Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Sekmen’den bir adım daha Erzurum’dan bir marka doğuyor

Erzurum dilinin ve halkının vaz geçilmezi olarak bilinen dillerden düşmeyen ve halk arasında ağız alışkanlığı olan “can” kelimesi, marka olarak Erzurum ekonomi tarihine geçmiş bulunmaktadır.

ERZURUM 27.03.2024 19:30:00 0
Sekmen’den bir adım daha Erzurum’dan bir marka doğuyor

Sekmen’den bir adım daha Erzurum’dan bir marka doğuyor 

Erzurum dilinin ve halkının vaz geçilmezi olarak bilinen dillerden düşmeyen ve halk arasında ağız alışkanlığı olan “can” kelimesi, marka olarak Erzurum ekonomi tarihine geçmiş bulunmaktadır. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen; bulunduğu her ortamda dile getirdiği ve görev süresi boyunca da hemen her fırsatta da uygulamaya koyduğu “üretim” parolasını bir kez daha faaliyete geçirerek, şehir ekonomisinde hatırı sayılır bir yere imza atmış oldu.

 

 

Tum1haber/medya/sanayi/üretim/yerel/Erzurum/özel-yorum-ekonomihaber

 

 

İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezinde yoğun bir kamu ve özel kurum yetkililerinin katılımıyla  yapılan tanıtım toplantısında “can” markasıyla deneme üretimi tamlanmış, laboratuar ve patent işlemleri de tamamlanmak üzere olan, Erzurum’un kendi markası olan “can gübre” görücüye çıktı. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin üreteceği bu gübre ile bitkisel üretim desteklenerek, “yerli ve milli” ibareli bir ticari ürün üretilerek şehir ekonomisinin ve kalkınmasının hızlandırılması da amaçlanmaktadır. Tanıtım toplantısında Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Gübrenin tasarım ve imalatında yer alan dinamiklerinden Ziraat Mühendisi Yakup Görenç ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç çalışmalar ve yaşanan süreç hakkında bilgi verdi.   

 

    

O bir belediye başkanında daha çok memleket sevdalısı

Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Erzurum çiftçisinin yörenin iklim şartlarında yaşamış oldukları zorlukların tanımını yaptığı konuşmasında; her daim yanlarında olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkürlerini ifade ederken, Başkan Sekmen’in yapmış olduğu katkıların bir belediye başkanından daha çok, memleket sevdalısının yapabileceği çalışmalar olduğunu ifade ederek Erzurum halkının bu gayretlerin ve çiftçimize sağlanan katkıların bilincindedir, dedi.

 

 

Toprağını yok eden millet kendisini mahveder

Can Gübrenin Erzurum’a kazandırılması aşamasında büyük gayret ve çalışma azmi gösteren Ziraat Mühendisi Yakup Görenç ise yapmış olduğu sunum esnasında yaşadığı heyecanın ve mutluluğun tarifini yapmanın imkânsız olduğundan bahsederek, “toprağını yok eden millet, kendisini mahveder” sözünü örnek olarak göstererek, daha fazla ürün elde etmek ve daha fazla para kazanmak hırsıyla birlikte toprağın kimyasal etkilerle, kimyasal gübrelerle her geçen gün kaybedildiğini, özelliğini ve sağlıklı ürün üretme kapasitesini yok ettiğini toprağa dışarıdan ilave edilen bitki besin elementlerinin en önemlisinin organik gübre olduğunu belirterek, can gübrenin bu görevi yerine getireceğini ifade ederek, Erzurum’a kazandırılan bu çalışmalardaki katkısından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e minnettarlığını dile getirdi.       

 

Sürece dâhil olduk

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, laboratuvar ve patent işlemleri tamamlanan organik sıvı ve katı gübre ile bitkisel üretimin desteklenmesinin amaçlandığını vurguladı. 22 yıl önce izlenen yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden üretim sürecinin sekteye uğradığını ifade eden Sekmen, hükümetimizin 22 yılda hayata geçirdiği dev proje ve yatırımlar sayesinde tarımsal üretimin yeniden cazibe kazanmaya başladığı da artık su götürmez bir gerçektir. Bugün merkezi hükümetimizin üretimi teşvik edip, artırmaya yönelik olarak attığı yüzlerce teşvik adımı var. Üreticinin maliyetine ortak olma, ürettiği ürüne pazar ve piyasa oluşturma ya da satın alma şeklinde atılan bu adımlar, üreticinin toprağına ve emeğine yeniden değer katmıştır. Zaten resmi üretim rakamlarına da bakılacak olunursa Türkiye’de tarımsal üretimin her geçen yıl gelişme kaydettiği ve artış gösterdiği rahatlıkla görülecektir. Tabii yerel yönetimler olarak bizler de bu gelişim sürecine sadece seyirci kalmakla yetinmedik. İşin ucundan bizler de tuttuk, sürece bizler de dâhil olduk, diye konuştu.

 

Elimizi taşın altına koyduk

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek gübre üretimine başladıklarını ifade eden Başkan Sekmen, “Şehrimizde geleneksel bir söz olan ve Can adını verdiğimiz gübremizin laboratuar ve patent işlemleri tamamlandı. Can Gübre projemizle bitkisel üretimi desteklemek amacıyla yerli ve milli ibareli bir ticari ürün tasarlayarak, ihraç edilebilir bir model oluşturduk. Bilindiği gibi zirai ilaç kalıntılarından dolayı her yıl Avrupa’ya gönderilen ürünlerimiz geri gönderilmektedir. 2023 yılında da 430 parti ürünümüz geri gönderilmiştir. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin temel taşlarından biri olan gübre üretimi için biz de elimizi taşın altına koyduk ve Can Gübre’yi ürettik. Projemizle birlikte yıllık ortalama 6 milyon ton olan kimyasal gübre ithalatı ile döviz çıktısını en aza indirgeyerek, tarımda kimyasal gübre kullanımını ortadan kaldırıp tamamen organik üretime dayalı bir tarım materyali kullanımına zemin hazırlamayı da hedefliyoruz. Bu arada tarım ve hayvancılıkta da bölgesinin lider şehri olan Erzurum’umuzda saatte 1,5 ton gübre serpme, 213 dekar tarla ve ağaç ilaçlama kapasitesine sahip DJİ Agras T40 zirai ilaçlama dronları sayesinde modern tarım teknikleri ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Hafif raylı sistem ve Davos olma gündemimizdir

Sekmen; sırf üreticimizin maliyetlerini azaltabilmek ve üretim aşamasında aktif rol alabilmek için belediyemiz bünyesinde tarım araçları filosunu kurduk, çiftçimizle birlikte hasat kaldırdık. Onlara hem zamandan hem de maliyetten kazanç sağladık. Hayvancılığa yönelik atılım ve yatırımlarımız oldu, göletlerini kurduk, sulama tesisleri oluşturduk diyerek tarım ve hayvancılık sektöründe her daim çitçiden yana besiciden yana olduklarını belirtti. Bütün bu çalışmaları yaparken de, bulundukları alanın-yörenin alt ve üst yapı anlamında ne kadar ihtiyacı var ise idamesini sağladık. Bu anlamda 10 bin km arazi ve yayla yolu inşa ettik, camilerimizin onarımını, okullarımızın tadilatını, ilçelerimizin su ve kanalizasyon yönünden eksikliklerini de giderdik. Kısacası her alanda çiftimizden yana olduk. Köylümüzden yana olduk diyen Mehmet Sekmen Erzurum’u bu dönemden itibaren “Davos” yapmak için söz verdiklerini ve en kısa zamanda bu çalışmalara başlanılacağını ifade etti. Erzurum şehir içi hafif raylı sistemin bu dönem inşasına başlanılacağının bir kez daha müjdesini yineleyen Sekmen, tarım yatırımlarında marka şehir olmaya devam edileceğinin de sözünü vererek, Erzurum için hizmette sınır yoktur dedi.

 

 

Daha sonra Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım’a plaket veren Sekmen Can Gübre ekibi ve protokolle hatıra resmi çektirdi. 

 

 


Bakan Güler Mehmetçikle yemek yedi

BEBKA, Eskişehir'de kadın kooperatiflerini bir araya getirdi

Ankara – Sivas hızlı treni 1 yaşında

Küçükler doğayı keşfetti

Manisa'da tarihi gösteri

Berlin'de Filistin Protesto Kampı Polis Tarafından Kaldırıldı: 75 Kişi Tutuklandı

Leyleklerin yuvası yıkılmaktan kurtarıldı

Manisa’da KÖFN rüzgarı esti

Barış Gülay Red Carpet'ta

ANTALYA TURİZMİNİN YENİ GÖZDESİ: PADEL

DÜNYANIN TEK TURİZM KARİKATÜRLERİ YARIŞMASI

Kayseri'ye Spor Köyü müjdesi

Başkan Kınay çocuklara resim yarışması ödüllerini verdi

İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak

Kocaeli'de Engelsiz Yaşamın Merkezinde çalışmalar sürüyor

Nilüfer Belediyespor Kulübü’nün yeni başkanı belli oldu

Kayseri Büyükşehir'den kadın kooperatiflerine destek

Kayseri Talas Sporcu Fabrikası göğsü kabartıyor

Kayseri AGÜ'de Üniversite Tanıtım Fuarı yapılacak

Kayseri Kocasinan'da 3 günlük çocuk şenliği

Kayseri Kocasinan'da can damarı yol tamamlanıyor

Hürmetçi Sazlığı için özel çalıştay

ERÜ'den "Uluslararası Medya, Dijital Kültür ve Din Kongresi"

İzmirli liselerin bilim uygulamaları sergilendi

Hasan Akgün, Yenimuhacır Başkanı Kıral’ın misafiri oldu

Tarihi bisiklet turunda 6. gün

Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı

Kros yarışları Nilüfer'de nefesleri kesti

Hasan Akgün’den, Mehmet Özcan’a ziyaret

Başkan Altay örnek olan liseli gençle buluştu

Yükleniyor

Erzurum’da 2024 yılı İkinci Olağan İl İstihdam Mesleki Eğitim Kurulları Toplantısı Yapıldı…

TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Ödül töreni

Sanatın Çığlıklarını Dinlemeye ne dersiniz?

TAZİYE ve BAŞSAĞLIĞI...

Yazmak için geç değil!

YAKUTİYE SPOR U-18 YAŞ GRUBU TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA

Gündeme dair meseleler /Seçimden Geçime…

BAŞHEKİM İBRAHİM TÖR 23 NİSAN İÇİN HASTAHANEDEKİ ÇOCUKLARI UNUTMADI

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM “U-15” YAŞ GRUBU MÜSABAKALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDERKEN HEYECANDA HAD SAFHAYA ULAŞTI

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Gebze'nin 'Akıl ve Zeka'ları yarıştı

Yeni müfredatla yeni yaklaşım!

ABD’li öğrenci ve akademisyenlere Mardin’den destek geldi

Baden-Wuerttemberg Cooperative State Üniversitesi heyetinden Edirne ziyareti

Elektrikli araçlarda yangın güvenliği eğitimi

Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi

TÜBİTAK’ın özel çağrısına DEÜ damgası

Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Kirazoğlu’dan Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Yeni müfredat taslağı bugün askıya çıkıyor

TÜBİTAK ödülleri Bursa'da sahiplerini buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR