Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Prof. Dr. Doğan: Önümüzdeki aylarda yağış olmaması halinde Mardin Ovası’nda ürün hasadı geçekleşmeyebilir

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Mardin Ovası’nda yağış azlığı nedeniyle tarımda ciddi kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulunarak, "Şubat-mayıs aylarında istenilen yağışlar o

GENEL 28.01.2025 14:25:59 0
Prof. Dr. Doğan: Önümüzdeki aylarda yağış olmaması halinde Mardin Ovası’nda ürün hasadı geçekleşmeyebilir

Mardin Ovası’nda bu yıl yağış miktarının geçen seneye oranla ciddi oranda azalması, bölgedeki tarımı olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, özellikle önümüzdeki aylarda yağışların yetersiz kalması durumunda ekili alanlarda hasadın gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Mardin Ovası’nda 3,1 milyon dekarlık tarım alanı bulunduğunu ifade eden Doğan, bunun 2 buçuk milyon dekarında hububat ve baklagillerin ekili olduğunu, yüzde 60’ında ise sulu tarım yapıldığını aktardı. Yağış miktarlarının alarm verici seviyede olduğunu belirten Doğan, "2024 yılında sadece 93 milimetre yağış kaydedildi. Bu miktar, 2023 yılında 233 milimetreydi. Geçen yıla göre 2 buçuk kat bir azalma söz konusu, bu da ciddi bir problem" dedi.

Mardin Ovası’nın geniş tarım alanlarıyla Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Doğan, “Mardin Ovası’nda toplam 3,1 milyon dekarlık bir tarım alanı bulunuyor. Bunun 2,5 milyon dekarı hububat ve baklagiller için kullanılıyor. 2,5 milyon dekarın yüzde 60’ında sulu tarım yapılırken, geri kalanında kuru tarım tercih ediliyor. Buğday üretimi, ovada önemi oldukça büyük. Türkiye genelinde yıllık ortalama 20-21 milyon ton buğday üretiliyor. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu Mardin’den karşılanıyor. Yani bu bölge, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 10’unu oluşturuyor. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık, bu stratejik ürünün üretimini büyük bir tehlike altına sokuyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki yağış miktarının dramatik bir şekilde düştüğünü kaydeden Doğan “2023 yılında Mardin Ovası’nda toplam 233 milimetre yağış kaydedilmişti. Ancak 2024’te bu miktar sadece 93 milimetre oldu. Yani yağışlarda 2,5 kat bir azalma söz konusu. Bu durum tarımsal üretim için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Normal şartlarda, bu dönemde yağışların yeterli olması ve bitki yetiştiriciliğine uygun bir ortam yaratması beklenirdi. Ancak maalesef durum böyle değil. Ocak ayındayız ve çiftçilerimiz sulu tarım alanlarında sulama yapmaya mecbur kalıyor. Çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde, bu hafta içerisinde ikinci sulama işlemini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Bu, dünyanın başka bölgelerinde çok nadir görülen bir durum.” şeklinde aktardı.

“Yağış, istenilen durumda olmazsa hasat gerçekleşmeyebilir”

Önümüzdeki aylarda yeterli yağışın olmaması durumunda ciddi sonuçlarla karşılaşılacağını vurgulayan Doğan, “Şu anda sulama yapabilen çiftçiler için bir nebze de olsa durum kontrol altına alınabiliyor. Ancak özellikle kuru tarım yapılan alanlarda yağış gerçekleşmezse hasat yapılamayacak. Bu durum sadece buğday gibi temel ürünlerde değil, diğer baklagillerde ve sebze-meyve üretiminde de ciddi sorunlar yaratacak. Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli düzeyde yağış alabilirsek, bu etkiler minimuma indirilebilir. Ancak yine de bu yağışların aylara homojen bir şekilde dağılması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse, tarımsal üretimde büyük kayıplar yaşanacak.” ifadelerine dikkat çekti.

“Yer altı sularındaki azalma ve mısır ekimi sorunu”

Doğan, yer altı su kaynaklarının gittikçe çekildiğine dikkat çekerek, “Bundan 10-15 yıl önce bölgede açılan artezyen kuyularından 100-120 metre derinlikte su çıkarılabiliyordu. Ancak bugün bu derinlik 400-500 metreye kadar ulaştı. Bunun temel sebeplerinden biri, özellikle mısır tarımında yapılan yoğun su tüketimidir. Mısır, bölgemiz için ekonomik olmayan bir üründür. Bu nedenle mısır yerine alternatif ürünlere yönelmeliyiz. Daha önce yaptığımız çalışmalarla yer fıstığı gibi ürünlerin hem daha az su tükettiğini hem de daha yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyduk. Çiftçilerimize bu konuda örnek alanlar oluşturduk ve gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Ayrıca son yıllarda mısıra alternatif olarak ayçiçeği ve yonca gibi ürünlere yönelim olduğunu görüyoruz.” şeklinde ifade etti.

“Su kullanımı ve sulama sistemleri yenilenmeli”

Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması gerektiğini belirten Doğan, “Salma sulama, yani vahşi sulama yönteminden artık tamamen vazgeçmeliyiz. Bunun yerine basınçlı sulama sistemlerine geçiş yapılması gerekiyor. Yağmurlama ve damlama sulama gibi yöntemler, suyun daha verimli kullanılmasını ve daha geniş alanlarda tarım yapılmasını sağlıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi olarak bu konuda çiftçilerimize sürekli rehberlik ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nün de bu konuda çeşitli projeleri bulunuyor. Ancak geçiş sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Su kaynaklarının ekonomik kullanımı, yalnızca tarımda değil, bireysel tüketimde de herkesin sorumluluğudur.” ifadelerine yer verdi.

Kuraklığın yalnızca tarım değil, hayvancılık ve meyve üretimini de olumsuz etkilediğini ifade eden Doğan, “Yağışların az olması, çayır ve mera alanlarındaki bitki büyümesini engelliyor. Bu da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi büyük bir zorlukla karşı karşıya bırakıyor. Ayrıca meyve üretiminde de benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Geçmiş yıllarda yağışların az olması nedeniyle meyvelerde küçülme, şekil bozuklukları ve verim düşüşleri yaşandığını gördük. Eğer bu yıl da benzer bir durum yaşanırsa, meyve üretiminde büyük kayıplar kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Doğan, “Kuraklık, yalnızca bir meteorolojik problem değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorundur. Bununla başa çıkmak için su kaynaklarını daha verimli kullanmamız ve tarım yöntemlerimizi modernize etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki aylarda yeterli yağış gerçekleşmezse, tarımsal üretimde ve hayvancılıkta çok ciddi kayıplar yaşayacağız. Bu da ülkemiz ekonomisini derinden etkileyecek.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Yorum Ekle

Soruşturmada Yeni İfade: Tanık, Mehmet Akif Ersoy Hakkındaki İddiaları Anlattı

TBMM’de 40 günlük bütçe maratonu sona erdi

Adana’da asayiş uygulamalarında 495 aranan şahıs yakalandı

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ilk hasadını verdi

HAMAS: Silvan'daki yıkım Kudüs'ü Yahudileştirme planının parçası

Adıyaman'da botun devredilmesi sonucu baraja düşen şahsın cenazesine ulaşıldı

TBMM Genel Kurulu'nda gündem yoğun... 11. yargı paketi görüşülecek

Kocaeli zabıtasından yılbaşı öncesi market denetimi

Sakarya’da uluslararası fotoğraf sergisi kapılarını açıyor

Gaziantep'in son semercisi: Hayvancılık azalınca mesleğimiz öldü

İstanbul'da şampiyonluğa kulaç attılar

Bakan Tekin öğretmenlerle doğa yürüyüşü yaptı

Aldatıcı Kasım indirimlerine rekor ceza: 12,9 milyon TL!

TikTok Yayıncısı Metin Acar Almanya’da Silahlı Saldırıya Uğradı

Güngörmez Mahallesi’nden Değişim Çağrısı: Saha Erzurum’da Konuştu

Karatay Ziraat Odası Başkanı Kavuneker: Obruklar tek başına çiftçinin sorunu değildir

Gaziantep'te gelin alma merasiminde ruhsatsız silah ele geçirildi

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 937'ye yükseldi

Sakarya Macera Parkı'nda adrenali ve eğlence bir arada

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verileri belli oldu... Ana sanayide en yüksek artış dayanıksız tüketim mallarında

Özvar:"Bir sene içerisinde 3 sömestir ile lisans eğitimi 3 yılda tamamlanabilecek"

112 genç sporcu Aydın şampiyonluğu için ter döktü

Ulus Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanından Beypazarı ziyareti

Uludağ’da drift yapan sürücüye ceza

Böbrek ve üst bezlerinde bulunan 2 kilogramı aşkın dev tümör başarıyla çıkarıldı

Gaziantep'te "Huzur 27" uygulaması: 11 aranan şahıs yakalandı

Umut Kervanı’ndan Karacadağ’da yardım seferberliği

JTI Türkiye Fabrika liderliğine Benoit Philibert atandı

Kocaeli'deki otoparklara süre ve ücret ayarı

"Bir sene içerisinde 3 sömestir ile lisans eğitimi 3 yılda tamamlanabilecek"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Özvar:"Bir sene içerisinde 3 sömestir ile lisans eğitimi 3 yılda tamamlanabilecek"

"Bir sene içerisinde 3 sömestir ile lisans eğitimi 3 yılda tamamlanabilecek"

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurtuldu, Peki Ya Öğrenciler?

Büyükşehir Çalışanlarına Sağlık Eğitimi

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor: YÖK’ten Üniversiteler İçin Radikal Adım

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR