı KABUL ETMEZ İKEN

Hz. Allah MÜLKÜNDE ORTAKCI KABUL EDERMİ?

Selam ve dua ile

   


FITRAT BENLİĞİNDE ORTAKÇILIĞA REDDİYE Hz. Allah MÜLKÜNDE ORTAKÇI KABUL EDERMİ?

Adnan Şimşek

31.03.2024 10:40:00

Magazinsel şov artı basın eşittir domates…

Gelin hep beraber Erzurum'u "Uzak Şehir” olmaktan çıkaralım

Önce insan olmak, insan olmayı bilmek!

Gündeme Dair Meseleler

ERZURUM SPOR FK EYÜP SPOR İLE İSTANBUL'DA KARŞILAŞACAK

ERZURUM BEYAZŞEHİR SPOR KULÜBÜNDEN FUTBOL İL TEMSİLCİSİ FERİT KARAKOCA ' YA ZİYARET

SERKANDAŞ SİGORTA U-15 YAŞ GRUBU PLAY-OFF YARI FİNAL MÜSABAKALARI BAŞLIYOR

Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’nin “Vakıf Haftası” Mesajı

Palandöken’in çok özel ziyaretçileri vardı

Biz çoktan başladık…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

YAZARLAR