"Verem hastalığı hala küresel bir sorundur"

Bu haftanın Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası olduğunu vurgulayan Verem Savaş Dispanser Hekimi Emel Çelik, verem hastalığının hala küresel bir sorun olduğunu söyledi.

Verem hastalığının solunum yoluyla bulaştığına dikkat çeken Verem Savaş Dispanser Hekimi Emel Çelik, özellikle uzun süren öksürük, ateş, balgam, gece terlemesi, kilo kaybı gibi belirtileri olan kişilerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı bir muayene ve tedavi almalarını önerdi.

Çelik, "Önemli bir halk sağlığı sorunu olan verem, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık. Bu hafta, toplumu bilinçlendirmek ve koruyucu önlemleri vurgulamak için önemli bir fırsat." dedi.

"Verem hastalığı dünyada halen çok ciddi bir problem olarak devam etmektedir"

Verem Savaş Dispanser Hekimi Emel Çelik

Okullarda ve yurtlarda gerçekleştirilen eğitim çalışmalarıyla toplumu bilinçlendiren Çelik, özellikle uzun süren öksürük, ateş, balgam, gece terlemesi gibi belirtiler gösterenleri sağlık kuruluşlarına başvurmaya çağırdı.

Çelik, "Bu hafta verem eğitimi ve farkındalık haftası olarak geçiyor. Biz de okullarda, yurtlarda birçok eğitim çalışması yapıyoruz. Verem hastalığı dünyada halen çok ciddi bir problem olarak devam etmektedir. Önemli bir halk sağlığı sorunudur. Verem hastalığı solunum yoluyla bulaştığı için birtakım önlemler alınması gerekmektedir. Özellikle 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, balgam, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik şikâyeti olanlar muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurarak hastalığı hakkında detaylı bilgi ve tedaviye başvurmalıdır." uyarısında bulundu.

Verem nasıl teşhis edilir ve nasıl bir süreç başlar?

Hekimlerin verem hastalığından şüphelenmesi durumunda gerekli tetkikleri yapacağını ifade eden Çelik, "Öncelikle kişinin şikayetlerinin değerlendirilmesi, akciğer filminin değerlendirilmesi sonrası gerekli balgam incelemelerinin yapılması ve PPD dediğimiz verem testi ile genel bir değerlendirme yapıp kişinin verem hastası olup olmadığı teşhis edilir. Sonra tedavi için verem savaş dispanserlerine yönlendirilir, tedavi 6 ay boyunca ücretsiz olarak sağlanır. Verem savaş dispanserlerinde takipleri yapılır, kan tahlilleri ve yan etki gibi durumlar takip edilir. Daha sonra bu kişilerin aynı evde yaşayan, aynı yurtta kalan, ceza evindeyse aynı koğuşta kalan kişiler taramadan geçirilir. Onlarda da verem hastalığı olup olmadığına bakılır. Eğer verem hastalığı yoksa bu kişilere koruyucu tedavi verilir. Hayatının ilerleyen dönemlerinde verem geçirmesin diye koruma tedavisi verilir. Bu koruma tedavisi de 6 ay süreyledir. " bilgisini paylaştı.

 

Verem hastalığında kişisel koruyucu önlemler nelerdir?

Verem hastalığında kişisel koruyucu önlemlerin bulunduğunu ifade eden Çelik, "2 aylık bebeklere verem aşısı yapılmaktadır, muhakkak çocuklarımızın verem aşısını yaptırmamız gerekiyor. Öksüren kişilerin ağzını, burnunu mendille kapatarak öksürmesi, mümkünse kalabalık ortamlarda maskeyle dolaşması, ellerini sık sık yıkaması, kaldıkları odaları sık sık havalandırması ve güneşlendirmesi gerekmektedir." önerisinde bulundu.

"Verem hastalığı, ilaçlarını düzenli kullanmasıyla tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır"

Verem hastalığının tedavisinin eskiden çok zor olduğunu ifade eden Çelik, "Düzenli tedaviyle hastaların günlük olarak ilaçlarını düzenli kullanmasıyla tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastaların ilaçlarını kullanıp kullanmadıkları verem savaş dispanserlerinin günlük kontrolü ile takip edilmektedir. Bu doğrudan gözetimli tedavi dediğimiz hastanın ilacını ağzına koyup koymadığına kadar bir sağlık personeli tarafından kontrol edilmesiyle yapılmaktadır. Günümüzde artık teknolojinin gelişmesiyle ve Pandemi sürecinde insanların dışarı çıkamaması nedeniyle bu daha çok video üzerinden yapılmakta, hastalar ilaçlarını içerken video çekip verem savaş dispanserine gönderiyorlar, her şekilde hastaların günlük ilaçlarını içip içmediğini takip ediyoruz." şeklinde konuştu

"Çok ciddi bir hastalık ve tedavi edilmediğinde kişiyi ölüme kadar götürebilir"

Verem hastalığının çok ciddi bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmemesi durumunda kişiyi ölüme kadar götürebildiğini ifade eden Çelik, "Hastalığın akciğer ve diğer organlarda bıraktığı sekel lezyon kalıcı etkileri olabilmektedir, muhakkak düzenli tedavi edilmesi gerekmektedir. Corona, yakın temasta çok kısa sürede bulaşan bir hastalıktı ama verem hastalığı uzun süreli, saatlerce aynı ortamda bulunmakla bulaşan bir hastalıktır." dedi.

"Verem mikrobu, vücuda giren kişilerin yüzde 10'unu ilk yıllarda etkilerken, yüzde 90'ı hayatları boyunca hiç verem geçirmez"

Bu hastalığın bir özelliği, bakterinin insan vücudunda yıllarca sessiz bir şekilde bekleyebilme yeteneği olduğunu söyleyen Çelik, "Kişiyi birkaç yıl sonra bile hasta edebilen verem mikrobu, vücuda giren kişilerin yüzde 10'unu ilk yıllarda etkilerken, yüzde 90'ı hayatları boyunca hiç verem geçirmeden sağlıklarını sürdürebiliyor. Yani, mikrop ile karşılaştığımızda mutlaka hasta olacağız diye bir kural yoktur; ancak hasta olma ihtimalimiz vardır. Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan tedavi kullananlar, HIV pozitif olanlar, 5 yaş altı çocuklar ve bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı olan kişiler bu açıdan risk altındadır. Şikayetlerimiz olduğunda veya etrafımızda bir verem hastası olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir." ifadelerini kullandı.



TYB Erzurum Şubesi Erzurum Kitap Fuarında okurlarını bekliyor

Başkan Uçar için ikisi bir arada; kitaplar ve çocuklar…

ÖZAKALIN, 2.OSB’NİN GENİŞLETİLME TALEBİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A İLETTİ

MNG den Garaj hareketliliği

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1. KADEME TURUNDA YAKUTİYE SPOR ŞAMPİYON OLARAK 2. TURA ÇIKTI

Erzurum Valisi Çiftçi Esnaflarla görüştü

Erzurum Valisi “Temsili Askerlik” törenine katıldı

BÖLGESEL AMATÖR LİG BARAJ MÜSABAKASI TOPLANTISI YAPILDI

YAKUTİYE SPOR U-15 YAŞ GRUBU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1.TURUNDA FİNAL MÜSABAKASINA ÇIKIYOR

Vakıflara Vali ziyareti

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk sonuçları açıklandı

20 bin sözleşmeli öğretmenin atama başvurusu

Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerine Coşkunöz desteği

Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı

TÜBİTAK 4008’de İzmir başarısı

Keşan'da öğrencilere burs imkanı

DEÜ'de 19 Mayıs coşkusu

Sınav stresine karşı püf noktaları

Darıca Kütüphanesi gençlere en güzel hediye

DUS ve STS sonuçları açıklandı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Güney Kafkasya'da söz sahibi bir siyasi liderdir

Ankara Ato’da Bağımlılıkla Mücadele Konusunda Farkındalık Yaratmayı Amaçlayan Önemli Bir Panel Düzenlendi

Zengezur Özgürlük Harekatı'ndan basın açıklaması

Pazaryeri yolunda araç alev topuna döndü

Erbakan: 28 Şubatçıların affedilmesinin zamanlaması bize manidar geliyor

Tarihi 'Nutuk' Bursa'da sergileniyor

Osmaniye'ye Hızlı Tren müjdesi

Tour Of heyecanı Sakarya’da sürüyor

İzmitli gençler, 19 Mayıs Gençlik Yürüyüşünde buluştu

Osmangazi'den gençlere 19 Mayıs hediyesi

Nilüfer Belediyesi GESK ligi lider bitirdi

Alemdar: “Sakarya için kararlılıkla çalışıyoruz”

İnegöl'de “Kurtuluşspor” sergisi açıldı

Düzce'de arama kurtarma tatbikatı

Başkanlardan başarılı basketbol maçında keyifli anlar

2. Aferez Merkezleri ve Hematoloji Çalışanları Buluşması başarıyla gerçekleşti

CHP Genel Başkanı Özel’den İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Kkardeş kentler yemekte buluştu

Başkan Pekyatırmacı: “Başarılarımız asla tesadüf değil”

Bahar şenliğinde engeller aşıldı

Sakarya Bike Fest’te bayram coşlusu

ADD Keşan Şubesi’nden 19 Mayıs açıklaması

Çiğlili sporseverler sağlıklı beslenme seminerinde buluştu

Mustafakemalpaşa'da altyapı çalışmaları hız kazandı

MESKİ, özel gereksinimli öğrencileri unutmadı

Selçuklu’da fidanlar toprakla buluştu

Özel Birey Anneleri ‘Beden ve Ruh Sağlığı Atölyesi’nde buluştu

Selçuklu’da fidanlar toprakla buluştu

Nilüfer’de 19 Mayıs kutlamaları başladı

Bakan Göktaş: “4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık"

Yükleniyor