Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14164,11%-0,02
  • DOLAR

    42,83% 0,04
  • EURO

    50,62% 0,52
  • GRAM ALTIN

    6125,18% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 2,31

Türkiye Pakistan savunma sanayii iş birliğine 'BASDEC' imzası

Türkiye Pakistan savunma sanayii iş birliğine 'BASDEC' imzası

EKONOMİ 23.12.2025 11:04:53 0
Türkiye Pakistan savunma sanayii iş birliğine

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Pakistan’a düzenlediği “Sektörel Ticaret Heyeti” programıyla savunma, havacılık ve stratejik yatırımlar alanında iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirdi. BTSO ve BASDEC heyeti, üst düzey bakanlar ve sanayi kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

BURSA (İGFA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret ve savunma sanayi iş birliğini geliştirmek amacıyla Pakistan’a “Sektörel Ticaret Heyeti” programı düzenledi.

Ticaret Bakanlığı desteğiyle Pakistan’ın başkenti İslamabad’da gerçekleştirilen program kapsamında, BTSO Savunma Sanayii ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, BASDEC Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu ve BASDEC üyesi firmalardan oluşan heyet, Pakistan’ın üst düzey bakanları ve kurum temsilcileriyle bir araya geldi.

Heyet, Pakistan İletişim ve Türkiye–Azerbaycan Yatırım Bakanı Abdul Aleem Khan, Ticaret Bakanı Jam Kamal Khan, Sanayi ve Üretim Bakanı Haroon Akhtar Khan ve Turizm-Altyapı Bakanı Sardar Yasir İlyas Khan ile görüşerek savunma ve havacılık alanında ortak projeleri değerlendirdi. Ayrıca Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) ve Pakistan’ın önde gelen teknik üniversitelerinden National University of Science and Technology (NUST) ziyaret edildi. Turkish Aerospace Pakistan (TAİ–Pakistan) ofisinde, Türkiye’nin milli havacılık projeleri KAAN ve HÜRJET kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.

BTSO ve BASDEC heyeti, Pakistan ordusunun zırhlı araç ve tank üretim merkezi Heavy Industries Taxila (HIT), Pakistan Ordnance Factories (POF) ve Pakistan Aeronautical Complex (PAC) Kamra tesislerini de ziyaret ederek üretim süreçlerini inceledi. Heyet, Pakistan Mühendislik Konseyi ve Havacılık Konseyi üyeleriyle de ikili iş görüşmeleri yaparak somut iş birliği fırsatlarını ele aldı.

BTSO Savunma Sanayii ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, dört günlük ziyaret kapsamında Pakistan’da üst düzey protokol ile karşılandıklarını belirterek, “Sanayi ve Üretim, İletişim, Turizm ve Ticaret Bakanları ile bir araya geldik. Üniversiteler, AR-GE merkezleri ve üretim tesislerini ziyaret ettik. Tüm temaslarımız, iki ülke arasındaki güvenin ve iş birliği potansiyelinin açık göstergesidir” dedi. Saner, Pakistan’ın savunma ve havacılık alanının yanı sıra inşaat, gıda, turizm, metal ve makine sektörlerinde de önemli iş fırsatları sunduğunu vurguladı.

BASDEC Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu, heyetin Pakistan’da son derece üst düzeyde karşılandığını, ülkenin savunma ve havacılık sanayisinin ileri seviyede olduğunu belirtti. Hatipoğlu, ziyaret sırasında normal şartlarda erişilemeyen askeri tesislerin de gezildiğini ve Pakistan Engineering Council (PEC) ile nitelikli uluslararası mühendis yetiştirilmesine yönelik iş birliği fırsatlarının görüşüldüğünü ifade etti.

Ziyarette, COMIT Mühendislik’in elektronik mayın dedektörü ihracatı ve UÇAKSAN’ın kamikaze drone üretimi projeleri gibi somut iş birliği fırsatları da ele alındı. ERFA Makine ve UÇAKSAN yetkilileri, ziyaretin beklentilerin üzerinde verimli geçtiğini ve iki ülke arasında stratejik iş birliği temellerinin atıldığını ifade etti. BTSO ve BASDEC yetkilileri, Pakistan’daki temasların ardından iş birliği sürecinin yakından takip edileceğini ve firmalar bazında somut projelerin hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti. Program, Türkiye-Pakistan arasındaki ekonomik ve teknolojik iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorum Ekle

Libya Hükümeti 3 gün Milli Yas ilan etti

İletişim Başkanı Duran'dan uçak kazasıyla ilgili detaylı açıklama

İletişim Başkanı Duran’dan uçak kazasıyla ilgili açıklama

Libya: Ankara'daki kazada tüm göstergeler teknik arızayı gösteriyor, ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Küçükkuyu’nun gururu Reşat Albayrak

Elazığ Umut Kervanı’ndan muhtaç ailelere yakacak yardımı

Ukrayna ordusu Donetsk’te Siversk’ten çekildi

Kırk yıllık şarkıya muhteşem düet

Libya heyetini taşıyan jet Haymana’da düştü: Enkaza ulaşıldı

Adalet Bakanı Tunç: Haymana’da düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı

Trump'ın abluka kararına Venezuela'dan sert karşılık

Libya Başbakanı Dibeybe: Genelkurmay Başkanı Al-Haddad ve beraberindekiler hayatını kaybetti

Tarsus otoyolunda kaza: 1 yaralı

Polat: Asgari ücret, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz

Libya Genelkurmay Başkanı’nı taşıyan jetin enkazına ulaşıldı

Bakan Tunç: Ankara Haymana'daki uçak kazası için 4 savcı görevlendirildi

Konya’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Libya Başbakanı Dibeybe'den açıklama geldi

Düşen uçağın enkazına Haymana'da ulaşıldı

Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Ankara'da düştü

CHP’li Karasu: 28 bin TL’lik asgari açlık sınırının altında

Kahramanmaraş’ta 88 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

Suriye'de uyuşturucu operasyonu: 162 bin captagon hapı ele geçirildi

Ankara'dan kalkan Falcon 50 ile irtibat kesildi! Libya Genelkurmay Başkanı ve heyeti de bu uçaktaydı

Manisa'da kırsal mahalle kararı! 17 ilçeyi kapsayan statü onaylandı

Ankara'da özel jetle bağlantı kesildi; Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyordu!

Beşiktaş, Kadıköy’de 90+1’de güldü! Derbide son sözü Cerny söyledi

Yüzyıllardır devam eden gelenek: Kavurma

Sahada Vefa Rüzgarı: Galatasaray’dan Sarıkamış Şehitlerine Anlamlı Selam!

Arpaçay’da Güvenlik ve Huzur Masaya Yatırıldı: Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Edirne Keşan'dan kardeş okul projesi kapsamında Bulgaristan'a eğitim ziyareti

Keşanlı 8. sınıf öğrencileri Tüyap Kitap Fuarı'nda

Siirt’te "Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması" düzenlendi

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR