Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma

2014 yılının Ramazan Bayramı'nın ilk günü, Doğu Türkistan’ın Yarkent ilçesindeki İlişku kasabası, işgalci Çin ordusu tarafından ağır silahlarla bombalandı ve 3 yerleşim yeri tamamen yerle bir edildi. Yarkent-İlişku Katliamı, Çin'in Doğu Türkistan'da imza attığı onlarca katliamdan biri. Olayların yaşandığı 2014'ten günümüze, birçok detay hâlâ karanlıkta...

28 Temmuz 2014, Doğu Türkistan için zulüm ve baskının artarak devam ettiği ve Müslüman Türklere karşı Çin yönetiminin soykırım politikasının dozunu artırdığı bir tarih olarak kayıtlara geçti. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde, Doğu Türkistan’ın Kaşgar vilayetine bağlı Yarkent ilçesinin İlişku kasabası, işgalci Çin ordusu tarafından ağır silahlarla karadan ve havadan bombalandı ve Doğu Türkistan'da yaşanan bu soykırım, dünyadan bir sır gibi gizlendi.

İşgalci ve baskıcı Çin yönetimi tarafından Yarkent-İlişku'da işlenen katliamda, kesin sayı bilinmemekle birlikte en az 3 bin Uygur Türkü öldürüldü.

28 Temmuz 2014’te Yarkent'te Neler Oldu?

Çin, 2014 yılında Uygur Türklerine yönelik baskılarını arttırdı ve Müslümanların kimliğini yok etmek amacıyla Müslümanlara yönelik "terörle mücadele" adı altında bir kampanya başlattı. Ramazan ayı süresince oruç tutmayı, başörtüsü takmayı ve namaz kılmayı yasaklayan Çin, bu yasaklara yönelik sık sık baskınlar düzenledi.

2014 yılının Ramazan ayının son günü 27 Temmuz'da, başörtüsü takan kadınların olduğu bir evi basan Çin polisi, aralarında bir çocuk ve bir yaşlının da bulunduğu aile bireylerini katletti. Bu olayların duyulmasının ardından Yarkent bölgesinde toplanan yüzlerce Doğu Türkistanlı, 28 Temmuz 2014 tarihinde, Pekin yönetiminin İslâm dininin buyruklarına karşı aldığı önlemleri, Uygur Türklerine karşı gerçekleştirilen eylemleri ve Çin ile bağlantılı Uygur yetkilileri protesto etti.

Protestolara Sert Müdahale

Çin hükümeti, Uygurlara karşı sert baskıcı önlemleri haklı çıkarmak için 'terörizm' kozunu kullandı. Çin yönetimi, bölgedeki askerî gücüyle bu protestolara -Ramazan Bayramı'nın ilk gününde- ateş ve ağır bombardıman ile karşılık verdi. Havadan ve karadan bölgeyi abluka altına alan Çin ordusu, 3 yerleşim yerini tamamen yerle bir etti. Ayrıca, Çin yönetimi, son olarak, bölgede kendi ifadesiyle "terör faaliyetlerine" katılanları ihbar edenlere ödül vereceğini açıkladı.

Olayları gizli tutmak isteyen Çin, bölgeyi abluka altına alarak kimseyi yaklaştırmadı. BM uzmanları tarafından aşırı geniş ve muğlak bir dil kullanmakla eleştirilen Terörle Mücadele Yasası, devletin Uygurlara ve Türklere karşı soykırım politikaları yürütmesine daha fazla meşruiyet sağladı.

3 Yerleşim Yeri Tamamen Yerle Bir Edildi

Çin güçlerinin bölgeyi bombardımana tutması neticesinde üç yerleşim yeri tamamen yok oldu ve gösterilere karışan binlerce Uygur Türkü de gözaltına alındı. İşgalci ve baskıcı Çin yönetimi tarafından Yarkent-İlişku'da işlenen katliamda, kesin sayı bilinmemekle birlikte en az 3 bin Uygur Türkü öldürüldü. Olayların gizli tutulması adına Çin bölgeyi abluka altına aldı ve kimseyi yaklaştırmadı. Böylece Çin’in 2014 yılında İlişku'da gerçekleştirdiği katliam, Pekin tarafından bir sır olarak dünya kamuoyundan gizlendi.

Ebubekir Rahim, Katliamı Dünyaya Duyurdu

İlişku ilçesindeki 3 yerleşim yerinin tamamen yerle bir edildiğini, İlişku’da 28-31 Temmuz 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen katliamı ve Pekin yönetimine bağlı ordunun söz konusu bölgedeki emellerini bir mektupla dünyaya duyurmayı başaran 22 yaşındaki Ebubekir Rahim, 6 Ağustos 2014’te Yarkent’te tutuklanarak hapse atıldı. Hapse atılan Rahim'den hâlâ haber alınamıyor.


Çin'in Gizli Katliamı: Yarkent Katliamı

Gökalp Şentürk

28.07.2024 14:52:00

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR