Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

Tavas'ta Bir Gün

Denizliye yaklaşık 40 km mesafede, köyleriyle birlikte 60 bin nüfusuyla, tarihi ve doğal guzellikleri parlayan ilçemiz Tavas

GENEL 18.07.2025 11:14:00 0
Tavas


Yaz tatilinin bir gününü Tavas'a ayırdık.  Tavas gez gez bitecek bir yer değil.  Derin kültürü,  tarihi, yemekleri ile çok önemli bir ilçemiz.  Bir günde ne gezilecek yerleri bitti ne de yemekleri. Tavasa en az 3 günlük zaman ayırmak gerekiyor.  


Yolda önce Sarı Ismail Sultan yazan sarı levha geldi. Sarı Ismail Sultanı ziyaret ettik, anlatılan menkıbeleri dinledik. Tavas ilçesindeki  Sarı İsmail Sultan Türbesi, 1260-1350 yılları arasında yaşamış  bir Türkmen dedesi olan Hacı Bektaşi Veli’nin halifesi Sarı İsmail Sultan’a ait. Sarı İsmail Sultan, konar-göçer Türk topluluklarını sosyal ve düşünsel açıdan yönlendiren bir lider olarak tanınıyor.

Tavasa girerken bizi Köpekçi Niluri efe heykeli karşıladı. Tavas meydanını, çarşısını gezdik.  Folklör elbiseleri, körüklü çizme geleneksel yöntemler ile Tavasta hala üretiliyor, sanatkarlara bir selam verdik.

Tavas ovasında pek çok noktada yer alan  antik kentlerde kazı başlamamıştır.    Apollonia Salbace Antik Kenti Kaya Mezarları ,  Apollonia Salbace ( Medet Höyüğü) gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Apollonia antik kenti ve Medet Höyüğü, Denizli ili, Tavas ilçesinin 7 km batısında düz bir ova üzerinde kurulan Medet köyü yerleşim alanı içinde yer alıyor.  Tavas ovasının en verimli arazileri üzerinde kurulan Apollonia, batıda Tabae yolu ile Caria bölgesine, güneyde Sebastopolis yolu ile Likya bölgesine, doğuda Tavas yolu ile Likya bölgesiyle Frigya bölgesine ulaşımı bulunan antik kentlerden birisidir.
Apollonia kentinin kuruluşu ile kesin belgeler bulunamamıştır. Ancak höyük buluntuları incelendiğinde ilk yerleşimin Tunç çağlarına kadar uzandığı ve kesintisiz olarak devam ettiği görülmektedir. Kentin Apollonia adını, Hellenistik dönemde aldığı ve en görkemli dönemini de Roma çağında yaşadığı anlaşılmaktadır. Hadrianus dönemine ait Apollon tapınağının temelleri ve yazıtlar günümüze kadar ulaşmıştır. Kentin MÖ. I. YY. ve MS. I. YY.' lar arasında kendi adına sikke bastırdığı ve sikkeler üzerinde tanrısal motiflerin olduğu görülmektedir.


Apollonia Salbace Antik Kenti Kaya Mezarları Medetten Ulukente giderken yolun solundadır.

Medet köyünde rahmetli Necip Savcı'nın pişmis toprak atölyesini gezdik. Terracota sanatı oğlu Hasan Savcı tarafından sürdürülüyor.

Medetten Hırka köyüne geçtik. Hirka köyünde Hırka camii ve Tavaslıoğlu ailesince geçmişte yaptırılan tarihi  büyük konağı gezdik.  Cami ve konak güzelliği ile bizi büyüledi.  Konak kirsal turizm için bir butik olacak kadar güzel.  Ancak çok yıpranmış ve neredeyse yıkılmak üzere.  Kamulaştırılıp kurtarılsa Hirka köyüne bir canlılık getirebilir.

Tavasta Bağlar mesireliği ilimizin en güzel park yerlerimden.  Asırlık dev ağacların altinda oturup çayımızı içtik, dinlendik. O bölgede meşhur Tavas pidesi yapan dükkanlarda var. Ağaçların altında pidemizi de yedik. Hele  tahinli ballı cevizliyi mutlaka tadın.  Ancak aklımız Tavas gövecinde kaldı.  Bir günde meşhur yemeklerin tümünü tatmak imkansız.  Birde Tavas baklavası var ki evlere şenlik.

Tavasa giderseniz mutlaka yoğurt bulun alın. Tavasın yoğurdu da meşhur.

Anlattıklarımi oğul Ayber Deniz Alkaya ile kayda da alıp Tavası anlatan  bir TV programı da hazırladık. Pek yakında TV lerde izleyebilirsiniz.  Youtube kanalımda yayına başladık.  Ilginizi çekeceğini umuyorum.  Umarım programımızı beğenirsiniz.  

Tavas ilçesinde  Nikfer, Derinkuyu, Gümüşdere, Kozlar gibi köylerimiz icin bir gün,  Kızılcabölük için  bir gün ayırmak gerek. Tavas en az 3 gün gezmeyle köy köy gezilebilir.   Sazı, sözü, zeybegi,  tarihi ve doğal güzellikleri, yemekleri ile tam bir cennet. Yaz bitmeden gezi güzergahınızı oluşturun ve keşfedin.  Profesyonel kameraman desteği ile en az 3 bölüm Tavas belgeseli hazırlanabilir.  Ben oğlumla 1 gün gezerek kendi imkanlarım  şimdilik  1 bölüm hazırlayarak Tavas'a hediye ettim. Umarım devamı gelir.

Kırsal turizmi hareketlendirsek köylümüz para kazanır. Geliri artar.  Yaz tatili ilçelerimizin keşfi için büyük fırsat.  Keşke belediyelerimiz profesyonel rehber eşliğinde bu tür geziler düzenleseler. Ancak ince işleri,  sanatı, tarihi düşünecek kimsenin vakti de bilinci de yok. Ilimizde kırsal kalkınma çalıştayı düzenleniyor.  yıllardır Denizli özelinde  kırsal kalkınma, kırsal turizmi yazarım ne bana ne de temsilciliğini yürüttüğüm Kamu yararına bir dernek olan Turkiye Ziraatçılar Derneğine davet bile gelmiyor. Kime ne anlatacağız bilmiyorum.  Biz yine yılmadan Denizlinin kırsal kalkınması için çaba  göstereceğiz ve kırsal turizmine katkı koyacağız.  Denizli kırsalında geliri arttırmak için çalışmaya devam edeceğiz.  

Doç. Dr. Devrim Alkaya 
İnş.Yük.Müh.& Kamu Yöneticisi & Tarımcı 
Türkiye Ziraatçılar Derneği 
Denizli Temsilcisi

Haber Editörü

admin

admin@tum1haber.com
Yorum Ekle

Senegal'de tekne alabora oldu: 12 ölü

Yeni asgari ücretle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Filistin hayır kermesine katıldı

Ümit Özdağ'ın Cumhurbaşkanı'na hakaret davası beraat

Adana Buruk TOKİ’de temel hizmetlere erişimde sorunlar yaşanıyor

Siirt’te okul servisinin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

AK Parti Adıyaman heyeti ve Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın bir araya geldi

Asgari ücret açıklandı, Adıyaman’da vatandaş ve işveren tepkili: ‘Geçinemiyoruz, en az 35 bin olmalıydı’ - Videolu Haber

Bursa Mudanya'da kaçak yapılara karşı kararlı adım

Şile Ağva'da işyerine patlayıcı saldırı!

HÜDA PAR Denizli İl Başkanlığı’ndan Regaip Kandili mesajı

Libya askeri heyeti Ankara'da

Kısa video bağımlılığı çocuklarda dikkat eksikliğine ve okulda başarısızlığa neden oluyor

Küçükçekmece’ye hayırsever desteğiyle yeni aile sağlığı merkezi açıldı

Mardin’de silahlı kavga: 1’i ağır 4 yaralı

Libya askerî heyeti Ankara’da

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Dokuz Eylül'de sanattan spora engelsiz kariyer

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları" için 81 ilde imza seferberliği

Dünya gastronomi sektörü İstanbul’da buluştu

Arpaguş: Müslüman, tüm insanların hak ve özgürlüklerini mukaddes bilir

Manisa Zabıtası öğrenciler için sıkı denetimde

Muğla Köyceğiz'de ortak alanlar Büyükşehir güzelliği

Düzce’de silah kaçakçılığı operasyonu: 6 şüpheli gözaltında

Çayeli Bakır’dan Çayeli Fen Lisesi’ne eğitim desteği

TÜİK: Teknogirişimlerin en büyük engeli yüksek maliyetler

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Manisa’nın ateş savaşçıları 2025'te 14 bin olaya müdahale etti

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

Bursa Teknik Üniversitesi mavi ekonomi politikalarını araştıracak

Keçiören’de Stajyer Öğrencilere Sağlık Eğitimi Verildi

Ankara Keçiören'de stajyer öğrencilere sağlık eğitimi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR