Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Rusya'nın Azerbaycan politikasında samimiyetsizlik, düşmanca tavırı

Kremlin'in halkımıza karşı işlediği kötülükler ve suçlar hafızalardan silinmedi ve asla silinmeyecek...

DÜNYA 29.01.2025 16:38:00 0
Rusya

27 Ocak tarihinde Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı M.O. Galuzin, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi R.S. Mustafayev'i Rusya Dışişleri Bakanlığı'na davet etti.

Rus tarafı, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, her iki devletin ulusal çıkarları doğrultusunda, 22 Şubat 2022 tarihinde en üst düzeyde imzalanan Bildirge temelinde stratejik ortaklık ve ittifak ruhuna uygun olarak inşa edilmesinin mutlak önemini vurguladı.

Bu bağlamda, son dönemde Azerbaycan medyasında yer alan bir dizi Rusya karşıtı yayının yanı sıra Bakü'deki Rus Evi'ne yönelik dezenformasyon kampanyasının şaşkınlık yarattığı ifade edildi. İleri sürülen suçlamaların kesinlikle asılsız olduğu belirtildi. Azerbaycan Hava Yolları'na ait uçağın 25 Aralık 2024'te Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşmesi konusu görüşülürken, trajedinin tüm koşullarının açıklığa kavuşturulması için resmi soruşturmanın tamamlanıp sonuçlarının yayınlanması gerektiği vurgulandı.

28 Ocak'ta Rusya Federasyonu'nun Azerbaycan Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Mihail Evdokimov Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Görüşmede, Rusya'daki bazı resmi çevreler de dahil olmak üzere, Rus basınında ülkemizle ilgili dezenformasyon mesajlarının ve raporlarının yayınlanmasının Azerbaycan ve Rusya Federasyonu  arasındaki müttefik işbirliğine ilişkin bildirgenin içeriği ve ruhuna aykırı yanlış anlamalara yol açtığı belirtildi. 

Zira yukarıdan gelen emirleri uygulayan Rus kaynakları, Azerbaycan'ı ve yönetimini kasıtlı olarak karalıyor, AZAL uçağının düşmesinin gerçek nedenlerinden dikkati uzaklaştırmak amacıyla yalan bilgiler yayıyorlar.

Bu ahlaksız kampanyayı bizzat Rusya başlattı, şimdi ise hak ettiği cevabı almak istemiyor. Evet, zor ama Rusya için adil ve sakıncalı. Kremlin'in halkımıza karşı işlediği kötülükler ve suçlar hafızalardan silinmedi ve asla silinmeyecek...

Kasım 1920'de Sovyet hükümeti Batı Zengezur'u bizden alarak Azerbaycan halkına karşı bir suç işledi, bu ne ilk ne de son suçtu.

İkincisi, sırayla gidersek Azerbaycan topraklarında “Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi”nin kurulmasıydı. Önceki suç ise Çarlık Rusyası'nın Ermenileri Azerbaycan topraklarına yerleştirmesiydi.

Kendisine karşı işlenen suç, Karabağ'da liderlik yapacağına dair garanti verilen Karabağ Hanı'nın öldürülmesidir ve 20. yüzyılın diğer suçları da bilinmektedir.

Hocalı soykırımı, 20 Ocak ve 1990'lı yılların başında topraklarımızın işgali. Yani biz bunu unutmadık, Azerbaycan halkı bunu unutmadı. Zengezur'u unutmadık, unutmayacağız.

Azerbaycan'da da 1991 yılında bağımsızlığımızı kazandığımızda Rusya'nın emperyalist politikalarının sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığımız unutulmadı. Biz de-yure bağımsız olmamıza rağmen, topraklarımız işgal altındaydı, Rusya Azerbaycan'a yeni, modernist emperyal yöntemlerle savaş açıyordu.

1992'de Hocalı soykırımına 366. Tabur'un katılması, 1997'de Ermenistan'a bir milyar dolar değerinde silah ve mühimmatın bedelsiz olarak verilmesi ve Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinden fazlasının işgaline destek vermesi, Rusya'nın emperyal hırsları ve argümanlarıydı. Rusya, henüz bağımsızlığını kazanmadan önce, 20 Ocak 1990'da Azerbaycan halkına karşı soykırım uyguladı. Bütün bunlar bizi 200 yıllık tarihimizde yaşadığımız trajedilerde Rusya'nın izlerini aramaya yöneltiyor. Azerbaycan'ın en az 200 yıldır yaşadığı sıkıntıların temelinde Rus faktörü yatmaktadır. Rus İmparatorluğu döneminde Azerbaycan işgalle ikiye bölünmüş, Azerbaycan Halk Cumhuriyyetu yıkılmış, 70 yıllık Sovyet yönetimi boyunca Azerbaycan halkına büyük acılar yaşatılmış, 20 bin kilometrekarelik topraklarımız Ermenilere armağan edilmiştir. Zengezur Koridoru'nun bugünkü sorunu, Sovyet döneminde bu toprakların Ermenilere devredilmesi ve orada yaşayan halkın görüşleri dikkate alınmadan Azerbaycan türklerinin  sürgün edilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.

Amaç, Azerbaycan'ın büyük kısmı ile Nahçıvan arasındaki kara ulaşımını kesmekti. Karabağ sorununun temelinde Rus faktörü, bu topraklarda sözde devlet kurulması ve topraklarımızın 30 yıldır işgal altında tutulması yatmaktadır. Ermenistan tek başına işgal ve kontrol edemezdi.

Azerbaycan'ın 2020 yılında elde ettiği tarihi zaferle, kalan idari-siyasi sınırlarımızın sınırlarını Sovyet ve Çarlık Rusyası haritalarına göre yeniden tesis ettik, ancak bu tam bir zafer değildi. Ondan kurtulmak için Azerbaycan halkı, bilge Cumhurbaşkanı ve kararlı komutanının önderliğinde son stratejik saldırıyı başlatarak, 100 yıldır Azerbaycan içinde yapay olarak oluşturulan “Dağlık Karabağ” adlı terör yuvasını çökertmeyi başardı. 1805'ten 2023'e kadar olan dönemi kapsayan tarihimizin zirvesiydi.

Rusya, İkinci Karabağ Savaşı'nın sona ermesinde de "hizmet" verdi. Rus ordusunun Karabağ'da barış gücü adı altında yürüttüğü yasadışı faaliyetleri, Ermenileri himaye etme, silah ve mühimmat nakline destek verme, konvoyları gözetleme faaliyetlerini de unutmamak gerekir. Azerbaycan topraklarında hendekler kazıldığında Rus askerleri kalkan görevi oldu. Rus askeri personelinin terörle mücadele operasyonu sırasında gerçekleştirdiği provokatif eylemler sonucu hayatını kaybettiler.

Şu aşamada Rusya-Azerbaycan ilişkilerinde gerginlik yaşanıyor. Azerbaycan sivil havacılık uçağının Rusya semalarında saldırıya uğrayarak düşürüldüğü bildirildi ancak bu konuda henüz bir doğrulama yapılmadı. AZAL'a ait yolcu uçağının Rusya tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Rus tarafı bu suçu kabul etmeli, failleri cezalandırmalı, uluslararası hukuka uygun tazminat ödemeli ve Azerbaycan halkından ve devletinden özür dilemelidir.Eğer bu yapılmazsa Azerbaycan halkı Rusya'nın Azerbaycan'a yönelik politikasındaki samimiyetsizliği ve düşmanca tavrı görecek ve bu konuda tavrını ortaya koyacaktır.

Bu, Rusya'da emperyalist hırslardan uzak bir siyasal düşüncenin henüz oluşmadığının göstergesidir. Ama her ne olursa olsun Azerbaycan bunu başaracak ve tarihi adaleti kendisi için sağlayacaktır.

Kurban VAHİDOV. Araşdırmaçı-yazar


 

 

 

Haber Editörü

Kurban Vahidov

Yorum Ekle

Başkan Tetik Esnafın isteğini yaptı

Kooperatiflere Finansman Nefesi

Büyükşehir’den Üniversitelilere İç Isıtan Çorba Hizmeti

İşitme Engelliler Koordinasyon Merkezi Hizmete Açıldı

Temiz Çevre İçin Büyükşehir’den Örnek Proje

Adana Büyükşehir Balıkçıların Yanında

Büyükşehir Cindere’nin İçme Suyunu Güçlendiriyor

Büyükşehir Çalışanlarına Sağlık Eğitimi

Büyükşehir, Tarsus Gastronomisini Güçlendiriyor

Bursa’da zincir marketlerde tarihi geçmiş ürün satışı tespit edildi

Günlük teknolojiler siyonist rejimin silahına nasıl dönüşüyor?

Bakan Şimşek: ‘Ekonomide toparlanma hızlanacak, Doğu ve Güneydoğu yeni büyüme merkezi olacak’

Bursa Büyükşehir'le sağlıklı nesiller yetişiyor

Mersin Büyükşehir, Tarsus gastronomisini geleceğe taşıyor

Sokak lambalarında UEDAŞ'tan LED dönüşüm

İmamoğlu’ndan cezaevinden yargıya sert mesaj: “Ayaz’dan utanın”

Bursa Yenişehir’de Taşkın Riskine DSİ Önlemi

Gebze’de Minikler Sinemayla Buluştu

Ankara Keçiören’de Ücretsiz Buz Pateni Keyfi Yoğun İlgi Görüyor

Fransa'da bu kez Elysee Sarayı’nda hırsızlık: Gümüş eşyalardan sorumlu görevli tutuklandı

Tarımsal girdi fiyat endeksi ekim ayında yükseldi

Bursa’da uyuşturucu operasyonları: Uyuşturucu ve üretim malzemeleri ele geçirildi

Mardin’de çıkan silahlı kavgada bir kişi öldü

TBMM’de bütçe görüşmeleri yumruklu kavgaya dönüştü

Ankara Keçiören’de Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı

'Şeflerin Rotası' Bursa'dan geçti

Kooperatiflere 4,5 milyar TL'lik kredi desteği

TBMM’de kritik gündem: 11. Yargı Paketi ve Libya tezkeresi bu hafta oylanıyor

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor: YÖK’ten Üniversiteler İçin Radikal Adım

AK Parti’de Yılın Son MKYK Toplantısı: Kritik Gündem Ankara’da

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Büyükşehir Çalışanlarına Sağlık Eğitimi

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor: YÖK’ten Üniversiteler İçin Radikal Adım

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR