Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,06
  • EURO

    50,20% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5953,35% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

Volkswagen Uygur Köle işçi çalıştırıyor!

Dr. Adrian Zenz, Volkswagen'in Doğu Türkistan'da Uygurların Zorla Çalıştırılmasıyla Bağlantılarını Gösteren Yeni Kanıtlar Ortaya Çıkardı.

DÜNYA 7.12.2023 21:41:00 0
Volkswagen Uygur Köle işçi çalıştırıyor!

Volkswagen Uygur Köle işçi çalıştırıyor!

Dr. Adrian Zenz, Volkswagen'in Doğu Türkistan'da Uygurların Zorla Çalıştırılmasıyla Bağlantılarını Gösteren Yeni Kanıtlar Ortaya Çıkardı.

Doğu Türkistan'ın insan hakları durumu konusunda tanınmış bir akademisyen olan Komünizm Mağdurlarını Anma Vakfı Kıdemli Üyesi ve Çin Araştırmaları Direktörü Dr. Adrian Zenz, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yılı dolayısıyla Almanya'da düzenlenen bir konferansta önemli açıklamalarda bulundu.

Zenz, Volkswagen de dahil olmak üzere büyük şirketlerin Uygurların, Çin tarafından dayatılan 'zorla çalıştırılmasına karıştığını gösteren kanıtları' kamuoyuyla paylaştı.

Dr. Zenz'in bulguları, Uygurların Çin komünist rejimi tarafından yanıltıcı bir şekilde "yeniden eğitim" kampları olarak adlandırılan toplama kamplarına kapatılmalarının ardından, FAW-Volkswagen gibi şirketlerde doğrudan istihdama yol açan eğitimlere yönlendirildiklerini ortaya koyuyor.

TOPLAMA KAMPLARIYLA BAĞLANTILI 

Çin kaynaklarından sızdırılan “Xinjiang Polis Arşivleri” içinden ilk kez yayınlanan belgeler ve Çin devletinin iç yazışmaları, toplama kamplarındaki Uygurların zorla eğitime gönderildiği mesleki eğitim kurumları ile bu şirketler arasında doğrudan bağlantılar olduğunu gösteriyor.

Volkswagen ile doğrudan iş birliği olan Doğu Türkistan’daki “Xinjiang Hafif Endüstri Teknik Koleji” ve “Xinjiang Meslek Üniversitesi” gibi önde gelen kurumların da Uygurların toplama kamplarından zorla çalıştırılmak üzere mesleki eğitime tabi tutuldukları kurumlar arasında adları geçiyor.

Kanıtlar, çok uluslu şirketlerin Doğu Türkistan'da insanlığa karşı işlenen suçlara ve diğer ağır insan hakları ihlallerine karıştığına dair ciddi endişeleri artırdı. Dr. Zenz, Uygurların ve bölgedeki diğer Türk halklarının toplama kamplarına alınmasının iki milyondan fazla kişiyi doğrudan etkilediğini, Doğu Türkistan’daki bu durumun İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük devlet zorla çalıştırma sistemini oluşturduğunu hatırlattı.

HEMEN HAREKETE GEÇMELİYİZ

Uygur Hareketi İcra Direktörü Rushan Abbas, bu bulguları yorumlayarak, Çin tarafından dayatılan ve Uygur halkına karşı işlenen insan kaçakçılığı ve zorla çalıştırma gibi ağır insanlık suçlarına ortak olmaya devam eden şirketleri en güçlü biçimde kınayarak, Doğu Türkistan ile ticaret yapmaktan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Abbas açıklamasında, "Bugün ortaya çıkan korkunç gerçek, şirketlerin Doğu Türkistan'da Uygur halkının kanı, teri ve gözyaşı ile elde edilen kârların kaynağı konusunda bilgilerinin olmadığını söylemenin mümkün olmadığını göstermektedir. Ortada pişmanlıktan öte yapacak bir şey kalmadan bir an önce, hemen harekete geçmeliyiz” dedi.

Uygurların çektiği acıları uzaktan izlemenin bir faydasının olmadığı ve somut eylemlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Abbas, “Şirketler için zaman daralıyor. Çin’in insanlığa karşı işlediği suçlara ortak olmak istemiyorlarsa şirketler Doğu Türkistan’dan derhal çıkmalı ve ilişkilerini kesmelidir. Çin'in baskıcı rejimi nedeniyle uluslararası misyonların ve denetimlerin Uygur işçilerin gerçek koşullarını tespit etmesinin imkansız olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Uygur Soykırımının suç ortağı olma riskiyle karşı karşıya olan şirketler için bölgeden derhal çekilmek ve bölgeyi terk etmek geçerli ve ahlaki tek çözümdür” dedi.

Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com
Yorum Ekle

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Çin'den ABD'nin Tayvan'a yönelik silah satışına tepki

Adıyaman’da haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

İzmir Karabağlar'a yeni iş makinesi desteği

Konya Turizm Master Planı tanıtıldı

Trabzon Film Festivali başlıyor

Kayseri İtfaiyesi’nden Yoğun Akreditasyon Eğitimi

BTÜ’de “Yapay Zekâda Yeni Ufuklar” Sempozyumu Yapıldı

MHP Bursa Gürsu’da Vatandaşların Taleplerini Dinledi

Ordu’nun Yüksek Kesimlerinde Su Hatları Dondu

Çevre Koruma Harcamaları 2024’te %108 Arttı

Kısa vadeli dış borç 165,7 milyar dolara ulaştı

Uzmandan sezaryen uyarısı: Her doğum yeniden sezaryen olmak zorunda değil

Sudan'da İHA saldırıları: Atbara'da elektrik kesildi, kuzey ve güneyde ölüler var

Hazreti Mevlâna’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü anma törenleri kapanış programıyla sona erdi

Konya'da 15 günde bin 372 hesap hakkında işlem

Adıyaman Üniversitesi öncülüğünde istihdam çalıştayı düzenlendi

Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Wilson hastasına başarılı karaciğer nakli

MÜSİAD Bursa’dan yeşil dönüşüme genç dokunuş

Bursa Nilüfer Belediyesi Spor Manifestosu’nu tanıttı

TOFAŞ’ın Play-In’deki Rakibi Belli Oldu

Dünyanın Dört Bir Yanından Mevlana Dostları Konya’da Buluştu

Kocaeli Kartepe Teleferik’te Otopark Sorunu Çözüldü

Ekim Ayında Pirinç İthalatı 13 Kat Arttı

Sivas’ta “Bir Zamanlar Selçuklu Müzesi” Tamamlandı

Tekirdağ’da Trafik Güvenliği İçin Yoğun Düzenleme ve Denetim Çalışmaları

BAÜN akademisyenlerinin yapay zeka destekli gastronomi çalışmasına "En İyi Bildiri" ödülü

Anahat Holding soruşturmasında yeni gelişme: Okan Karacan gözaltına alındı

MSB: Karadeniz’de düşürülen İHA süreci başarıyla yönetildi

Mehmet Emin Buğra, vefatının 60'ıncı yılında İstanbul’da anıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Kayseri İtfaiyesi’nden Yoğun Akreditasyon Eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

2024 KPSS’de branş bazında sıralamalar güncellendi

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

İzmir’in kütüphanelerini 'kitap kurtları' çok sevdi

Öğrencilerden yerli ve millî sanayiye teknik ziyaret

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

YÖK Başkanı Özvar: ABD ve Avrupa’da baskı gören akademisyenlere kapımız sonuna kadar açık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR