Tarih: 29.03.2024 09:07

Putin'in Brezilya'daki G20 zirvesine yapacağı ziyaret henüz tartışılmadı - sözcü

Facebook Twitter Linked-in

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, TASS'a yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kasım ayında Brezilya'da yapılacak G20 zirvesine yapacağı ziyaretin henüz tartışılmadığını söyledi.

Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'e yönelik olası davetin diğer G20 üyeleriyle görüşülmesi gerektiğini söylemişti.

Kremlin'in bu tutumu uygun görüp görmediği ve Putin'in bu konudaki planları hakkında herhangi bir anlayış olup olmadığı sorulduğunda Peskov, "Bu sorular henüz ele alınmadı" yanıtını verdi.

2024 yılında G20 başkanlığını yürüten Brezilya, Kasım ayında Rio de Janeiro'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirveye katılmak üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e davet gönderdi ancak etkinliğe katılıp katılmayacağı konusunda liderler bağımsız kararlar veriyor, Brezilyalı şerpa Mauricio Lirio Mart ortasında TASS'a söyledi. Daha önce Başkan Luiz Inacio Lula da Silva, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Putin hakkında tutuklama kararına rağmen Brezilyalı yetkililerin Rusya Devlet Başkanını G20 zirvesine davet edeceğini söylemişti. Brezilya şu anda G20 başkanlığını yürütüyor ve Brezilya'nın Rio de Janeiro şehri 18-19 Kasım'daki 2024 zirvesine ev sahipliği yapacak.

 

G20; Arjantin, Avustralya, Afrika Birliği, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Kore Cumhuriyeti, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye'den oluşuyor. , Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri.

17 Mart'ta ICC, Ukraynalı çocukları "yasadışı sınır dışı etme" suçlamasıyla Putin ve Rusya Cumhurbaşkanlığı Çocuk Haklarından Sorumlu Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkardı.

14 Aralık 1973 tarihli Uluslararası Korunan Kişilere Karşı Suçların Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme uyarınca, devlet başkanları yabancı devletlerin yargı yetkisinden mutlak dokunulmazlığa sahiptir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —