Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Sömestr tatili nasıl değerlendirilmeli neler okunmalı?

Eğitimci Hadi Erdem, kitap okuma programına ilişkin bazı detaylar konusunda birtakım hatırlatmalarda bulundu.

GENEL 24.01.2024 13:15:00 0
Sömestr tatili nasıl değerlendirilmeli neler okunmalı?

2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk karnesinin alınmasıyla beraber başlayan yaklaşık 19 günlük tatil sürecinin verimli değerlendirilmesi yönünde öneri ve tavsiyelerini paylaşan Eğitimci Hadi Erdem, kitap okuma programına ilişkin bazı detaylar konusunda birtakım hatırlatmalarda bulundu.

 

Geçtiğimiz cuma günü itibariyle 2023-2024 eğitim öğretim yılının bir haftalık tatille beraber ikinci tatil sürecine girmiş olunduğunu hatırlatan Eğitimci Hadi Erdem, tatili, öğretmen ve öğrencilerin kendilerine gelebilmesi bakımından hem sağlık açısından yenilenme hem de alışılmış ve normal devam eden bir sürece yeniden enerjik bir şekilde başlanabilme ve muhasebe süreci olarak tanımladı.

Öğrenci ve velililerin eğitim süreci olan 5-6 aylık dönemi nasıl değerlendirdikleri yönünde bir muhasebe yapmaları gerektiğini belirten Erdem, "Bu muhasebe sürecinden sonra özellikle derslerinde başarılı olmayan öğrencilerin şayet ciddi manada ihtiyaç varsa günün belli zamanlarında kendilerini sıkmayacak ve derslerden soğutmayacak şekilde okul derslerine çalışması tavsiye edilebilir. Fakat öğrenci normal düzeyde ise hatta başarılı olmuşsa bunun önüne yeniden testler koyup ders çalıştırılması eğitimci olarak bizlerin pek de tavsiye ettiğimiz bir husus değil. Çünkü öğrencinin biraz dinlenmesi, o sürecin kıymetini bilmesi lazım." dedi.

"Tatili geçirebilmek adına en güzel çözüm kitap okumadır"

Bu 15-20 günlük tatil süresinde ne yapılabilir konusu ele alındığında küçük çocuklarla evde oyun oynanabileceğini, sosyal aktivitelerle beraber akraba ziyaretlerinin arttırılabileceğini söyleyen Erdem, "Hava durumu göz önüne alındığında evde kalınacak zaman içerisinde kitap okuma tatili geçirebilmek adına en güzel çözümüdür. Fakat bunu yoğun bir kamp şeklinde yapmaktan ziyade ilkokulla beraber orta ve lise düzeyindeki öğrencilere günün belli vakitlerinde günlük 40-50 sayfa okuma yapılabilecek bir program yapmak daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Kitap okuma konusunu farklı yönleriyle ele alan Erdem şunları söyledi:

"Kitap okuma derken Kur'an-ı Kerim ve dini ilimler okunmalı. Özellikle şayet bu geçirdiğimiz 5 aylık süreçte velilerimiz, Kur'an-ı Kerim ve dini ilimler konusunda okutma sorunu yaşamışlarsa hem Rabbimizin kitabını öğretip eksikleri giderme hem de dini sohbetler yaparak öğrencinin manevi ihtiyacını da giderebilirler."

"Anne babanın çocuğa kitap okumayı tavsiye edebilmesi için kendileri de kitap okumaları gerekir"

Erdem, "Öğrencilerin okuyacakları kitaplar hususunda ağır kitaplar yerine daha çok seviyelerine uygun eğlenceli geçebilecek ve çocuğun anlayabileceği, anne babasına sorular sorabileceği, onlarla beraber değerlendirme yapabileceği kitapların okunması daha iyi olur. Okunan kitapla alakalı olarak anne babayla belirli bir iletişim olmalı. Yani anne baba çocuğa 'ne okuyorsun, ne anladın, kafana takılan bir şey var mı?' gibi soruları yönlendirebilmeli, bir sorun varsa bununla ilgili olarak gerekirse bir saatlik değerlendirme tarzında bir diyalog oluşturulabilir." şeklinde konuştu.

Kitap okumanın sadece çocuğun eline kitabı verip uzaktan kontrol ederek 'okumazsan cezalandırırım' denilen bir husus olmadığının altını çizen Erdem, "Anne babanın çocuğa kitap okumayı tavsiye edebilmesi ve örnek olabilmesi için kendilerinin de bu süreçte kitap okumaları gerekir. Çocuklarımızın tatili değerlendirirken çok fazla video izleme, farklı sosyal medya platformlarında zararlı içeriklere maruz kalarak ahlaki ve fiziki yönden etkilenecekleri, biyolojik anlamda zarar görecekleri bir süreç yerine içerisinde anne babanın da olduğu dolu bir sürece dönüştürülmesi lazım. Bu yönde velilerimize programlarını kalıp taslaklar yerine kendilerinin yapmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Kristal Karlar Diyarında dev organizasyon: FIS Sarıkamış Cup başlıyor!

Selim’de yerli malı heyecanı: Kaymakam Semiz ve Başkan Koç miniklerle buluştu

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, ​çiftçiye 2 milyar liralık dev destek: Ödemeler bugün hesaplarda!

Yedek Subay Ali Can memleketinde hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR