Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

TÜRK-İŞ asgari ücret teklifini açıkladı: '29 Bin 583 TL'nin altına imza atmayız'

ANKARA (PHA) - Rojin SÜNGÜ - TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 2025 yılı asgari ücret teklifini açıkladı. Atalay, işçi kesiminin beklentisinin yüzde 45 enflasyon farkına ek olarak yüzde 20 refah payı ile asgari ücretin 29 bin 583 TL olmasını talep etti

GÜNDEM 19.12.2024 19:07:33 0
TÜRK-İŞ asgari ücret teklifini açıkladı:

"Asgari ücret artık geçim ücreti oldu"

TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Atalay, asgari ücretin son yıllarda belirleyici ücret olmaktan çıkıp geçim ücreti haline geldiğini belirtti. Atalay, "5 yıl önce asgari ücret belirleyici bir ücretti, şimdi ise geçim ücreti oldu. Türkiye’de kamu işçisi, savunma sanayi işçisi, iletişim sektörü çalışanı dahil birçok işçi asgari ücretle geçinmek zorunda kalıyor" dedi.

Atalay, sürecin 19 gündür devam ettiğini belirterek, bugüne kadar hükümet ve işveren tarafından net bir rakamın masaya getirilmediğini vurguladı. "Üç toplantı geçti, çay, kurabiye, su geldi ama rakam gelmedi" diyen Atalay, "Bizim masaya koyduğumuz rakam nettir. Yüzde 20 refah payı ile asgari ücretin 29 bin 583 TL olmasını istiyoruz" dedi.

"Kira, doğalgaz, gıda fiyatları ortada"

Ergün Atalay, geçim zorluğuna dikkat çekerek, artan kira, doğalgaz ve gıda fiyatlarının vatandaşların belini büktüğünü söyledi. Atalay, "Geçen yıl belirlenen asgari ücretle bir işçinin alım gücü 17 bin liraydı. Şu anda bu alım gücü 11 bin lira civarına düştü. Bu nedenle asgari ücret, artık belirleyici değil geçim ücreti olmuştur. İşçi, bu ücretle bir hafta bile geçinemiyor" ifadelerini kullandı.

Atalay, "Ülkedeki kira artışı ortada, doğalgaz artışı ortada, sebze meyve fiyatları ortada, eğitim giderleri ortada" diyerek, masadaki hükümet ve işveren temsilcilerinin bu gerçekleri görmezden gelemeyeceğini belirtti. "2024 yılı bizim için de, sizin için de zor bir yıl oldu. 2023 de öyleydi. Artık insanların nefes almasını sağlayacak bir rakam belirlenmeli" dedi.

"Antidemokratik bir asgari ücret yapısı var"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısını eleştiren Atalay, "Antidemokratik bir asgari ücret yapısı var. 12 Eylül’den kalma bir sistemle asgari ücret belirleniyor. Yüksek Hakem Kurulu da aynı şekilde işliyor. İmkan olsa, diğer sendikalar da masada yer alsa daha iyi olurdu" dedi. Atalay, asgari ücret görüşmelerine HAK-İŞ ve DİSK’in de dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

"İşçinin hakkını yedirmeyiz"

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay, işçilerin haklarını savunma noktasında kararlı olduklarının altını çizerek, "Bu yıl işçilerin alım gücü yerle bir oldu. Kira, gıda, doğalgaz fiyatları fırladı. İnsanlar geçinemez hale geldi. Biz bu şartlar altında işçinin hakkını yedirmeyiz. 29 bin 583 TL'nin altındaki bir rakama imza atmayız" dedi.

Atalay, hükümetin ve işverenin masaya teklif getirmemesi halinde TÜRK-İŞ'in masadan kalkabileceği sinyalini verdi. "TÜRK-İŞ olarak, bu asgari ücret mücadelesinde HAK-İŞ ve DİSK’le de ortak hareket ediyoruz" diyen Atalay, sendikalar arası dayanışmanın önemine dikkat çekti.

"Kurabiye var, rakam yok"

TÜRK-İŞ Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi ve gazeteci Sezer Özseven, masadaki süreçle ilgili dikkat çeken bir ifade kullandı. Özseven, "Üç haftadır Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda masada rakamların olmasını bekliyoruz ama masada kurabiyeler var, çaylar var, sular var. Bir türlü rakam masaya gelmedi" dedi. Özseven, Türkiye’de bazı kesimlerin, toplantı masasına gelen kurabiyeleri bile yemeye tenezzül etmezken, bazı kesimlerin ise o kurabiyelere ulaşmayı bile hayal edemediğini belirtti.

"50 bin, 36 bin, 32 bin TL rakamları dolaşıyor"

Atalay, masada dile getirilen çeşitli rakamlar olduğunu ifade etti. "Benim önümde 50 bin liralık rakam var. 36 bin liralık rakam var. 32 bin lira var. 30 bin lira var" diyen Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Ülke iyiye gidiyor. Bundan pay alacaksınız" sözlerine atıfta bulunarak, "Madem iyiye gidiyor, o zaman asgari ücreti de ona göre belirleyin. Bu rakamı verin de herkes nefes alsın" dedi.

Masada karar bekleniyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında da somut bir rakam ortaya çıkmadı. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 29 bin 583 TL’nin işçi kesiminin kırmızı çizgisi olduğunu ifade ederken, bu rakamın altında bir ücret teklif edilmesi halinde masadan kalkabileceklerinin sinyalini verdi. Atalay’ın açıklamaları, asgari ücret sürecinde işçilerin beklentilerini açıkça ortaya koyarken, hükümet ve işveren temsilcilerinin nasıl bir karşılık vereceği merakla bekleniyor.

Kaynak : PHA

Yorum Ekle

İmamoğlu’ndan cezaevinden yargıya sert mesaj: “Ayaz’dan utanın”

Bursa Yenişehir’de Taşkın Riskine DSİ Önlemi

Gebze’de Minikler Sinemayla Buluştu

Ankara Keçiören’de Ücretsiz Buz Pateni Keyfi Yoğun İlgi Görüyor

Fransa'da bu kez Elysee Sarayı’nda hırsızlık: Gümüş eşyalardan sorumlu görevli tutuklandı

Tarımsal girdi fiyat endeksi ekim ayında yükseldi

Bursa’da uyuşturucu operasyonları: Uyuşturucu ve üretim malzemeleri ele geçirildi

Mardin’de çıkan silahlı kavgada bir kişi öldü

TBMM’de bütçe görüşmeleri yumruklu kavgaya dönüştü

Ankara Keçiören’de Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı

'Şeflerin Rotası' Bursa'dan geçti

Kooperatiflere 4,5 milyar TL'lik kredi desteği

TBMM’de kritik gündem: 11. Yargı Paketi ve Libya tezkeresi bu hafta oylanıyor

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor: YÖK’ten Üniversiteler İçin Radikal Adım

AK Parti’de Yılın Son MKYK Toplantısı: Kritik Gündem Ankara’da

Moskova'da bombalı suikast: Rus general öldürüldü

‘İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı’ hazırlanıyor

Atatürk Barajı Gölü’nde kaybolan Fatih Çakır’ın cansız bedenine ulaşıldı

Kırmızı kıyafetiyle gecenin 'Simge'si oldu

Bursa'da Nilüfer Belediyespor evinde farklı kazandı

Uzmanlar Bursa Osmangazi’de kadın sağlığını konuştu

İzmit Oyuncak Müzesi ilk yaşını renkli etkinliklerle kutladı

Zemheri Kapıda: Kar ve Dondurucu Soğuklar Türkiye’ye Geliyor

İzmir’i Gençler Şekillendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Niğde ve Nevşehir'de toplandı

"Gönüllü göç" perdesiyle yeni Nekbe: Gazze'den ücretli tehcir planı adım adım uygulanıyor

BESO'dan üretici esnafa destek çağrısı

Kasımda Yurt Dışı ÜFE arttı

Doç. Dr. Barutçu: ‘Kontrolsüz bağırsak hastalıkları sağlığı tehdit ediyor’

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor: YÖK’ten Üniversiteler İçin Radikal Adım

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR