14227,10%0,41
42,83% 0,03
50,49% -0,06
6168,79% -0,38
10014,28% 0,39
Yumurta fiyatlarında sahne her geçen gün yükseliyor. Temel gıda ülkelerinden önemli protein kaynağı olan ve kahvaltı sofralarından eksik edilmeyen yumurtanın 30'lu kolisi 75 liraya dayandı.
Ölçeğindeki örgü nedeniyle yumurta satışlarının neredeyse yarı yarıya gittiğine dikkat çekici sektörü kapsayan, cihazlardan bunun önüne geçilmesi istendi.
İLKHA denetçisine yumurta fiyatlarındaki artışın nedenini açıklayan yumurta satıcısı Muhammed Yamaç, yumurta fiyatlarındaki artışın birinci sebebinin arz ve talepten kaynaklandığını belirtti.
Muhammed Yamaç
'Girdileri hesapladığımızda yumurta fiyatı çokta yüksek değil'
Son iki bölgede Afyonkarahisar ve Deniz bölgelerinde yaklaşık 6 milyon tavuğun kuş gribinden etkilendiği için üretimin kısıtlandığını vurgulayan Yamaç, 'İkinci etken ise tavuklar için tüketen hammaddeler ihracatçıdan bu içerikleri ithal ediyoruz. Aldığımız soyanın fiyatı 400 ila 450 dolarlarken şu anda 750-800 yapıyorlar. Mısırın tonunu ise 4 bin 250 lirayken şu anda 5 bin 900 liraya gidiyor.Bu girdileri hesapladığımızde yumurtanın şu anda fiyatı çokta yükselmiş durumda değil.' dedi.
'Yumurtanın fiyatı 65 ila 75 lira arasında değişiyor'
Kuş gribi salgınının sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da olduğunu aktaran Yamaç, ihracatların üretiminden dolayı Türkiye'nin yeterli sayıda arzının olmadığını dile getirdi.
Yumurta proteini birimi anne sütünden sonra gelen en önemli ürün olduğunu ifade eden Yamaç, 'Şu anda bir koli yumurtanın fiyatı 65 ila 75 lira arasında kalitesine göre değişiyor. yüzde 25 ile 30 arasında bir düşüş yaşandı.' diye konuştu.
Muhammed Koç
'Acilen tedbir alınmalı'
Yumurta fiyatlarındaki artışın sebebinin hammaddedeki yüksek fiyatlar ve tavuklarda yaşanan hastalıktan kaynaklandığına dikkat çekici bir başka yumurta satıcısı Savaş Koç ise gördüklerini söyledi:
'Bununla beraber küresel bir dizinin ve mazot fiyatlarının yüksek sonucu da etkisi var. .Bunun için de bir an önce bir tedbir alınmasını istiyoruz.Bu şekilde masraflarımızı çıkartamıyoruz.Yumurta satışımız yüzde 50'ye kadar düştü.Kuş gribi biterse ve girdi fiyatlar düşerse biraz rahatlarız.'