Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14164,11%-0,02
  • DOLAR

    42,83% 0,04
  • EURO

    50,62% 0,52
  • GRAM ALTIN

    6125,18% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 2,31

Otomobil piyasasında 2025 sevinci: Stoklar yüzde 98 tükendi

Otomobil bayisi bölge satış müdürü Necdet Arburşu, 2025 yılının otomotiv sektörü açısından oldukça verimli geçtiğini belirterek, fiyatların stabil seyretmesi ve kampanyaların etkisiyle satışların beklentilerin üzerine çıktığını söyledi.

GENEL 19.12.2025 15:17:57 0
Otomobil piyasasında 2025 sevinci: Stoklar yüzde 98 tükendi

Otomotiv sektöründe son yıllarda yaşanan dalgalanmaların ardından 2025 yılı, bayiler ve tüketiciler açısından daha olumlu bir tablo ortaya koydu. Batman’da faaliyet gösteren bir otomobil bayisinin bölge satış müdürü Necdet Arburşu, İLKHA mikrofonuna yaptığı değerlendirmede, 2025 yılının hem satış rakamları hem de piyasa dengeleri açısından memnuniyet verici geçtiğini ifade etti.

Son yıllarda döviz kurları, faiz oranları ve küresel tedarik zincirinde yaşanan sorunlar nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen otomobil piyasası, 2025 yılında görece daha dengeli bir yapıya kavuştu.

Özellikle sıfır araçlara yönelik kampanyalar ve fiyat artışlarının sınırlı kalması, vatandaşların alım kararlarını hızlandırırken, bayilerdeki stokların kısa sürede tükenmesine neden oldu.

2024 yılına kıyasla 2025 yılının çok daha iyi geçtiğini belirten Arburşu, "2025 yılında beklediğimiz satış adetlerinin çok üstüne çıktık. Yılın kapanmasına yaklaşık 12 gün kalmasına rağmen stoklarımızın yüzde 98'i eridi. Bu nedenle 2025 yılı bizim açımızdan oldukça mutlu geçti." dedi.

Necdet Arburşu

"2024 yılına kıyasla fiyatlara aşırı zamlar gelmedi"

Satışlardaki artışın en önemli nedenlerinden birinin fiyatların stabil seyretmesi olduğunu vurgulayan Arburşu, "2024 yılına kıyasla fiyatlara aşırı zamlar gelmedi. Genel olarak fiyatlar sabit kaldı, yalnızca ufak artışlar yaşandı. Bu durum vatandaşların araçlara daha rahat ulaşmasını sağladı." ifadelerini kullandı.

Araç tedarikinde hâlen bazı sıkıntıların sürdüğünü dile getiren Arburşu, bunun temel nedeninin dünya genelinde devam eden çip krizi olduğunu söyledi. Faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen 2023 yılına göre daha makul seviyelere gerilediğini belirten Arburşu, bu durumun vatandaşların erteledikleri araç alımlarını gerçekleştirmesinde etkili olduğunu kaydetti.

"Stoklarımızın yüzde 98'ini tükettik"

Vatandaşların araç talebinin devam ettiğini ifade eden Arburşu, "Yılsonuna gelmeden stoklarımızın yüzde 98'ini tükettik. Mevcut talep nedeniyle bazı alımları ocak ayına ertelemek zorunda kaldık. Şu anda yalnızca yüzde 2'lik bir stok kaldı ve bunun da kısa sürede tükeneceğini öngörüyoruz. Sıfır araç fiyatları, ikinci el araç fiyatlarına oldukça yakın seviyelerde. Fabrikaların bu yıl verdiği ciddi destekler ve indirimler sayesinde piyasada sıfır araç sayısı arttı. Bu da tüketicilerin ikinci el yerine sıfır araçlara yönelmesini sağladı." dedi.

"Şimdiden 2026 model araçlara talep var"

2026 yılına ilişkin beklentilerinin de olumlu olduğunu dile getiren Arburşu, satışların mevcut rakamların yaklaşık yüzde 10 üzerine çıkmasını beklediklerini ifade ederek, "Şimdiden 2026 yılı için araç alım planı yapan müşterilerimiz var. 2026 model araçlar gelir gelmez teslim almak isteyen bir kitle oluşmuş durumda." şeklinde konuştu.

İki yıl öncesine kıyasla küresel krizlerin etkisinin azaldığını vurgulayan Arburşu, bu durumun sektöre olumlu yansıdığını belirtti. Krizin tamamen sona ermediğini ancak etkisinin giderek azaldığını söyleyen Arburşu, bayiler olarak hedeflenen satış kotalarının büyük ölçüde yakalandığını kaydetti.

"Test sürüşü yapmak çok önemli"

Vatandaşlara araç alımı konusunda da tavsiyelerde bulunan Arburşu, araçların mutlaka yerinde görülmesi gerektiğini vurguladı. "Full paket olarak adlandırılan araçlarda bile donanım ve güvenlik özellikleri farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle test sürüşü yapmak çok önemli. Araç alımı ciddi bir bütçe gerektiriyor; telefonla değil, bayiye gelerek aracı yerinde görüp test ederek karar verilmesini tavsiye ediyoruz." dedi.

"2026'da yüzde 3’lük bir fiyat farkı oluşmasını bekliyoruz"

Fiyatlara da değinen Arburşu, ocak ayında 2025 ve 2026 model araçlar arasında yaklaşık yüzde 3’lük bir fiyat farkı oluşmasını beklediklerini ifade ederek, "Araç fiyatları segmentine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 milyon 300 bin TL’den başlayıp 3 milyon TL seviyelerine kadar çıkabiliyor." diye konuştu. (İLKHA)

Yorum Ekle

Kayseri Melikgazi'den tam gaz asfalt çalışması

Libya Hükümeti 3 gün Milli Yas ilan etti

İletişim Başkanı Duran'dan uçak kazasıyla ilgili detaylı açıklama

İletişim Başkanı Duran’dan uçak kazasıyla ilgili açıklama

Libya: Ankara'daki kazada tüm göstergeler teknik arızayı gösteriyor, ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Küçükkuyu’nun gururu Reşat Albayrak

Elazığ Umut Kervanı’ndan muhtaç ailelere yakacak yardımı

Ukrayna ordusu Donetsk’te Siversk’ten çekildi

Kırk yıllık şarkıya muhteşem düet

Libya heyetini taşıyan jet Haymana’da düştü: Enkaza ulaşıldı

Adalet Bakanı Tunç: Haymana’da düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı

Trump'ın abluka kararına Venezuela'dan sert karşılık

Libya Başbakanı Dibeybe: Genelkurmay Başkanı Al-Haddad ve beraberindekiler hayatını kaybetti

Tarsus otoyolunda kaza: 1 yaralı

Polat: Asgari ücret, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz

Libya Genelkurmay Başkanı’nı taşıyan jetin enkazına ulaşıldı

Bakan Tunç: Ankara Haymana'daki uçak kazası için 4 savcı görevlendirildi

Konya’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Libya Başbakanı Dibeybe'den açıklama geldi

Düşen uçağın enkazına Haymana'da ulaşıldı

Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Ankara'da düştü

CHP’li Karasu: 28 bin TL’lik asgari açlık sınırının altında

Kahramanmaraş’ta 88 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

Suriye'de uyuşturucu operasyonu: 162 bin captagon hapı ele geçirildi

Ankara'dan kalkan Falcon 50 ile irtibat kesildi! Libya Genelkurmay Başkanı ve heyeti de bu uçaktaydı

Manisa'da kırsal mahalle kararı! 17 ilçeyi kapsayan statü onaylandı

Ankara'da özel jetle bağlantı kesildi; Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyordu!

Beşiktaş, Kadıköy’de 90+1’de güldü! Derbide son sözü Cerny söyledi

Yüzyıllardır devam eden gelenek: Kavurma

Sahada Vefa Rüzgarı: Galatasaray’dan Sarıkamış Şehitlerine Anlamlı Selam!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Edirne Keşan'dan kardeş okul projesi kapsamında Bulgaristan'a eğitim ziyareti

Keşanlı 8. sınıf öğrencileri Tüyap Kitap Fuarı'nda

Siirt’te "Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması" düzenlendi

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR