Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Türkiye'de belediye seçimleri parlamento seçimleri gibi

Türkiye'de 31 Mart'ta belediye seçimleri yapıldı. Yerel özyönetim organları seçimlerine vatandaşların yüzde 78,11'i katıldı.

SİYASET 2.04.2024 10:22:00 0
Türkiye

Azerbaycan'da mümkün mü? Milletvekili: "Uzun zaman alır"

Türkiye'de 31 Mart'ta belediye seçimleri yapıldı. Yerel özyönetim organları seçimlerine vatandaşların yüzde 78,11'i katıldı.

 

AZERTAC'ın haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada bunu söyledi.

Büyük şehir belediyelerinde oyların yüzde 99,99'unun sayıldığı bildirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 35, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 24, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 10, Milliyetçi Hareket Partisi 8, Yeni Refah Partisi 2, Büyük Birlik Partisi 1 ve İyi Parti 1.

Otuz büyük ilde CHP'nin 14, AK Parti'nin 12, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin 3, Yeni Refah Partisi'nin ise 1 adayı belediye başkanı seçildi.

Görünüşe göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP, ana rakibi olan Cumhuriyet Halk Partisi'ne ve muhalefetin tamamına yenildi. Bu, AKP'nin 24 yıllık iktidardaki ilk yenilgisi oldu. Seçim sonuçlarının büyük ölçüde bilinmesinin ardından Cumhurbaşkanı'nın gece balkon konuşması büyük ilgi gördü ve sempatiyle karşılandı. Erdoğan dolaylı olarak yenilgisini itiraf etti: "Maalesef yerel seçim sınavında istediğimiz sonucu alamadık. Milletin iradesi sandıkta tecelli eder ve sandıkta söz sahibi olur. Millet, siyasetçiye mesajını sandıkta iletir, uyarı ve şükranlarını sandık aracılığıyla bildirir. 31 Mart bizim için bir son değil aslında bir dönüm noktasıdır. 31 Mart seçimlerinde Türk milleti mesajını bir kez daha sandıkta siyasilere iletti. Sonuç ne olursa olsun bu seçimin kazananı öncelikle demokrasimiz ve milli irademizdir. Sandıkta iradesini belirten tüm vatandaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Türkiye'deki seçimlere her zaman olduğu gibi bu kez de ilginin büyük olduğunu belirtelim. Bu seçimler ülkemizde de yakından izlendi ve birçok soru ortaya çıktı. 

 Kardeş ülkede neden her seçime büyük bir siyasi coşku eşlik ediyor? Azerbaycan'da mümkün mü? Başkent Bakü dahil büyük şehirlerimizde belediyeler ne zaman kurulacak?

Tural Abbaslı seçimlerde kime oy verecek? - Kendini ifşa etti

Tural Abbaslı 

AĞ Partisi Genel Başkanı Tural Abbaslı, ülkede seçim temelinin sağlam olduğunu belirterek, "Türkiye'de bütün seçimlerin bu şekilde ajitasyonla yapıldığı bir seçim geleneği var. Kardeş ülke uzun süredir tek partili sisteme sahip olmasına rağmen. Yanılmıyorsam ilk demokratik seçim 1950 yılında orada yapıldı. O dönemde iktidar yani CHP yenildi. Menderes'in liderliğindeki Adalet Partisi kazandı. İlk demokratik seçimde temelleri atılan bu gelenek bugün de devam ediyor. Düşünürseniz ne yetkililerin ne de muhalefetin birbirini sahte seçimlerle, oy çalmakla, gayrı meşrulukla suçlamadığını görürsünüz. Kimse sandıklara müdahale etmiyor. Maalesef böyle bir geleneği oluşturamadık. Ayaz Mutallibov'un seçimini bağımsızlık tarihimizdeki ilk seçim olarak kabul edersek ya da SSCB içinde kalmak için yapılan referandumu hatırlarsak geleneğin o zamandan bu yana yeterince yerleşmemiş olması üzücüdür. Atasözü haline gelmiş bir meselemiz var, örneğin "hiçbir anlamı yok, seçilmiş olan seçilmiştir, kime oy verirsiniz, kutudan başkası çıkar" gibi ifadeler insanların seçimlere karşı tavrının göstergesidir.

Parti genel başkanı, ülkemizde belediye seçimlerine ilk dönemde ilginin yüksek olduğunu, umutların yüksek olduğunu belirterek, "Ama sonradan anlaşıldı ki belediyelerin hiçbir avantajı yok, resmi bir kurum. Yerel yürütme makamlarının departmanlarının işlevini yerine getirirler. En iyi ihtimalle yürütme gücünün izniyle arazi satabilirler. Belediye kurumundan umut kalmadığı ve belediyelerde maaşlar da olmadığı için bu kuruma Türkiye'deki kadar ilgi olacağına inanmıyorum. Yürütme yetkileri seçimle belirleniyorsa, belediye başkanlığı seçimi varsa evet o zaman ilgi olabilir. Ancak seçimlerin Mazahir tarafından yeniden düzenlendiğini hesaba katarsak seçimlere ilgi olacağına inanmak çok zor. Dünya liderliğine talip olan Erdoğan, partisinin kaybedeceğini hissetse bile demokratik seçimler yapıyorsa, şeffaf seçimler iktidar meselesinden daha önemli bir unsur demektir."

Demokratik Aydınlanma Partisi Genel Başkanı Elşan Musayev, Azerbaycan'daki belediye sisteminin yakında Türkiye'deki gibi olacağına inanıyor: "Seçimi başından sonuna kadar izledim. Evet sürprizler vardı. Ama bu bekleniyordu. Önemli olan kardeş devletin vatandaşlarının kendi özgür iradeleriyle seçim yapmaları, gerçek bir demokrasi örneği göstermeleri ve seçimi kutlamaya dönüştürmeyi başarmalarıdır.

Elbette Türkiye gibi ülkelerde belediyecilik sistemi tam olarak oluşmuş durumda ve bu da esas olarak o belediyelerin geçmişi ve kıdemiyle alakalı. Yani buralara bir günde, bir ayda, bir yılda gelmediler. Bazen bilinen bir bağlamda Azerbaycan belediyeleriyle karşılaştırmalar yapılıyor. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Azerbaycan'ın belediyeleri henüz genç ve herkes emin olsun ki, belli bir süre sonra bizim belediyelerimiz de Türkiye'deki belediyelerle aynı safta durabilecek, onlar kadar güçlü olabilecektir. Bunun için hem mevzuat alanında hem de pratik anlamda ciddi çalışmalar yapılıyor ve belediyelerin güçlendirilmesi yönünde mümkün olan her türlü adım atılıyor. Bu söylediklerime örnek olarak meclise sunulan son belediyeler kanun tasarısını gösterebilirim. Yerel özyönetim organlarının belli bir kısmının birleştirilmesi de buna dahildir ve bu birleşmeler şüphesiz belediyelerimizin çalışmalarında iyi yönde ciddi bir dönüş yaratacak ve onların faaliyetlerini canlandırmak için önemli bir neden olacaktır."

 

Ceyhun Memmedov

YAP Milletvekili Ceyhun Memmedov ise karşılaştırmayı hatalı buluyor: "Bugün Azerbaycan ile Türkiye'yi bu anlamda kıyaslamanın yanlış olacağını düşünüyorum. Çünkü bu seçimler Türkiye'de uzun yıllardır yapılıyor ve artık bir gelenek haline gelmiş durumda. Azerbaycan'da bunun gerçekleşmesinin uzun zaman alacağına inanıyorum. Ancak bu konu ileride değerlendirilebilir. Belediyelerin faaliyetlerine gelince elbette bu konuyla ilgili toplumda ve parlamentoda tartışmalar yapılıyor. Zaman zaman büyük şehirlerde belediye kurulmasına ilişkin girişimlere ve önerilere tanık oluyoruz. Bu anlamda gelecekte bunu hayata geçirmek mümkün. Bu yönde adımlar atılması gerekiyor. Bu tür seçimler aynı zamanda vatandaşların siyasi süreçlerde aktif olma ihtiyacını da vurgulamaktadır. Vatandaşların bu süreçlerdeki faaliyetleri çok önemlidir. Zamanla bu süreçler Azerbaycan'da da gerçekleşecek ve halkımız da bu süreçlere aktif olarak katılacak." 

Natig Jafarli:

Konuşmacı Caferli

Cumhuriyetçi Alternatif Parti Siyasi Komite Üyesi Natig Jafarli, Facebook sayfasında bu seçimlerin arka planındaki çok ciddi konulara değindi: "Türkiye'ye diktatörlük, Erdoğan'a diktatör diyenler utanmalıdır. Diktatörlük var olamaz." dürüst seçimler yapan, yenilgiyi kabul eden, oy ve seçmene önem veren bir yer.

Ordu kurma konusunda Kardeş Türkiye’yi örnek alırsak, güvenlik ve dış politika anlayışında birlikte yürürsek yönetim sistemlerimizi de uyarlamamız, yerel özyönetim sistemine geçmemiz, Belediye Başkanlığı kurumunu kurmamız ve Doğrudan seçimler yapalım ve buna paralel olarak 14 ekonomik bölgeyi idari bölge birimlerine dönüştürüp Valilik (Cumhurbaşkanının kişisel temsilcisi) kurumunu oluşturmalıyız. 

Türkiye demokratik bir ülke yolunda ilerlediğini gösterdi, bu seçimden sonra Türkiye'nin Batı'ya yakınlaşması hızlanacak, ekonomideki sorunların kademeli olarak çözümüne tanık olacağız..."

Cavanşir Abbaslı


Başkan Arı, 2000 Evler ve 15 Temmuz Mahallelerinde

Ukrayna, cezaevindeki mahkumları orduya alacak

İlk hac kafileleri yola çıktı

Biden, "Filistinlilerin ABD bombalarıyla katledildiğini" doğruladı

ABD, siyonist rejime mühimmat transferini "şimdilik" askıya aldı

Meteoroloji uyardı: Çöl tozu geliyor

Brezilya'daki selde ölü sayısı artıyor

Kuzey Makedonya’nın yeni Cumhurbaşkanı Siljanovska Davkova oldu

Kocaeli'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Kursk Bulge'da dört tankı imha eden asker hakkında

Stormtrooper'lar piyadelerle savaşa giriyor

Tokayev, Kazakistanlıların Zafer Bayramını kutladı

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Binlerce insan Ebedi Ateş'e çiçek bırakmak için Almatı'nın merkezine geldi

ABD'li gazi, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nın gidişatını değiştirdiğini söyledi

Canlar bu kez Irak'ta buluştu

Diplomat, Rusya'nın dost olmayan ülkelerden yetkilileri zafer yürüyüşüne davet etmediğini söyledi

Biden, Refah operasyonuna başlaması halinde ABD'nin İsrail'e bazı silah tedarikini durduracağını söyledi

9 Mayıs Zafer Bayramı dolayısıyla Rusya'nın dört bir yanında geçit törenleri ve konserler düzenlendi

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını parlamentoya sundu

SBU, Ukrayna Cumhurbaşkanı’na suikast planlayan FSB ajanlarını açığa çıkardı

Rusya Federasyonu’ndan nükleer tehditler: ABD, Putin’e ordusunu korumanın en kolay yolunu önerdi

FUNDYY yaza iddialı geliyor

Avustralya ile Çin arasında tansiyon yükseldi

Dünya genelinde Uygurların hapsedilme oranı en yüksek

Posof'un Bu Güzelliklerinden Haberdar mısınız?

3.ULUSLARARASI GÖBEKLİTEPE KISA FİLM FESTİVALİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

Önce insan olmak, insan olmayı bilmek!

BAŞKAN KARA BAŞARILI SPORCULARI ONURLANDIRDI

MANAVGAT DANS VE MÜZİK FESTİVALİ MUHTEŞEM BİR AÇILIŞLA BAŞLADI

Yükleniyor

Önce insan olmak, insan olmayı bilmek!

Gündeme Dair Meseleler

ERZURUM SPOR FK EYÜP SPOR İLE İSTANBUL'DA KARŞILAŞACAK

ERZURUM BEYAZŞEHİR SPOR KULÜBÜNDEN FUTBOL İL TEMSİLCİSİ FERİT KARAKOCA ' YA ZİYARET

SERKANDAŞ SİGORTA U-15 YAŞ GRUBU PLAY-OFF YARI FİNAL MÜSABAKALARI BAŞLIYOR

Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’nin “Vakıf Haftası” Mesajı

Palandöken’in çok özel ziyaretçileri vardı

Biz çoktan başladık…

Erzurum valiliği; bir iddia ve bir cevap…

Kültür havuzuna bu kez şiir damladı…

Bursa'da özel öğretimde bakanlık ve sektör iş birliği

BTÜ-SEM’de yeni dönem eğitim kayıtları devam ediyor

Bakan Tekin özel okul temsilcileriyle buluştu

Kayseri Model Fabrika genç mühendislere eğitim verecek

Kandilli Rasathanesi müdürlüğüne Nurcan Meral Özel getirildi

Kocaeli'de resmi yazışma kuralları eğitimi

BTÜ’nün bir buluşu daha tescillendi

Başkan Özdoğan’dan YKS ve LGS öğrencilerine müjde

Türk ve Alman üniversitelerin akademik dostluğunda çeyrek asır

ETKİM programına başvurular sürüyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

YAZARLAR