Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5950,58% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

RTÜK Başkan Yardımcısı Güler: “Afet haberciliğinde etik, toplumsal güvenin temelidir”

“Afet Haberciliğinde Etik Sorunlar” paneli RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler moderatörlüğünde gerçekleşti.

GÜNDEM 2.12.2025 18:09:31 0
RTÜK Başkan Yardımcısı Güler: “Afet haberciliğinde etik, toplumsal güvenin temelidir”

ANKARA - BHA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı Deniz Güler, afet dönemlerinde medyanın yalnızca hızlı bilgi aktarmakla değil, aynı zamanda insan onurunu ve toplumsal hassasiyetleri korumakla da yükümlü olduğunu belirterek, “Hız ile doğruluk arasındaki denge, mağdurların yeniden travmatize edilmemesi ve dezenformasyonla mücadele afet haberciliğinin temel etik başlıkları arasında yer alıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen Afet Haberciliği Eğitim Paneli, İletişim Başkanlığı, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi, RTÜK, Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnovasyon Ajansı, Primorska Üniversitesi (Slovenya), Kiev Üniversitesi (Ukrayna) ve Vigo Üniversitesi (İspanya) ortaklığında yürütülen “Disaster Journalism: Preventing the News from Turning into a Disaster / Afet Haberciliği: Haberi Felakete Dönüştürmeden Önleme” adlı, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında gerçekleştirildi. Panelin ilk oturumu RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler moderatörlüğünde gerçekleşti.

45Fa8922 0Cfc 4738 8C3D 0Bbebd9D2B4F

Güler, Afet Haberciliği Eğitim Panelinin “Afet Haberciliğinde Etik Sorunlar” başlıklı birinci oturumunda yaptığı konuşmada, afet dönemlerinin etik gazeteciliğin en yoğun biçimde sınandığı süreçler olduğuna dikkati çekti.

Afet haberciliğinin yalnızca afet anını kapsamadığını ifade eden Güler, basının afet öncesinde toplumu riskler konusunda bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve paniği önleme gibi önemli sorumlulukları bulunduğunu vurguladı. Afet sırasında ise hız ve doğruluk arasındaki gerilimin daha belirgin hâle geldiğini belirten Güler, etik dışı yayınların kamu güvenini zedeleyebileceğini ve mağdurlar açısından ikincil travmalara yol açabileceğini söyledi.

RTÜK olarak afet süreçlerinde yayıncılara rehberlik ettiklerini ve kamu yararını merkeze alan denetim mekanizmalarını işlettiklerini dile getiren Güler, şu değerlendirmelerde bulundu: “Afet dönemlerinde teyit edilmemiş bilgilerin paylaşılması sadece yanlış bilgilendirmeye değil, toplumsal paniğe ve güven kaybına da sebep olabilmektedir. Bu nedenle etik ilkelere bağlı yayıncılık, afet haberciliğinde vazgeçilmez bir unsurdur. RTÜK olarak, etik yayıncılığın güçlendirilmesi için hem rehberlik eden hem de kamu yararını gözeten bir yaklaşım benimsiyoruz.”

Oturumda akademi, ajans haberciliği ve yayıncılık alanından deneyimli isimlerin yer aldığını belirten Güler, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Kayıhan’ın bilimsel katkıları, Anadolu Ajansı Gaziantep Bölge Müdürü Kerem Kocalar’ın saha deneyimleri ile TRT Haber Sunucusu Fuat Kozluklu’nun uzun yıllara dayanan ekran tecrübesinin oturuma çok yönlü bir perspektif kazandırdığını ifade etti.

Oturumun kapanışında da konuşan Güler, afet anlarında doğru iletişimin yalnızca bilgi aktarmakla sınırlı olmadığına vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Afet dönemlerinde doğru iletişim; toplumun dayanıklılığını korumak, paniği önlemek, güveni tesis etmek ve her koşulda insan onuruna saygıyı sürdürmek anlamına gelmektedir. Bugünkü oturumda hız-doğruluk dengesi, insani duyarlılık, teyit mekanizmaları, mağdur hakları ve dezenformasyonla mücadele gibi hayati başlıkları kapsamlı biçimde ele aldık. RTÜK olarak etik yayıncılık anlayışını güçlendirecek bu tür çalışmaların artarak devam etmesini temenni ediyoruz.”

Yorum Ekle

Papanikolaou, iç saha maçlarındaki seyirci avantajına dikkat çekti

Muharrem İnce'den GMİS'e ziyaret

Yapay zekâ yeni bir tehdit çağının fitilini ateşliyor

1 Ocak’ta toplu ulaşım ücretsiz olacak

Şırnak'ta pizza yedikten sonra ölüm iddiası: İş yerinin gıda maddeleri temiz çıktı

Bakan Yerlikaya duyurdu: Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ismi değişiyor

Ankara'da konut satışları Kasım'da yüzde 14,87 azaldı

Devrim şehidi Kubilay Bursa Osmangazi’de anılacak

İzmir'de su yönetimi ve kentsel dönüşümde yeni dönem

Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt: “Bu Bir Şerefsizliktir”

Bursa Gürsu’da ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ ile Doğa Canlanıyor

Başiskele’ye Yeni İmar Yolu: Kocaeli Büyükşehir’den Yatırım

Ankara Keçiören’de Gönüllülük Hareketi Güçleniyor

Egzoz muayenesiz araçlara 13,7 milyon lira ceza

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

Siyonist Yahudiler Kudüs'ü adım adım kuşatıyor: 3 bin 380 konutluk yeni yerleşim hamlesi

ABD, Green Card programını askıya aldı

Adıyaman genelinde güvenlik ve acil durumlar masaya yatırıldı

Besni’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Bursa BUSADER üyeleri 2026'ya hazır

Bursa Nilüfer Belediyespor Beykoz deplasmanından zaferle döndü

İzmir Büyükşehir'den dayanışma merkezi

Parıltının Altı Çamur, Üstü Filtre

Melikgazi’de Metruk Yapılar Tarih Oluyor

Mersin’de Unutulmaz Bir Türk Sanat Müziği Konseri

Gaziantep’te izinsiz kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 6 firari yakalandı

Adıyaman'da kasten adam öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

Kahta’da öğrencilere enerji verimliliği semineri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

Meslek lisesi öğrencileri, elektrik panosuyla kodlama robotu üretiyor

Kocaeli’nin yerel lezzetleri tanıtıldı

Edirne Keşan'da İnönü İlkokulu'na Milli Eğitim'den inceleme

Trabzon'da İletişim'den dezenformasyon ve dijital dolandırıcılıkla mücadele eğitimi

MEB’den 811 öğrenciye 45 ülkede burs sağlanacak

MEB’in dijital servisleri ÖBS ve OVA’dan 600 bini aşkın kişi yararlandı

Geleceğin bilim insanları Beylikdüzü'nde yetişiyor

ÖSYM Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı giriş belgeleri yayımlandı

MEB, 'Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar'a hazırlanıyor

Bursa İnegöl’de geleceğin mobilya üreticilerine sürdürülebilir çevre eğitimi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR