Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

Paşinyan-Kilise savaşı yeniden alevlendi

Tarih boyunca kana susamış, faşistlerle işbirliği yapan, intikam düşüncesiyle yaşayan Ermeni Kilisesi'ni tamamen zayıflatma yoluna giden başbakan, bu kez vergi baskılarına başlıyor

DÜNYA 29.01.2025 09:26:00 0
Paşinyan-Kilise savaşı yeniden alevlendi

Tarih boyunca kana susamış, faşistlerle işbirliği yapan, intikam düşüncesiyle yaşayan Ermeni Kilisesi'ni tamamen zayıflatma yoluna giden başbakan, bu kez vergi baskılarına başlıyor; Garegin II ile çatışma bir sonraki seçimlerden sonra yoğunlaşacak

"Devlet kilisenin işlerine, kilise de devletin işlerine karışmamalı." "Yeni Müsavat", Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bunu İsviçre'deki Ermeni cemaatinin temsilcilerinden oluşan bir grupla yaptığı toplantıda söylediğini belirtiyor. Hükümet ile kilise arasındaki ilişkilerde yaşanan sorunlara ilişkin Nikol Paşinyan, kilisenin şeffaf olması gerektiğini kaydetti.

"Herkes hükümetten şeffaflık talep ediyor: Nereye gittiğinizi, kiminle ve ne yediğinizi, nasıl nefes aldığınızı söyleyin... Buna katılıyoruz. Bu sorulara cevap vermekten çekinmiyoruz. Ve sadece bizlerin değil, arkadaşlarımızın, akrabalarımızın, hatta hayatlarında en az bir kez selamlaştığımız kişilerin bile şeffaf davranması gerekiyor. Kilise neden şeffaf olmasın?" diye konuştu Paşinyan. Paşinyan, eğer biri eyalette bir şey satıp vergi ödüyorsa, "kilise mum satarken neden para ödemiyor?" diye konuştu. Ama biz bu parayı bütçeye göndermeyeceğiz, son kuruşuna kadar kiliseye iade edeceğiz" diye konuştu. Başbakan, kilisenin faaliyetinin devletten ayrı olması nedeniyle tüm Ermenilerin Katolikosu Gareg II'yi değiştirmeyi amaçlamadığını da vurguladı.

Kilise ile hükümet arasındaki çatışma, Paşinyan ve müttefiklerinin 2018 yılında sokak protestoları dalgasının ardından iktidara gelmesiyle başladı. "Kadife Devrim", ülkeyi 20 yıldır yöneten ve kiliseyle arası iyi olan eski muhafızları ortadan kaldırdı. Ermenistan'ın 44 gün savaşında yenilgiye uğraması ilişkilerdeki gerilimi daha da keskin bir boyuta taşıdı. Dolayısıyla bu yenilgi nedeniyle Garegin II açıkça hükümeti eleştirdi. Ermenilerin Dağlık Karabağ'ı tamamen terk etmesi de yetkililerle kilise arasındaki çatışmayı artırdı. Katolikos, Artsakh'ın kaybının temel nedenlerinden birinin "Ermeni yetkililerin Dağlık Karabağ'a ilişkin yanlış politikasını" gösterdiğine dikkat çekiyor. Buna karşılık Paşinyan hükümeti, Garegin'in korumalarına devletten fon sağlamayı durdurdu. Bundan sonra süreç kilisenin dolandırıcılığı, 12 milyon dolarlık bağışın zimmete geçirilmesi, Garegi'nin hükümet aleyhine konuşmalarıyla devam etti. Kilisenin Bagrat Galstyan liderliğindeki Paşinyan karşıtı harekete açık desteği, ilişkinin ne kadar gergin olduğunu bir kez daha gösterdi. Paşinyan ise buna tepki göstererek, "Tüm Ermeni Kilisesi siyasetle uğraşmak istiyorsa siyasi parti kurmalı" dedi. Başbakan, kilise ile devletin işlevlerinin birbirine karıştırılması kadar tehlikeli bir şey olmadığını vurguladı: "Birçok konu örtüşse de devlet ve kilise üzerine düşeni yapmalı."

Kilise ile hükümet arasındaki ilişki, Katolikos II. Garegi'nin bir süre önce Paşinyan'la yaşadığı tartışmayla da kanıtlandı. Paşinyan'ın "Ülkemizde Allah'a inanmayan din adamları var" cevabına, "Allah'a inanmayan din adamı olamaz" diye cevap verdi. Paşinyan daha sonra iki taraflı bir açıklama yaptı: "Eğer kilise ile hükümet arasındaki ilişki iyi değilse, o zaman kilisenin Tanrı ile de iyi bir ilişkisi yoktur." Uzmanlara göre II. Garegin ile Paşinyan arasındaki çatışma en azından Haziran 2026'da yapılacak bir sonraki parlamento seçimlerine kadar devam edecek.

"Ermenistan bir kilise devletidir. Uzun yıllar kilise devletin yaşamına katıldı. Bugün kilisenin etkisi devam ediyor. Çünkü Ermeni diasporası kiliseyle aynı fikirde. Ama hükümetin "gerçek Ermenistan" demesi aynı zamanda kilisenin yönetime müdahale etmemesi gerektiği anlamına da geliyor. Kilise her zaman kan dökülmesi çağrısında bulundu. Ancak din barışı davet etmelidir. Yeni Musavat'a konuşan Sivil Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Samir Asadlı, "Bu anlamda son 6 yılda Paşinyan kilisenin siyasi rolünü önemli ölçüde azaltmayı başardı ve mesafeli durdu" dedi.

Samir Asadlı:

Samir Esadlı

Son olarak Rahip Bagrat'ın başlattığı hareketin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan S. Asadlı, bunun Paşinyan'ın kiliseye karşı kazandığı zaferin ve Ermeni toplumunun Eçmiadzin'e olan inancının gömüldüğünün göstergesi olduğuna inanıyor. VHP yetkilisine göre intikam propagandasının bir faydası yok ve yeni Ermeni nesli artık savaş istemiyor: "Elbette intikam duygusu da olabilir. Ama ileriye bakmaya çalışıyorlar. Ermeni siyasetine Karabağ'dan gelen kilise ve eski aşiret halka ne verdiyse onu yaşadı. Bu yıllarda Ermenilerin Cebrail ve Zengilan'ın nerede olduğunu bilmedikleri ve işgalden bir çıkar sağlamadıkları ortaya çıktı. Onların "Artsakh" efsanesi de paramparça oldu. Dolayısıyla artık kilise-diaspora-eski klan birliğine olan inanç kalmadı. Bu nedenle gerçek Ermenistan'da yaşamayı düşünüyorlar. Burası Karabağ'sız Ermenistan. Yani sınırlar netleştirilir ve barış imzalanır. Kilise ve kilisenin başı Garegin II hâlâ ütopyadan bahsediyor ve intikam hayalleriyle yaşıyor. Paşinyan bunu kullanıyor ve halka bir seçenek sunuyor."

Tahran'da büyükelçiliğimizin açılması artık beklenmiyor

Muhammed Asadullazadeh

Konuyla ilgili olarak gazetemize yorum yapan Milli Cephe Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Asadullazade, iktidara geldiği günden bu yana Ermeni Apostolik Kilisesi ile Paşinyan'ın yıldızlarının çarpıştığını düşünüyor: "Kilisenin bunu yapmaya çalıştığı söylenebilir. hükümeti etkilemek. Paşinyan kiliseyi siyasetin dışında tutmaya çalışıyor. Kilise onu devirmek için çok uğraştı. Özellikle Muhterem Srbazan öne sürüldü ancak sonuç alınamadı. Nicol'ün İsveç'teki kilisenin vergiden kaçındığını söylediğini de belirtmek gerekiyor. Bu Paşinyan'ın yeni baskılara başlayacağı anlamına geliyor."

Parti yetkilisine göre toprak iddialarının temel nedeni kilise: "II. Karegin, Ermenistan'ın Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme sürecini engelliyor. Paşinyan'ın sözde soykırımı reddetmesi kilisede de memnuniyetsizliğe neden oluyor. Görünüşe göre kilise maceracı politikasından vazgeçmiyor ve Ermenistan'daki kutuplaşmanın ve komşularına karşı düşmanlığın derinleşmesinde önemli bir rol oynuyor. Artık barışa karşı çıkıyor. Bu öncelikle Ermeni halkının tepkisine neden olmalı. İsveç toplantısında yaptığı konuşma Paşinyan'ın kiliseye saldırmaya devam edeceğini ve siyasi saldırıları artıracağını gösterdi. Ancak kilise de geri adım atmıyor. Bu yüzden. Paşinyan bundan sonraki aşamada kilisenin temellerinin zayıflatılması yönünde yeni reformlar gerçekleştirecek. Bu seçimden sonra olacaktır. Genel olarak Ermeni kilisesi biraz zayıfladı ama siyaset üzerindeki etkisi hâlâ sürüyor."

Emil SALAMOĞLU

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Tartışmalı İddialar Gölgesinde Bir Görüşme

Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, MedyaBerlin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Ekşi’yi kabul etti

Güçlü bir lider

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi"ne yönelik 81 ilde farkındalık çalışmaları yürütülüyor

Türkiye Barolar Birliği: Saran’ın gözaltı işlemi hukuka aykırıdır

"Zəfərlərə Doğru"

11. Yargı Paketi kabul edildi

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Fenerbahçe Başkanı Saran gözaltına alındı

HAMAS'tan işgalin suçlamalarına yanıt

Bakan Tunç: 11. yargı paketiyle adalette yeni dönem

Milli Dayanışma Komisyonu'nun görev süresi 2 ay daha uzadı

SON DAKİKA | Fenerbahçe’den Sadettin Saran açıklaması

HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu raporun detayları belli oldu: Kalıcı barış ve adalet için atılması gereken 15 adım!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan Türkiye’yi ziyaret edecek

Kocaeli Büyükşehir’den oyun gruplarına bakım

ÇOMÜ'lü akademisyen Kazakistan’da Türk tarihini aydınlatan yazıt keşfi

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran gözaltına alındı

Delhi'deki hava kirliliği, Hindistan yönetimini endişelendiriyor

İstanbul'da uyuşturucu ve fuhuş operasyonu: 22 şüpheliye gözaltı kararı!

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran yeniden gözaltına alındı

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran gözaltına alındı

ÇOMÜ'lü akademisyen Kazakistan’da Türk tarihini aydınlatan yazıt keşfi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Belirlenen asgari ücret bir kişinin bile geçimini sağlamaz!

Libya Genelkurmay Başkanı ve heyetinin cenazeleri Adli Tıp’ta

İran, bombalanan bölgelerin denetlenmesini reddetti

Rusya yeni hafif çok amaçlı uçağının uçuş testini gerçekleştirdi  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dış politika ve Gazze mesajı

RTÜK, Prime Video’nun ‘Aşkın Gücü’ programına ceza verdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

Bursa Teknik Üniversitesi mavi ekonomi politikalarını araştıracak

Keçiören’de Stajyer Öğrencilere Sağlık Eğitimi Verildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR