Ali Berham Şahbudak

Tarih: 27.03.2024 15:59

DÜŞÜNCENİZ EYLEME DÖNÜŞMÜŞ İSE SİZ ARTIK İCİNDE BULUNDUĞUNUZ ÇAĞA YAKALAMIŞSINIZDIR.!!

Facebook Twitter Linked-in

#Eğitim, insanın gelişim yolculuğunda ki en önemli bir yol göstericidir.

Bunun #hayata gecirilmesinin temelinde yatan ise insanın kendini yenileye bilmesi çağa uyu saglaya bilmasinin de üç amaç yolu vardır eğitim ahlak verir/alırız.

Bir konuda bilgi edinmek/edindirmek, beceri geliştirmek veya bir davranışı değiştirmek , ya da yeni bir davranışı  düşunsel olarak eyleme gecirerek geçmiş yaşamılardan dersler cikararak icinde bulundugun #çağa uygun olarak kendini geleceğe hazirlamaktir.

" İçinde bulundugumuz çağımızda #bilgi ve #bilim oldukça çok yaygın ve anında  ulaşılabilir bir durumdadır "tek sorun algilama ve sorumluluk uslenmektir"..

" Bundan 40- 50 yıl önce ki İlk ve ortaokul lise ve üniversite dönemlerimi düşündüğümde #öğretmenlerin sarı teksir kağıtlarında dağıttığı bilgi içerikli yazıları ve en az altı cilt basılan ansiklopedileri hatırlıyorum"..

Şimdi cep telefonlarımızdaki internet tarayıcılarından her türlü bilgiye ücretsiz ve hızla erişebiliyoruz. Bilgi bu kadar yaygın ve sınırsızken BİLMEK kavramı YAPABİLMEK #eylemine dönüşmediği sürece bilginin pek değeri kalmıyor.

Toplum olarak #okuma alışkanlığımız çok gelişmiş değil. Kitle iletişim araçlarından edindiğimiz kulaktan dolma bilgilerle idare etmek alışkanlık haline geldi. Tarihimizi dizilerden öğrendiğimiz bir dönemdeyiz.

Durum böyle olunca bilginin beceriye dönüşmesi zorlaşıyor. ilgi ve becerilerin davranışa dönüşerek kullanılmasıyla, alışkanlıklar oluşuyor.

#Nöro bilimcilere göre bir davranışın alışkanlığa dönüşmesi 21 günde gerçekleşiyor. Bu süre beynimizdeki sinir hücreleri olan nöronların kendi aralarındaki iletişimin güçlü ve kararlı bir davranış haritası yaratması için geçmesi gereken zaman dilimidir.

"Örneğin herkes #sağlıklı bir yaşam için günde en az iki litre su içilmesi gerektiğini bilir". Bu #evrensel bir bilgidir. Peki kaç kişi bu bilgiyi davranışa dönüştürüyor? İşte temel soru budur.!

Nasıl zayıflanacağını, nasıl yabancı dil öğrenileceğini, nasıl daha iyi satış yapılacağını öğrenir ve biliriz.

Peki neden #uygulamayız?

Sorunun cevabı oldukça basit: 
Yeni bir davranışı benimsemek yorucudur ve enerji sarf etmeyi gerektirir. İnsan zihni ve bedeni bir bütün halinde çalışır. Zihin ise bilinç üstü ve bilinçdışı zihin olarak ikiye ayrılır. Davranışlarımızın yüzde 90’a yakın kısmını bilinçdışı zihnimiz yönlendirir.

Bilinçdışımızı belirli ilkelerle çalışır.

En önemli #ilkelerinden biri kolayı zora tercih etmesidir. Ve anayasasının birinci maddesi bizi korumaktır. Bu nedenle az bir enerjiyle azami faydayı elde etmek üzerine davranış kurgusu yapar.

Bilinç ve bilincin bildiği bilgiyi davranışa dönüştürmenin yani öğrenmenin 4 aşaması vardır:

#İlk aşama “bilinçsiz yetersizlik” denilen aşamadır. Bu aşamada bir şeyi bilmediğimizi bile bilmeyiz. Bu hiç duymadığımız ve tecrübe etmediğimiz konular olduğunun farkına vardığımız aşamadır.

#İkinci aşama “bilinçli yetersizlik” tir. 
Bu evre herhangi bir şeyi yeni öğrendiğimiz ama uygulamada acemilik çektiğimiz, yetersiz olduğumuz bir dönemdir.

#Üçüncü aşama “bilinçli yeterlilik”tir. Bilinçle ve farkında olarak sergilediğimiz hareket ve davranışlar bu evrede gelişir.

#Dördüncü ve son aşama “bilinçsiz yeterlilik” tir. Diğer bir deyişle otomatik davranış gösterdiğimiz ve düşünmeden hareket ettiğimiz davranış süreçleridir.

"Örnek vermek #gerkirse bir araba kullanırken farkında olmadan vites değiştirmek, yürümek, yemek yemek gibi otomatik yaptığımız davranışlar bu evrededir"..

#Kişisel gelişim dediğimiz şey herhangi bir konuda hangi öğrenme evresinde olduğumuzu değerlendirip, bir iki aşama geriye gidebilmek ve bilinç/yeterlilik düzeyimizi sorgulamakla gerçekleşir. Bunun yolu da çok okumak ve bildiğimizi bile yeniden sorgulamak ile araştırmaktan geçiyor..

Bildiklerinizi #YAPABİLMENİZ ümidiyle sevgiyle kalın.. Bilgi paylaştıkça çoğalır #çoğaldıkça da yaşam kalitesi #artar..
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —