Tarih: 02.06.2023 20:25

'Tütün zararlı bir alışkanlığı olduğu gibi etki alanı da çok '

Facebook Twitter Linked-in

Tütün kullanımıyla ilgili İLKHA'ya konuşan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, tütünden kaynaklı ölümlerin gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'de yaklaşık 14 buçuk milyon insanın tütün kullandığını söyleyen Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, içinde barındığı kanserojen yapılar insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurguladı.
Çiftçi, tütün kullananların dışında kullanımlara da zarar verdiklerini belirterek tütünün özellikle alkol ve mevcut yapılarının varlığının bilinmesine dikkat çekildi. Sigaranın insanın fiziksel ve sağlık yapı zararlarını aktaran Çiftçi, dünyada her yıl 7 milyon insanın tütünden kaynaklı olarak hayatını kaybettiğini belirtti. 'Türkiye'de yaklaşık 14 buçuk milyon insan tütün kullanıyor' Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi Çiftçi koruma, 'Yeşilay yasakla mücadelede 5 başlıkta mücadele veriyor. Bu başlıklardan biride tütün ve tütün ürünleridir. Türkiye'de yaklaşık 14 buçuk milyon insan tütün kullanıyor. Bunun 252 bini çocuk, 14 milyon 250 bini de yetişkindir. var, bunların 50 tanesi kanserojen maddelerdir. Bu kanserojen maddeler de insan sağlığına ciddi zararlar veriyor.' dedi. 'Pasif içicilik aktif içicilikten daha fazla zarar veriyor' Tütünün pasif içicilere de zarar izlerini dile getiren Çiftçi, 'Tütünün kullananlar dışında kullananlara da zararı var. Pasif içicilik dediğimiz bir durum var ve pasif içicilik aktif içicilikten fazla zarar veriyor. Odada sigara içen kişi, 30 saniye dumanı çekerken içmeyen kişi 11 dakika boyunca o Dumanı teneffüs ediyor.Sigara kullanan kişi çektiği dumanı dışarı çıkartabiliyorken pasif içiciler, içine çektiği dumanı dışarı çıkaramıyor. üzerinde tütün kaynaklı ölüm sayılarıysa günlük 19 bin 100 kişi bu kadar etki var.' kullanım kullandı. 'Tütün özellikle alkol ve inceleme özelliklerinin altlığıdır' Tütün yükünün beraberinde getirdiği birçok yükü getirdiğini söyleyen Çiftçi, 'Tütün özellikle alkol ve kalıntı kalıntılarının altlığıdır. ve sağlık yapısı da zarar veriyor.Dünyada her yıl 7 milyon insan tütün kaynaklı vefat ediyor. elektronik sigara evleri daha fazla zarar veriyor.' diye konuştu. Yeşilay'ın çalışmalarından bahsetmeen Çiftçi, 'Yeşilay'ın iki çalışma alanı var bir koruyucu üreme de tedavi edici faaliyet var. Tedavi edici yürütme bağımlılarına yöneliktir. Bizim YEDAM diye bir kuruluşumuz var, dahili hattı 115 ve ücretsiz. bu sosyal merkezlerimiz var Kıbrıs dahil 105 merkezimiz var.Klinik psikologları, normal psikologlar, halkla ilişkiler uzmanı ve hizmet uzmanlarımız var.115 i merkez bu beş başlıkta da yardım alabilirler.' şeklinde konuştu. Çiftçi son olarak yaşadıklarını söyledi: 'Ortaokul ve lisedeki civarındaki yaklaşık 150 kişinin bulunduğu geçerlilik onayıyla milli eğitim müdürlüğünün iş birliğiyle 50 gönüllü rehber öğretmenimizle birlikte onların gemilerini anlattık ve öncelikli olarak tütün atıklarını anlattık. Yeşilay'ı ortaya çıkaran ve bunu gönüllüler üzerinden yapıyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —