Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Dijital Dönüşüm Ofisi'ni dinledi

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Dijital Dönüşüm Ofisi'ni dinledi

GÜNDEM 5.02.2025 13:14:40 0
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Dijital Dönüşüm Ofisi

Yapay zekanın kazanımlarına yönelik atılacak adımların belirlenmesi, bu alanda hukuki altyapının oluşturulması ve yapay zeka kullanımının barındırdığı risklerin önlenmesine ilişkin tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında toplandı.

ANKARA (İGFA) - TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez'in açılış konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilerince sunum yapıldı, milletvekillerinin soruları yanıtlandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, komisyona yaptığı sunumda, ofis olarak 4 ana başlıkta çalışma yürüttüklerini bildirerek, bunlardan birinin de yapay zeka olduğunu kaydetti. Tancan, verinin, günümüzde ekonomik kalkınmanın ve rekabetin kilit unsuru durumunda olduğunu belirterek, "Devletlerin gücü artık veriden değer üretebildikleri ölçüde artmakta. Büyük hacimli ve anlamsız bu veri yığınlarından değer üretmenin en etkili aracı ise yapay zeka." diye konuştu.

Yapay zekanın, insan nefesinden olası hastalıkları tespit edebilecek bir seviyeye ulaştığına dikkati çeken Tancan, "Makineler artık sadece düşünmüyor; görme, duyma, dokunma, tat ve koku gibi deneyimleri de dijital ortamda dahi olsa sağlayabiliyor. Hemen her alanda uygulanma potansiyeli olan bu teknolojinin, küresel ekonomik büyüme üzerinde son derece belirleyici olacağı artık genel bir kabul görüyor." ifadelerini kullandı.

Tancan, yapay zeka teknolojilerine hakimiyetin, küresel güç çekişmesinin ana fay hatlarından biri konumunda olduğunu belirterek, yapay zekanın elektrik, nükleer ve uzay teknolojisi ve internet gibi büyük bir etki yaratacağının yaygın bir şekilde kabul gördüğünü aktardı.

Bu potansiyelin farkında olan ülkelerin hem bu teknolojiyi doğru anlamaya hem de uygun politika ve stratejiler geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Tancan, "Bu devrime ayak uydurabilmek için 60'tan fazla ülke yapay zeka stratejisi hazırladı. Bu dönüşümü ıskalayan ülkeleri ise zorlu bir gelecek bekliyor. Türkiye bu konuda erken aksiyon alan ülkelerden biri durumunda. Konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde de ele alınması, güçlü politikaların benimsenmesi açısından oldukça kıymetli." değerlendirmesinde bulundu.

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, yapay zekanın temelde veri ile eğitilmiş bir istatistiksel model olduğunu ve her istatistiksel model gibi sınırlı veri ve algoritmalarla çalıştığını kaydederek, "Haliyle her sorunu çözebilecek sihirli bir değnek değildir. Teknik kısıtları vardır. Birçok durumda insan gözetimi gerektirir ve eğitmek için kullanılan veri setlerindeki eksiklikler karar verme kalitesine doğrudan yansır. Dolayısıyla insanın bilgi, duygu, algı, ahlak, kültür, inanç gibi unsurları kullanarak işlettiği karar verme mekanizmasına nispetle çok daha basit bir mantık süzgecinin ve istatistiksel modelin olduğu bir karar verme mekanizmasının devrede olduğunu bilmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yapay zekanın, hayatın birçok noktasında iş süreçlerini kolaylaştıran ve hızlandıran bir teknolojik araç olduğunu söyleyen Tancan, diğer taraftan insan gibi düşünen, hisseden ya da bilinç sahibi olmadığı dikkate alındığında, geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik etik kuralların ve yasal düzenlemelerin oluşturulmasının da son derece önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Yorum Ekle

TÜRK MİLLETİNİN UYANIŞ TEMSİLİ DEĞERLENDİRİLDİ

İran'da Mossad ajanı idam edildi

​ EPDK 2026 lisans bedellerini açıkladı: Enerji piyasalarında yeni tarifeler

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Uyuşturucu operasyonunda yeni gelişme: Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran ifadeye çağrıldı

Adana’da “Okul Öncesi Dönemde Dijital Şiddet Ve Güvenli Teknoloji Kullanımı” semineri

6 ilde dev operasyon! 9 organize suç örgütü çökertildi!

İzmit'te zabıta denetimleri artık yaka kamerasında!

Prof. Dr. Zelka: Her yıl yaklaşık 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor

​Mübarek üç aylar yarın başlıyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Umut Timi gönüllüleriyle bir araya geldi

Adana’da 10 noktada yeni yıl ışıklandırması ile renkli görüntüler oluştu

UKAB Genel Başkanı Kahveci’den Gaziantep için deprem alarmı!

Mukaddes üç aylara yarın giriliyor

Perakende kurallarına uymayanlara uygulanacak cezalar belli oldu

Türkiye’den Filistin’e hurmada kota desteği

Görme kaybına karşı yeni nesil teknoloji: MagnoVision

HAMAS: Ateşkes açıkça çiğneniyor

Adıyaman’dan Gazze’ye 11 milyon 833 bin liralık yardım ulaştırıldı

Adana Ceyhan'da seri açılışlar

Sahi: siz ne denetimi yapıyordunuz?

Putin: Kiev yönetimi toprak konusunda müzakereye yanaşmıyor

500 bin sosyal konut için kura heyecanı: İlk çekiliş 29 Aralık’ta

İhlal durumunda uygulanacak idari para cezaları belirlendi

Perakende ticarette ihlallere milyonluk cezalar: Yeni tutarlar açıklandı

Adıyaman’da çiftçilere badem kavlatma, zeytin silkeleme ve ceviz soyma makinesi dağıtıldı

Kütahya İŞGEM toplantısı gerçekleştirildi

Yıldızlararası misafir Güneş Sistemi'nden uzaklaşıyor

Hafta sonu batı ve iç kesimlerde yağış bekleniyor

Emine Erdoğan: 2026’yı “Bağımsızlık Yılı” ilan ediyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR