Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Yapıcıoğlu: Dil özgürlüğü bu ülkeyi geri götürmez, aksine selamete kavuşturur

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Dil özgürlüğü, dil çeşitliliği, bu ülkeyi geri götürmez; aksine, aidiyet duygusunu güçlendirerek bizi selamete kavuşturur." diyerek anadilde eğitim için anayasal ve yasal düzenlemeler yapılması çağrısında bulu

GENEL 28.01.2025 22:35:15 0
Yapıcıoğlu: Dil özgürlüğü bu ülkeyi geri götürmez, aksine selamete kavuşturur

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin Eğitim İşleri Başkanlığı tarafından Zeytinburnu Nikah Sarayı'nda "Anadilimi Seçiyorum" temasıyla düzenlenen panelde konuştu.

Yapıcıoğlu, dil yasağının pek çok sorun gibi Batı kaynaklı ırkçılığın ve ulus devlet anlayışının zuhuruyla ortaya çıktığını hatırlatarak dil yasağının yanında durmanın milli bir duruş olmadığını ifade etti.

Rum Suresi'nin 22 ayeti olan "Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması O’nun ayetlerindendir. Şüphesiz ki bunda bilenler için ibretler vardır" ayeti ile Hucurat Suresi'nin 13'üncü ayeti olan "Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O'na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır" ayetleriyle konuşmasına başlayan Yapıcıoğlu, "İslam, farklı dil ve renklerdeki halkların buluştuğu medeniyettir. İslami kavramlar, ümmetin kavramları olarak bu medeniyetin dildeki bağlantı noktalarıdır. Kelimeler ise kavimlere göre değişir. Diller, kavramlar ve kelimeler bütününde hep birlikte ümmetin dilleri olarak varlık bulur. Müslüman olmayıp Müslümanlarla aynı coğrafyada yaşayanların dilleri de Allah'ın ayetlerindendir. Onların dilleri de muhteremdir; yasaklanmayı değil, korunmayı ve gelişmeleri için ortam hazırlamayı gerektirir." diye konuştu.

"Medreselerimiz, yüzyıllar boyunca Kürtçe ders vermiş ve aynı zamanda Kürtçeyi geliştirmiştir"

Yapıcıoğlu, "İslam medeniyeti, Hazreti Ömer zamanında Farslar, Kürtler gibi farklı kavimlere açıldığında, bu dillerin gelişmesi için imkânlar oluşturmuştur. Nitekim Kürtçe gibi İslamiyet'ten önce yazılı eserlerden mahrum bırakılan bir dil, İslamiyet'le beraber edebiyat dili haline gelmiştir ve bu dilden, Melayê Bateyî, Melayê Cezerî, Feqîyê Teyran, Ahmedê Xanî, Şeyh Abdurrahmanê Aktepî, Seyyid Aliyê Fındıkî, Seyyid Kadriyê Cezerî gibi büyük üstatlar yetişmiş ve muazzam eserler vermişlerdir. Medreselerimiz, yüzyıllar boyunca Kürtçe ders vermiş ve aynı zamanda Kürtçeyi geliştirmiştir. Mevlid-i Nebi evlerimizde Kürtçe okunmuş, vaizlerimiz nasihatlerini Kürtçe yapmışlardır." diye konuştu.

"Dil yasağı, birliğimizi bozan bir dayatmadır"

"Dil yasağı, pek çok sorunumuz gibi, Batı kaynaklı ırkçılığın ve ulus devlet anlayışının zuhuruyla ortaya çıkmış bir yasaktır" diyen Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Dil yasağı, Batı uygarlığının bize dayattığı bela kaynaklarından biridir. Bize bu yasağı dayatanlar, dostlarımız değildir; bütünlüğümüzden, birliğimizden, güçlenmemizden yana olmayanlardır. Birliğimizin temeline dinamit koymak isteyenlerdir. Bizim bölünüp gücümüzü kaybetmemiz için çalışanlardır. Nitekim bölme, parçalama ve ayrışma amaçlı fikir ve eylemlerin yayılmasında dil yasağının etkisinin bulunduğu açıktır. Öyleyse dil yasağı, kimilerinin zannettiği gibi birliğimizin garantisi millî bir uygulama değil; aksine, birliğimizi bozan bir dayatmadır. Biz meseleye böyle bakıyoruz ve doğru baktığımızdan eminiz. Dil yasağından yana olmanın millî bir duruş olmadığının farkına varılmalıdır. Lakin geçen yüzyılın başında bu aziz memlekete yönelik oluşturulan dayatmalara son verme konusunda, ne yazık ki henüz siyasi zeminde millî bir cesaret oluşmamıştır. Dün, dayatmayla kabul ettirenler, zamanla zoraki bir fikir haline gelmiş ve kabul edilmiş bir zihniyete dönüşmüştür. Bu da kardeşliğimize halel getirecek uygulamalara sahip çıkma yönünde politikaların gelişmesine sebep olmuştur."

"Dil özgürlüğü, dil çeşitliliği, bu ülkeyi geri götürmez; aksine, aidiyet duygusunu güçlendirerek bizi selamete kavuşturur "

Türkiye, kendini yenilerken ve dış baskılara günbegün meydan okurken, dil yasağı yönündeki dayatmaları sürdüremeyeceğini vurgulayan Yapıcıoğlu, son olarak şunları kaydetti:

"Ülkenin dışarıya karşı istiklali, özgürlüğü, halkın özgürlüğünden bağımsız değildir. Özgür bir ülke, halkına güvenir ve onun özgürlük alanlarını temel haklar ve maslahatlar zemininde genişletir. Bu memleketin farklı dilleri konuşan halkı arasında sorun yoktur. Halkın dil yasağı konusunda bir talebi de yoktur. Aksine, bu ülkenin aziz halkı, kendisine tanınan hakkın, kardeşine de tanınmasından yanadır. Halkımız geniş gönüllüdür, inançlıdır ve İslam medeniyetinin yüceliğini özümsemiştir. Bunun için dil yasağını tanımamaktadır ve bundan da mustariptir. Gelin, el ele, omuz omuza verip bu yöndeki yasaklara ve kısıtlamalara son verelim. Medeniyetimizin sağladığı renkliliğin, kardeşliğimizi pekiştirdiğine inanalım. Biz İslam medeniyetine tabi oldukça büyüdük, güçlendik, yol aldık; ondan uzaklaştıkça küçüldük, zayıfladık, durakladık ve geriledik. Dil özgürlüğü, dil çeşitliliği, bu ülkeyi geri götürmez; aksine, aidiyet duygusunu güçlendirerek bizi selamete kavuşturur. Huzur ve selamete hepimizin ihtiyacı vardır. Kalbi bu memleketin iyiliği için çarpan herkesi, dil özgürlüğünün önündeki anayasal ve yasal bütün engelleri kaldırmaya, dil özgürlüğü için anayasal ve yasal düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz. İnanıyoruz ki bu davete icabet edenler, bu memleketin iyiliği ve huzuru için hayırlı bir iş yapmış olacaklar ve gelecek nesillerce iyilikle anılacaklardır." (İLKHA)

Yorum Ekle

Emirdağ Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni ve güçlü bir yatırım daha! denildi.

ÜNLÜ STRATEJİST Abdullah Çiftçi’DEN SURİYE KONUSUNDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Şile Belediyesi’ne ikinci dalga operasyon: 22 gözaltı

Bakan Kurum’dan deprem bölgesi için "tohum" filmi paylaşımı

Çocuklarda düztabanlığın sinyallerine dikkat

ABD’nin Doğu Pasifik’teki saldırıları sürüyor: Bir tekne daha vuruldu

Geleceğin satranç şampiyonları Maltepe’de yarıştı

Anadolu'nun kadim gelenekleri Bursa İnegöl'de yaşatılıyor

Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor

PAYCO Elektronik Para AŞ soruşturmasında ikinci dalga: 28 şüpheli yakalandı

Gölbaşı Kaymakamı Kadir Algın’dan esnaf ziyareti

Kayseri Talas'tan 30 prestijli villa

Ankara Keçiören'de Yıldırım Gürses anısına konser

Mardin Yeşilli Gençlerbirliği’nden çifte şampiyonluk

Kütahya'da gelenekler yaşatıldı

Mersin Mezitli’ye altyapı güçlendirme hamlesi

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL'İN, TURİZM ARAZİLERİNE MERAKLI KARDEŞİ ALİ ÜSTEL'İN "MASAL DÜNYASI!!!"

Yurt genelinde birçok ilde yağış bekleniyor

Pentagon: Çin 100 kıtalararası balistik füze konuşlandırdı

Ankara’da DAİŞ soruşturması: 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Batman Belediyesi'nden sahte makbuz açıklaması

7 ayrı organize suç örgütüne darbe: 67 şüpheli yakalandı - Videolu Haber

İnşirah Dergisi İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun’a takdim edildi

KAYMEK yabancı öğrencilere Kayseri lezzetlerini öğretiyor

Kayseri Büyükşehir'den hükümlülerin topluma uyumu için eğitim semineri

Ankara Keçiören'de 'Deliler Koğuşu' yüreklere dokundu

İZSU’dan yağmur öncesi kritik hamle

İstanbul Maltepe'de kapaklar umuda dönüşüyor

Başkan Eşki, Bornovalılarla yılbaşı yemeğinde buluştu

1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR