Bugün, 25 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% 0,03
  • EURO

    50,49% -0,06
  • GRAM ALTIN

    6168,79% -0,38
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

Yemen, ABD saldırganlığına misilleme sözü verdi

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye savaş başlatmasından bu yana Batı Asya'da daha geniş bir çatışmanın önlenmesini istediğini defalarca iddia etti.

DÜNYA 5.02.2024 08:46:00 0
Yemen, ABD saldırganlığına misilleme sözü verdi

Ancak Washington'un militarist politikası iddialarıyla çelişiyor. 

ABD'nin son günlerde Yemen, Irak ve Suriye'ye yeni saldırılar düzenlemesi, Gazze savaşının tam kapsamlı bir çatışmaya dönüşme korkusunu artırdı. 

Cumartesi günü ABD ve İngiltere, birçok ülkenin desteğiyle Yemen'de yeni saldırılar düzenledi. CENTCOM, Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda'dan gelen "destekle" orantılı saldırılar başlattığını söyledi. 

Washington, Londra ve müttefikleri ortak bir açıklamada "Cumartesi gece yarısı civarında 13 noktada" otuz altı hedefin vurulduğunu söyledi.

Açıklamada, saldırıların, Yemen'deki Ensarullah hareketinin Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemilere karşı yürüttüğü askeri operasyonlardaki yeteneklerini azaltmayı amaçladığı belirtildi.

Saldırılar, ABD'nin Irak ve Suriye'deki hava saldırılarından bir gün sonra gerçekleşti. Washington, saldırıların direniş gruplarının mevzilerini hedef aldığını ve geçen ayın sonlarında Ürdün'de üç ABD askerinin öldürülmesine misilleme olduğunu söyledi.  

Ensarullah hareketi, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'de İsrail'e bağlı ticari gemilere onlarca füze, insansız hava aracı ve tekne saldırıları düzenledi. Cumartesi günkü saldırı, Ensarullah hareketinin İsrail çıkarlarını hedef almaya başlamasından bu yana ABD-İngiltere'nin Yemen'e yönelik üçüncü ortak kampanyasıydı.

“Saldırılar cevapsız kalmayacak”

Yemen Ordusu, Washington ve müttefiklerinin bu saldırılar yoluyla Kızıldeniz operasyonlarını caydıramayacaklarını söyledi. 

“Bu tür saldırılar, Yemen güçlerini ve milletini, Siyonistlerin işgali ve suçları karşısında Filistinlilere verdiği desteği sürdürmekten caydırmayacak. Tuğgeneral Yahya Saree, "Saldırganların baskınları cevapsız kalmayacaktır" dedi. 

Ensarullah Siyasi Konseyi'nin üst düzey bir üyesi de, İsrail'in Gazze'deki zulmüne son verene kadar Yemen Ordusunun askeri operasyonlarına devam edeceğini söyledi. 

"ABD-İngiliz koalisyonunun Yemen'in bazı bölgelerini bombalaması konumumuzu değiştirmeyecek ve İsrail'e yönelik askeri operasyonlarımızın Gazze'deki soykırım suçları durduruluncaya ve Gazze sakinlerine yönelik abluka kaldırılıncaya kadar devam edeceğini teyit ediyoruz. Bize maliyeti olan fedakarlıklar" dedi Mohammed Al Bukhaiti. 

"Savaşımız ahlakidir ve eğer Gazze'deki mazlumlara destek için müdahale etmeseydik insanlar arasında insanlık olmazdı. Amerikan-İngilizlerin Yemen'e yönelik saldırganlığı cevapsız kalmayacak ve tırmanışı tırmanarak karşılayacağız. ”

“Ateş çemberi”

Gazze merkezli Filistin İslami Cihad Örgütü de Yemen'e yönelik saldırıyı kınadı. 

İslami Cihad, "Bu saldırılar bölgeyi tutuşturmayı ve ateş çemberini genişletmeyi amaçlıyor" dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Washington ve Batılı başkentlerin hâlâ yönetimi sürdürdüklerini teyit ediyoruz.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırısı ve ona siyasi, ekonomik koruma ve askeri destek sağlaması."

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ensarullah hareketinin Kızıldeniz'deki askeri operasyonlarını durdurmaması halinde Washington'un Yemen'e saldırmaya devam edeceğini duyurdu. 

Austin, "Bu kolektif eylem, Husilere, uluslararası denizcilik ve donanma gemilerine yönelik yasa dışı saldırılarına son vermemeleri halinde daha fazla sonuçlara katlanmaya devam edeceklerine dair açık bir mesaj gönderiyor" dedi. 

Austin'in yorumları, Pentagon'un, grevlerin Ensarullah hareketine diz çöktürebileceği yanılsamasına kapıldığını gösteriyor. 

Ancak Yemen'in Suudi Arabistan'ın saldırganlığına karşı direnişine bir bakış, bu tür fikirlerin anlamsızlığına ışık tutabilir. 

Mart 2015'te Suudi Arabistan, bazı müttefikleriyle işbirliği yaparak ve başta ABD olmak üzere birçok Batılı ülkeden silah ve lojistik destek alarak Yemen'e kanlı bir savaş başlattı. 

Krallık iki ana hedefin peşindeydi. Ensarullah hareketini ezmek ve Riyad destekli eski cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirmek. Hadi, Ensarullah hareketiyle yaşanan siyasi anlaşmazlık nedeniyle 2014 yılının sonlarında istifa etmiş ve daha sonra Suudi Arabistan'a kaçmıştı. 

Yaklaşık sekiz yıl boyunca Suudiler, Ensarullah hedeflerine on binlerce hava saldırısı düzenledi ve hareketin kontrol ettiği bölgelerin her yerini bombaladı. 

Ancak Suudi Arabistan sadece hedeflerine ulaşamamakla kalmadı, aynı zamanda tam tersini de başardı. Muazzam miktarda para harcadı ve ekonomik darbelere maruz kaldı. 

Nisan 2022'de Riyad, Ensarullah ile ateşkes imzaladı. Her ne kadar ateşkes anlaşması sadece altı ay sonra sona ermiş olsa da, tam kapsamlı çatışmalara geri dönmediler ve çatışmalardaki duraklama büyük ölçüde devam etti.

Yıllar süren Suudi savaşı Ensarullah hareketini zayıflatmayı başaramadı. Şaşırtıcı bir şekilde, şimdi çok daha güçlü bir şekilde ortaya çıkıyor. 

Yemen Ordusu, Suudi Arabistan'ın yıllardır uyguladığı kuşatmaya rağmen füzeler ve insansız hava araçları üreterek askeri yeteneklerini artırmayı başardı.  

Yaklaşık sekiz yıl süren Suudi saldırıları Ensarullah hareketini teslim olmaya zorlamada başarısız oldu. Peki ABD bir dizi saldırıyla hareketi teslim olmaya nasıl zorlayabilir?

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Ensarullah'a karşı daha sert bir tutum benimsemişti. Grubu Ocak 2021'de terör örgütü olarak tanımladı. Ancak bunu görevdeki son günlerinde yaptı. Bu, Cumhuriyetçi cumhurbaşkanının atamanın gerçekten iyi bir fikir olmadığının farkında olduğunu, aksi halde Ensarullah'ı daha önce kara listeye aldığını gösteriyor. 

Trump sadece Suudi Arabistan'a bir hediye verip Biden yönetimini kösteklemeye çalışıyordu. 

Sonuç olarak Biden, Trump'ın kararını görevdeki ilk haftalarında iptal etti.

Şu anda ABD'nin, Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki askeri operasyonlarını askeri güçle kalıcı olarak durduramayacağı ortadadır. 

Ensarullah ve diğer bölgesel direniş gruplarının açıkladığı gibi, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze topraklarındaki soykırım savaşını durdurması halinde Batı Asya'daki gerilimler azalacak. 

ABD'nin askeri güce başvurmak yerine planları gündeme getirmesi ve İsrail rejimine Gazze'deki savaşı sona erdirmesi için baskı yapması gerekiyor. 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

AKOM’dan Konya’ya şivlilik uyarısı

14 Batı ülkesi işgalci rejimin Batı Şeria'daki yerleşim planını kınadı

Motosikletle trafiği tehlikeye atan sürücüye 46 bin lirayı aşan ceza

İran, 4 milyon litre kaçak yakıt taşıyan gemiye el koydu

Yemen'deki savaşan taraflar, ceset takası konusunda anlaştı

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı

Nijerya'da camide patlama: 7 ölü

TERME TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN ANKARA’DA STRATEJİK TEMAS EKONOMİ POLİTİKALARI MASAYA YATIRILDI, TERME’NİN VİZYONU GÜÇLÜ ŞEKİLDE TEMSİL EDİLDİ

"İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" Siirt’te özel gösterimle izleyiciyle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi ile görüştü

Tartışmalı İddialar Gölgesinde Bir Görüşme

Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, MedyaBerlin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Ekşi’yi kabul etti

Güçlü bir lider

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi"ne yönelik 81 ilde farkındalık çalışmaları yürütülüyor

Türkiye Barolar Birliği: Saran’ın gözaltı işlemi hukuka aykırıdır

"Zəfərlərə Doğru"

11. Yargı Paketi kabul edildi

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Fenerbahçe Başkanı Saran gözaltına alındı

HAMAS'tan işgalin suçlamalarına yanıt

Bakan Tunç: 11. yargı paketiyle adalette yeni dönem

Milli Dayanışma Komisyonu'nun görev süresi 2 ay daha uzadı

SON DAKİKA | Fenerbahçe’den Sadettin Saran açıklaması

HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu raporun detayları belli oldu: Kalıcı barış ve adalet için atılması gereken 15 adım!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan Türkiye’yi ziyaret edecek

Kocaeli Büyükşehir’den oyun gruplarına bakım

ÇOMÜ'lü akademisyen Kazakistan’da Türk tarihini aydınlatan yazıt keşfi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR