Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
  • BIST 100

    10232,92%-0,43
  • DOLAR

    32,32% -0,06
  • EURO

    34,78% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2411,37% 0,76
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00

Olzhas Bektenov Ankara'da önemli görüşmelerde bulundu

Kazakistan Başbakanı Olzhas Bektenov bir çalışma ziyareti için Ankara'yı ziyaret etti .

DÜNYA 26.04.2024 08:27:00 0
Olzhas Bektenov Ankara

Ana amaç, Kazakistan-Türk işbirliğinin yüksek kalitede gelişmesini sağlamak ve devlet başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in ülkenin ekonomik büyümesini hızlandırmak için belirlediği göreve ulaşmak için gelecek vaat eden yeni endüstrilerdeki etkileşim potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Kabine, aynı zamanda ortak projelerin odak noktasının tahıl, kömür kimyası, petrol ve gaz endüstrisi, petrokimya vb. alanların derin işlenmesi olduğunu ve bunların katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini mümkün kılacağını belirtti.

Olzhas Bektenov, Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüşmelerde bulundu, en büyük Türk şirketlerinin ve holdinglerinin temsilcileriyle bir toplantıda yatırım işbirliğini tartıştı ve ayrıca Kazak-Türk iş forumunda konuştu. .

Resepsiyonda Olzhas Bektenov, Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev adına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sıcak selamlarını ve en iyi dileklerini iletti. Genişletilmiş stratejik ortaklık ruhuyla etkileşimin geliştirilmesi konusunda iki devlet başkanları düzeyinde varılan anlaşmaların ticaret, ekonomi, yatırım, enerji, ulaştırma ve lojistik gibi tüm sektörlerde aktif olarak uygulandığı kaydedildi. tarımsal, kültürel ve insani işbirliği.

Hükümetlerarası müzakereler sırasında Olzhas Bektenov ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklık kurmaya yönelik belirli tedbirleri tartıştılar ve ayrıca transit ve ulaştırma, tarım, üretim, dijitalleşme ve turizm alanlarında daha fazla işbirliğine yönelik umutları ortaya çıkarmaya hazır olduklarını ifade ettiler. .

Türkiye, Kazakistan'ın en büyük beş ticaret ortağından ve en büyük 20 yatırımcı ülkesinden biridir. Bugün, iki ülkenin hükümetleri sistematik olarak en az 10 milyar dolarlık istikrarlı bir ticaret hacmi sağlamak için çalışıyor. Kazakistan, Türkiye'ye toplam 630 milyon doların üzerinde ürün ihracatını artırmayı planlıyor. petrokimya, gıda ve mühendislik endüstrileri. Buna karşılık Türk tarafı, ekonominin gelecek vaat eden alanlarında yeni ortak projelerin uygulanmasına ilgi duyduğunu ifade etti. Sadece bir yıl içinde demiryolu ve karayoluyla yük taşıma hacmi %40 arttı. Taraflar, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun potansiyelinin geliştirilmesi kapsamında kargo taşımacılığı hacminde üç kat artış beklentisinin altını çizdi.

Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu'nun 13. toplantısında heyetler genişletilmiş formatta endüstriyel işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik mekanizmayı gözden geçirdiler ve farmasötik üretimin yerelleştirilmesi, tıpta en iyi uygulamaların paylaşılması ve kültürel ve insani ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik planların ana hatlarını çizdiler. bağlar.

Türk iş dünyasından temsilcilerle yapılan toplantının ana konusu beklentilerin tartışılması ve yeni temas noktalarının belirlenmesiydi.

Yuvarlak masaya Türk iş dünyasının kaptanları olan en büyük şirketlerin yöneticileri katıldı: YDA Holding inşaat şirketleri grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, küresel krom dördüncü büyük şirketi sanayi grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan sanayi Yıldırım Holding Robert Yüksel Yıldırım, dünyanın en büyük tarımsal ürünler üretim ve ihracat şirketlerinden biri olan Tiryaki Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiriyakioğlu, Türk lojistik sektörünün önde gelen şirketi S Sisitem Lojistik'in Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Barlin, İcra Kurulu Başkanı Holding grubundan Abdi İbrahim, Türk ilaç pazarının lideri Syuha Taşpolatoğlu, lider ilaç üreticisi Nobel İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Sami Türkoğlu ve diğerleri.

Diyalog, iş dünyasından 500'ü aşkın temsilcinin katılımıyla düzenlenen iş forumunun oturum aralarında devam etti; bu forumda Türk girişimciler, Kazakistan'ın yatırım ortamı ve yatırımcılara sağlanan hükümet destek tedbirleri hakkında bilgi aldı. Bugün toplam tutarı yaklaşık 3,8 milyar dolar olan 100'e yakın Kazak-Türk ortak yatırım projesi hayata geçiriliyor.

İş dünyasının temsilcilerine seslenen Olzhas Bektenov, ülke için önemli projelerin hayata geçirilmesinde destek sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

“Ülkemizin yatırım potansiyeli çok büyük ve Türkiye ile karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini daha da genişletmek istiyoruz. Kazakistan, yüksek kaliteli, yüksek değerli ürünler elde etmek için ileri teknolojilerin transferini, üretimi yerelleştirmeyi ve ileri işleme kümeleri oluşturmayı hedefliyor. Bu yönde işbirliğine hazır olan yatırımcılara gerekli kaynak, altyapı ve destek sağlanacak. Kazakistan Hükümeti, ülkemizde iş yapmaya hazır olan herkes için güvenilir ve uzun vadeli bir ortak olmaya hazırdır” diye vurguladı.

Kazakistan Cumhuriyeti hükümet başkanı iş adamlarının dikkatini en umut verici alanlara çekti. Bunların arasında petrokimya, kömür kimyası, üretimin yerelleştirilmesini derinleştirmeye ve üretilen ekipmanların model yelpazesini genişletmeye odaklanan makine mühendisliği bulunmaktadır.

“Türkiye ile kardeş Kazakistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde olumlu dinamikler var. Bunun için iş dünyası temsilcilerine, yatırımcılara ve ihracatçılara çok şey borçluyuz. Bugünkü müzakerelerin özel önemini de vurgulamak isterim. Ülkelerimizin hükümetleri, ekonomilerini geliştirmek ve iş dünyasına mümkün olan her türlü yardımı sağlamak için ortak çaba göstermeye devam edecektir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kazakistan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin yeni anlaşmalar sayesinde daha da genişleyeceğine inanıyorum" dedi.

İş forumu sonucunda, Kazakistan ve Türkiye heyet başkanlarının katılımıyla, yatırım işbirliği alanında toplam tutarı 180 milyon doları aşan 10 ticari belge imzalandı. Bunlar arasında bitmiş ürünlerin ihracatına ilişkin bir mutabakat anlaşması da yer alıyor. ürünler, bir lojistik merkezinin inşasına ilişkin anlaşmaların yanı sıra bir dizi soda külü üretim tesisi, sulama ekipmanı, dokunmamış malzemeler, sulama ekipmanı montajı. Ayrıca tohum üretimi alanındaki en iyi uygulamaların değişimi ve tohum tedariği umutları konusunda bir anlaşma imzalandı.


Manisa'da mahsuller için yeni pazarlar bulunacak

Irak'ın kuzeyine hava harekatı: 16 terörist etkisiz!

Son 21 yılda 5 bin 500 evdat yadigarı ayağa kaldırıldı

KAAN ikinci kez gökyüzünde

Bankaların net kârı 153,5 milyar lira oldu

İSKİ'den dijital dönüşüme devam

Sakarya'da Kurtköy'ün su sorununa anında çözüm

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Başkan Zeyrek’e ziyaret

Manisalı yüzücü Cemre, Milli Takım biletini aldı

Malatya’da karayolu trafik haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

İstanbul Bilecikliler Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği'nde Şahin güven tazeledi

Tour Of Sakarya başlıyor

Karabağlar'da hıdırellez coşkusu

Otokoç Otomotiv, Plug and Play ile güçlerini birleştirdi

Hıdırellez coşkusuna Başkan Zeyrek de ortak oldu

YSK, 31 Mart'ın kesin sonuçlarını açıkladı

Manisa Türk Telekom’dan Başkan Zeyrek’e ziyaret

Kılavuzluk hizmetlerine takviye geliyor

Karatede 1 altın 2 bronz madalya

MOSDER'den fuar değerlendirmesi

Kartepe'nin hızlıları belli oldu

Ukrayna Antalya Konsolosu’ndan Başkan Aras’a ziyaret

Nilüfer’in genç sultanları finale çıktı

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

İkinci baharını yaşayan çiftin nikahını Başkan Büyükgöz kıydı

Yenişehir’de can dostlarına geçici barınma merkezi

BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğinde bir adım daha

Kocaeli TSM Korosu’ndan muhteşem bahar konseri

Konyalı genç judocudan gururlandıran başarı

Bursa Büyükşehir Belediyespor Kadınlar Voleybol 2. Ligi’nde

Yükleniyor

Kültür havuzuna bu kez şiir damladı…

DADAŞLAR DEPLASMANDAN PUANSIZ DÖNÜYOR

PALANDÖKEN BELEDİYE SPOR  KENDİ SAHASINDA OYNADIĞI MÜSABAKADA LİGDEN DÜŞEN KELKİT GÜCÜ SPORA ACIMADI

3 TEMMUZ STADYUMUNDA TARİHİ BİR GÜN DAHA…

Yine, yeni ve yeniden parolasıyla, Palandöken…

Başkan Uçar’dan mesai kavramsız proje çalışmaları

ETSO’DA, ‘EİT 2025 ERZURUM TURİZM BAŞKENTİ’ İSTİŞARE TOPLANTISI

Akpunar; sağı-solu bırakıp işimize bakalım

Erzurum’un Turizm Başkenti olma yolunda taşlar yerine oturmaya başladı

Orman Benim…

BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğinde bir adım daha

'Dayanıklı Sınıflar Hareketi Kursu' açıldı

Kocaeli'de çocuklara trafik bilinci

MEB gastronomik lezzetleri ödüllendirdi

Edirne'de Keşan TSO Akademi Bulgarca öğretiyor

Bursa'da Emir Sultanlı öğrencilerden bilimsel projeler

İpsalalı öğrencilerin 'Akıl ve Zeka' başarısı

ERÜ, Asya üniversiteleri içinde ilk 500’de

Ankara Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesinden iş birliği

BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

YAZARLAR