Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı

Türkiye

Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye'de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) onay alan Türkiye’nin ilk ilaç adayının geliştirildiği bilgisini paylaştı.

ANKARA (İGFA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde “Yaşam Bilimleri KOBİ'leri için Küresel Rekabetçiliğe Doğru Ar-Ge Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi Lansmanı” etkinliğine katıldı. Bakan Kacır burada yaptığı konuşmada, sağlık sektörünün yenilikçi teknolojilerden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini kaydetti.

“FIRSAT PENCERESİ”

Sağlık sektöründe küresel pazar büyüklüğünün 2027 yılında 10 trilyon dolara ulaşacağının öngörüldüğünü belirten Kacır, “Sağlık sektöründe; yalnızca eski sorunlara yeni yaklaşımlar sunmakla kalmayan, aynı zamanda sağlık sektörünü ve teknolojilerini yeniden tanımlayan, çözümler üreten, daha dinamik, gelişmelere hızlı yanıt veren ve etkili bir sağlık ekosistemi oluşturan ülkeler etkili olacak. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmet sunma kapasitesini geliştirmesi için bu dönüşümü bir fırsat penceresi olarak görüyoruz.” dedi.

“YATIRIM PROJELERİNE DESTEK”

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, 2022 yılında Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’nın yürürlüğe alındığını hatırlatan Kacır, “Kritik ve stratejik olarak belirlediğimiz ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişim teknolojilerinde yerlileşme hamlemize hız verdik. Geçtiğimiz yıl sağlık sektöründe 404 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 62 milyar Liradan fazla yatırımı hareket geçirdik. 11 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Katma değerli üretimi teşvik etmek ve cari açığı azaltmak üzere hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında; biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar toplam büyüklüğü 22 milyarı geçen 56 yatırım projesini destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Sağlık alanında faaliyet gösteren öncü firmalar bünyesinde yer alan 69 Ar-Ge merkezinde bin 700’den fazla araştırma projesi yürütüldüğü bilgisini paylaşan Kacır şöyle devam etti:
“Bugüne kadar teknoparklarımızdaki 3 bin 700’den fazla teknoloji girişiminin sağlık teknolojileri alanındaki 21 binin üzerinde projesine destek verdik. TÜBİTAK destek programlarımızda, Ar-Ge ve yenilik konu başlıkları altında, sağlık sektöründeki çalışmalara öncelik veriyoruz.  TÜBİTAK burs ve destek programlarımız kapsamında, son 22 yılda, sağlık alanında 9 bin 500’den fazla projeye ve 17 bine yakın kişiye toplam 41 milyar lira destek sağladık.”

“ÖRNEK BAŞARI HİKAYESİ”

Dünya çapında bilimsel araştırmalar üreten, yenilikçi ürün ve hizmetlere dönüşmesine imkân tanıyan altyapılar kurduklarını belirten Kacır, “2010 yılından itibaren ülkemizde pek çok açıdan örnek ve öncü çalışmaya imza atan Boğaziçi LifeSci bunlardan birisi. Yaşam bilimleri alanında çığır açıcı teknolojilerde ileri düzey araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü bu merkezde araştırmacılarımız 100’den fazla bilimsel araştırma projesi yürüttü. Toplam 1200 etki değeri yüksek yayın gerçekleştirdi.  Ülkemizin sağlık girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak teknolojiler üreterek bünyesinde desteklediği akademik girişimcilik faaliyetlerinin gelişimi ile örnek başarı hikayeleri ortaya çıkarıyor.” dedi.

Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibinin; tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)’dan onay alan ülkemizin ilk ilaç adayını geliştirdiğini söyleyen Bakan Kacır, “Bu muazzam başarı hikayesini önemli yapan sadece global ölçekte hastalara ümit olan bir ilacın keşfedilmiş olması değil. Kendi kaynaklarımızla bir molekülün, laboratuvardan hastalara ilk defa ulaştırılmasının başarılması, bunun yapılabilirliğinin kanıtlanması çok değerli. Hocamız ve ekibi büyük oranda merkezimiz bünyesinde yürütülen akademik çalışmalarını teknoloji girişime dönüştürdü. İnanıyorum hocamız ve ekibinin geliştirdiği ilaç Faz 2 ve Faz 3 çalışmalarını da başarıyla tamamlayacak, küresel ölçekte bir girişime dönüşecek.” dedi. 

 “ARAŞTIRMACILARIMIZIN HİZMETİNE SUNDUK”

Türkiye için öncü ve örnek olan bir altyapıyı Avrupa Birliği destekli olarak Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirdiklerini bilgisini veren Kacır, “5 milyon avroluk yeni yatırımla hayata geçen bu projeyle Türkiye'nin ilk klinik öncesi hayvan görüntüleme merkezi, pilot üretim ve ilk ölçekli üretim tesisi, uluslararası standartlarda temiz odanın da yer aldığı, örnek bir altyapıyı girişimcilerimiz ve araştırmacılarımızın hizmetine sunduk. Girişimcilere ve KOBİ’lere destek verecek tematik kuluçka ve hızlandırma programlarını oluşturduk. Lansmanını gerçekleştirdiğimiz bu altyapı dahil Avrupa Birliği destekleriyle yürüttüğümüz projelerle Türk araştırmacıların ve girişimcilerin Avrupa Bilim ve İnovasyon Ekosistemindeki konumunu da güçlendiriyoruz. Avrupa araştırma ve inovasyon ekosistemine daha etkin katkı sunmalarını temin ediyoruz.” diye konuştu. 



TORTUM SPOR ŞAMPİYON

TYB Erzurum Şubesi Erzurum Kitap Fuarında okurlarını bekliyor

Başkan Uçar için ikisi bir arada; kitaplar ve çocuklar…

ÖZAKALIN, 2.OSB’NİN GENİŞLETİLME TALEBİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A İLETTİ

MNG den Garaj hareketliliği

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1. KADEME TURUNDA YAKUTİYE SPOR ŞAMPİYON OLARAK 2. TURA ÇIKTI

Erzurum Valisi Çiftçi Esnaflarla görüştü

Erzurum Valisi “Temsili Askerlik” törenine katıldı

BÖLGESEL AMATÖR LİG BARAJ MÜSABAKASI TOPLANTISI YAPILDI

YAKUTİYE SPOR U-15 YAŞ GRUBU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1.TURUNDA FİNAL MÜSABAKASINA ÇIKIYOR

Kamuda ilk... İstanbullu gençlerden yöneticilerine mentorluk

MEB Bursa'da istişare etti

Malatya'da 'Bil Bakalım' ödüllendirdi

Kayseri Üniversitesi 6 yaşında

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk sonuçları açıklandı

20 bin sözleşmeli öğretmenin atama başvurusu

Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerine Coşkunöz desteği

Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı

TÜBİTAK 4008’de İzmir başarısı

Keşan'da öğrencilere burs imkanı

Helikopter Kazası ve Sinyal Alınamaması Üzerine Açıklamalar

Türkiye'den Reisi için ilk açıklama: Harekete geçtik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Reisi için ilk mesaj

İran Dini Lideri Hamaney'den ilk açıklama

Dev derbi Fenerbahçe'nin! Şampiyonluk düğümü son haftaya taşındı

Röportaj Alexander von Bismarck, Alman-Türk İlişkilerini Değerlendirdi.

İran'da Helikopter Kazasında Cumhurbaşkanı Reisi'nin Ortadan Kaldırılması İddiaları

YHT ile 86 milyonu aşkın yolcu seyahat etti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin yer aldığı helikopter konvoyunu arama çalışmaları sürüyor

İran Cumhurbaşkanını taşıyan helikopter sert iniş yaptı

Erzurum 6. Kitap Fuarında medeniyetler bağlamında dil hassasiyetleri sohbeti

Bursa Osmangazi’de Emre Kaya rüzgarı

İstanbul Beylikdüzülü gençler Ata'ya koştu!

Hentbolde final serisi maçları başladı

Bilecikli doğa tutkunları 19 Mayıs'ı doğada kutladı

Düzce'de trafikte yarış kazayla sonuçlandı!

TORTUM SPOR ŞAMPİYON

Kocaeli’de pedallar ‘Barış’ için çevrildi

TBMM'de kanun teklifi görüşmeleri sürecek

MANAVGAT’TA 19 MAYIS COŞKUSU

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Helikopter Kazası

Gençler Bursa Nilüfer'in "3. Üni Uçuş Günleri"nde buluştu

Fırat Kalkanı'nda 5 terörist etkisiz

Bakan Bak'tan gençliğin gurur tablosu

İzmir’i dünyaya, dünyayı İzmir'e bağlamada havadan yeni hedef

Sakarya'da coşkulu kutlama

Dünyanın en öfkeli ikinci ülkesi Türkiye... İletişim sanal, duygular gerçek!

Konya Selçuklu'da 'Paldır Güldür Şov' kaldığı yerden

İletişim'den New York’ta 'Türkiye Yüzyılı' sergisi

Sakaryalı güreşçi Avrupa'da milli forma giyecek

Yükleniyor