Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Yiğit: Çiftçi desteklenirse ürün sayısı artar

Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit tarımsal ürün çeşidinin ve üretimin artması için çiftçilerin her alanda desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

GENEL 13.05.2025 14:33:16 0
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Yiğit: Çiftçi desteklenirse ürün sayısı artar

14 Mayıs "Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası başkanı Cuma Yiğit, tarımsal girdilerdeki maliyetlerin azalması için desteklemenin yanı sıra tarımda teknolojinin de kullanılması gerektiğini kaydetti.

Yiğit, çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri, düşük ürün fiyatları ve iklim değişikliği gibi zorluklarla başa çıkabilmesi için tarımda sürdürülebilirliğin önemli olduğuna vurgu yaptı.

"Çiftçi ülkenin temel taşıdır"

Çiftçilerin zor şartlarda çalıştığını dile getiren Yiğit, "Çiftçilik zor bir meslektir. Çiftçi, 'şunu yaparım da şu kadar kar ederim' deme gibi bir şansı, bir garantisi de yoktur.  Çiftçilik üstü açık bir fabrikadır. Bu sene küresel ısınmadan değişen iklimden çok çiftçimiz etkilendi. Geçen de tarımsal bir don oldu.  Tarımsal dondan dolayı da bazı illerdeki çiftçilerimiz de etkilendi. O dondan tabi ki Gaziantep de etkilendi.  Şehitkamil ilçesi olarak bizim 39 köyde baya bir hasar var.  İnşallah Sayın Bakanımızla da görüşerek çiftçilerimizin en azından o yapmış olduğumuz masraflar ödenirse iyi olur. Fıstık üreticisi köylümüz zirai dondan çok etkilendi. Fıstık çok hassas bir ürün olduğundan dolayı seneye de verim vermez. Onun için yetkilerimiz, Tarım Bakanımız inşallah bir destek verir. İlçe Tarım Müdürlüğümüz hasar tespitlerini yapıyorlar. Desteklerini bekliyoruz. " dedi.

"Aracı, çiftçiden çok para kazanıyor"

Üretici ile tüketici arasındaki zincirin kaldırılması gerektiğine değinen Yiğit, "Türkiye'de çiftçinin üretmiş olduğu tüm ürünlerde, aracı, çiftçiden çok para kazanıyor.  Yani bizim budan kurtulmamız lazımdır. Biz bundan kurtulursak bu tüketiciye olumlu yansıyacaktır.  Bu darbe hem tüketici hem üreticiyi vurmaktadır.  Arada bir kısım insanlar buradan çok para kazanıyor. Bu durum da inşallah bir düzenlemeyle ele alınır. Çiftçinin sebze halinde kendi ürününü satacak kadar bir düzenleme olması lazım. Yani bu aracı olmamalıdır. Yani yazık üreteci o halde o kadar maliyetlerle, o kadar çileyle ne kışın soğuğunu ne de yazın sıcağını dert etmeden çalışıyor ama para kazanamıyor. Bu ürünün tamamında da var. Bu bölgemiz fıstık bölgesidir. Fıstık üreticimiz Şanlıurfa'da, Adıyaman'da, Besni'de var. Hakikaten alan aracı üreticiden çok para kazanıyor,  bu olmamalıdır. Sebzede bu durum yine aynı aracı daha çok kazanıyor.  Salatayı yetiştiren, üreten 10 liraya satıp da tüketici de 25-30 liraya tüketiyorsa burada bir boşluk var demek." ifadelerini kullandı.

"Her şey çok pahalı gerçekten"

Akaryakıt, tarımda kullanılan ilaç ve daha birçok şeyin çok yüksek fiyatlarla satılmasının çiftçiyi zor durumda bıraktığına değinen Yiğit, "Çiftçiyi tarlada tutmamız için, üretime devam etmesi için çiftçiyi desteklememiz lazım. Bakanlık olarak bizim çiftçiyi desteklememiz lazımdır.  Her şey çok pahalı gerçekten.  Mesela mazot, Büyükşehir Belediyesi mazot desteğini veriyor sağ olsun. O çiftçiye gerçekten bir can suyu gibi geliyor. Çiftçi gidip arazilerini sürebiliyor. Tarımsal ilaçlar çok pahalı. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik pahalıdır. Çiftçinin maliyetini düşürerek, destekleyerek daha çok ürün kazanmaya teşvik etmeliyiz ki, tüketici de halkımız da gerçekten ucuz alabilsin.  Aracıya da bir çözüm getirilmesi lazımdır. Maiyetleri düşürerek, çiftçiyi tarlaya yönlendirip daha çok ürün kaldırmalıyız ki piyasalarda bir düzen olsun.  Marketlerde, pazarlarda ürünler çok pahalıdır." şeklinde konuştu.

"Uçak ve gemilere verilen akaryakıt gibi çiftçilere akaryakıt verilmelidir"

Yiğit, çiftçilerin, iklim değişikliğiyle mücadele edebilmesi için seracılığın yaygınlaştırılması ve kurak bölgelerde hızlı bir şekilde barajların tamamlamamasının da çok önemli olduğunun altını çizdi.

Yiğit, "Çiftçiden vergi alınmadan gemi ve uçaklara verildiği fiyatla ÖTV'siz akaryakıt verilmelidir. İklim değiştiği için artık eskisi gibi değil.  Yavuzeli ilçemizde kurulan serada salatalık yetiştiriliyor. Biz o salatalığı Mersin veya Adana'dan getirsek bunun üzerine nakliye maliyeti, işçilik binecek. Diğer illerde de seracılığa bu şekilde çiftçilerimizi yönlendirilirse oradaki nakliye ve işçi girdileri azalacağından bu olumlu bir şekilde tüketiciye yansıyacaktır. Ondan dolayı bu tür çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği kanaatindeyim.  Eski kışlar kalmadı eskisi gibi kış olsaydı bizim buralarda seracılık olmazdı."  dedi.

"Çiftçi para kazansa yılda üç ürün de kaldırır"

Yiğit, dijitalleşme ve teknoloji kullanımının tarımda verimlilik ve kalite üzerindeki etkisinin yanı sıra maliyetleri de düşüreceğini ifade etti.

Yiğit, "Çiftçi para kazansa yılda üç ürün de kaldırır ve soğuk, sıcak; gece, gündüz demeden çalışır. Bakanlık tarafından çiftçiler için yüzde elli hibe desteği ve İPAD projesi kapsamında tarım makinelerini ucuza alması gerekiyor ki tarımda teknolojiyi kullanabilsin. Şu an iklim değişikliğinden dolayı bir kuraklık söz konusu o kurak yerlerde barajların biran önce bitirilip sulamaya geçilmesi gerekiyor ki üretim devam etsin. Bizler üretmek zorundayız. Tarım arazilerinde kullanacağımız teknoloji beraberinde yüksek maliyetli iş gücünü düşüreceğinden maliyetlerde düşer." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorum Ekle

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

KAHRAMANLARINA SAHİP ÇIKMAYANLAR BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDER!

Samsun Valiliği’nden Gıda OSB Açıklaması: Yatırımlarla Büyüyor

ALANYA DOĞU ÇEVRE YOLU VE DEMİRTAŞ KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Ağlama, israfdır o yaşlar sənə,

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

Mehmet Âkif Ersoy

Sakarya'da trafik kazası: 5 yaralı

Bingöl'de “Fetih Şuuru ve Üç Aylar” konferansı düzenlendi

ABD, Venezuela açıklarında bir gemiye daha el koydu

Bursa’da 42 parça tarihi eser ele geçirildi: 1 gözaltı

Meteorolojiden Akdeniz için fırtına uyarısı

Polonya sınır güvenliğini artırmak için kara mayınları döşeme kararı aldı

Malatya'da kontrolden araç kaza yaptı: 1'i ağır 2 yaralı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

Ramsey’in Adıyaman Gölbaşı Caddesi’ndeki mağazası hizmete girdi - Videolu Haber

Rusya, 1003 Ukraynalı askerin cenazesini teslim etti

MİT Başkanı Kalın, Hamas heyetiyle bir araya geldi

Teknolojinin kalbi Bursa'da attı

Japonya'da otomobil ile yolcu treni çarpıştı

Başkan Bozbey'den gençlere 'hayal kurun' tavsiyesi

Filistin’in Direnişi ve Dirilişi Akademik Çalıştay ve Toplumsal Farkındalık Programı düzenlendi

Adıyaman’da şoförler odası seçiminde yarış başladı: Aday Ahmet Gündüz’den seçim bürosu açılışı - Videolu Haber

Muğla Milas'ta 'Taziye Evi' temeli

Türk Dünyası Belediyeler Birliği İcra Kurulu KKTC Güzelyurt'ta buluştu

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'a 17 yıl hapis cezası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR