Tarih: 11.01.2024 09:24

Yapay zeka, pillerdeki lityumun yerini alabilecek yeni bir malzemenin geliştirilmesine yardımcı oldu

Facebook Twitter Linked-in

Amerikalı bilim adamları, pil üretiminde lityum kullanımının %70 oranında azaltılabileceği yeni bir prensip geliştirdiler. Kazpravda.kz, BBC News Russian Service'e atıfta bulunarak bunun yapay zeka (AI) ve süper bilgisayarlar sayesinde yapıldığını bildirdi.

Fotoğraf: kazpravda.kz

Keşif üzerinde Microsoft ve ABD Enerji Bakanlığı'nın bir parçası olan Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı'ndan (PNNL) araştırmacılar çalıştı.

Microsoft araştırmacıları, pil oluşturmak için kullanılabilecek 32 milyon inorganik malzemeyi incelemek için yapay zeka ve süper bilgisayarları kullandı. Bunlardan 18 umut verici aday bir haftadan kısa bir süre içinde belirlendi.

Sonuç olarak Geek Wire'a göre bilim insanları lityum ve sodyumu birleştiren yeni bir malzemeyi sentezleyip test etti ve bunun iyonların hareketini kolaylaştıran yeni bir moleküler yapıya sahip olduğunu buldu.

Oluşturdukları pil katı elektrolitlere aittir.

Keşfedildikten sonra yeni malzeme zaten bir elektrik ampulünü çalıştırmak için kullanıldı.

Microsoft tarafından oluşturulan yeni bir yapay zeka türü, moleküler veriler üzerine eğitiliyor ve kimyasal süreçleri anlayabiliyor.

Geliştirmenin yazarları, geleneksel laboratuvar araştırma yöntemleri kullanıldığında bunun yirmi yıldan fazla sürebileceğini söylüyor.

Pilin çalışan bir prototipini oluşturmak dokuz aydan az sürdü.

Microsoft başkan yardımcısı Jason Zander BBC'ye teknoloji devinin hedeflerinden birinin "250 yıllık bilimsel keşfi gelecek 25 yıla sığdırmak" olduğunu söyledi.

“Böyle bir teknolojinin bize bu konuda yardımcı olacağına inanıyoruz. Gelecekte bilimsel araştırmaların bu şekilde yürütüleceğini düşünüyorum” dedi Zander.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —