Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Oltu’ya genel bir bakış

Tarih sahnesindeki siyasi ve ticari çekişmelerin odak noktasında olmasına rağmen her zaman rengini ve yolunu “vatan”dan yana kullanan bir ilçe, bir şehir veya bir ülke...

ERZURUM 21.01.2024 17:04:00 0
Oltu’ya genel bir bakış

Oltu’ya genel bir bakış

Tarih sahnesindeki siyasi ve ticari çekişmelerin odak noktasında olmasına rağmen her zaman rengini ve yolunu “vatan”dan yana kullanan bir ilçe, bir şehir veya bir ülke... Prosedür açısından ilçe vasfında olmasına rağmen, Osmanlı İmparatorluğunun devletliğe ve sonrasında parçalanmasına ön ayak olan işgal planlarından etkilenmemek için, mevcut Türkiye Cumhuriyetinden daha önce ve bağımsız olarak kurulan bir devlet tecrübesine sahip bir ilçe… Kurtuluş mücadelesinde bağımsızlığın tecrübesine sahip olması yanı sıra, halen daha o zihniyette ki adımlarıyla; halkının, vatanının ve dahi din-i İslamın ender kalelerindendir, Oltu…

Tum1haber/medya/SİYASET/ÖZEL HABER

Erzurum kültür kazanını besleyen en büyük ilçelerinden birisi olması nedeniyle, hem yaşadığı coğrafya hem de bu coğrafya da yer alan halkların kültür yoğunluğunun zenginliğine sahip olan Oltu, inkâr edilemez bir şekilde; ayrı bir güzelliğe, ayrı bir özelliğe ve ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. 

Şenkaya, Olur, Yusufeli, Uzundere, Tortum ve Narman gibi nadide ve her biri bir diğerinden özel olan ilçelerden ve yerleşim merkezlerinden desteklenerek, kendi profilini ortaya çıkarmış olan Oltu, bugün gelinen noktada diğer ilçelerimiz gibi ekonomik, eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere hiçbir açıdan hak ettiği ve olması gereken seviyede değildir.

Ciddi ve samimi olarak genel bir durum değerlendirmesi yapıldığı zaman; Oltu’nun, sadece ve sadece elinde bulunan tek bir cevheri sayesinde, bugün dünyada tanınmasına rağmen istenilen ve arzu edilen seviyede olmadığını gayet rahat bir şekilde tahlil edilebilmektedir.

İşte bu görüntü çerçevesinde ele aldığımız Oltu, var olma mücadelesi içerisinde siyaset çarkının dişlileri arasında hep bir tarafa doğru yontulmuş ve bir tarafa doğru sürüklenmiş bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Oltu; nüfusunun bir aynısı kadar Erzurum merkezde olmasına rağmen, bir aynısı kadar ve hatta hatta dışarıya diğer illere göç vermesine rağmen, genel bir teşkilatlanmayı gerçekleştirememiş ve diğer ilçelerimizin kaderini aynen yaşayan en büyük ilçemiz konumundadır. Yani her geçen gün geriye giden ve gelişmeye doğru atılım yapamayan diğer ilçelerimizin aynısı.

Son atılan adım olan ve yerli otomuz TOGG da isminin kullanılması, bu konumu artık değiştirmesi gerekmektedir düşüncesi elbette ki hepimizin temennisidir. 

Bize Oltu’yu anlatın diye sorduğumuz sorunun, sadece ve sadece cevabının ilk kelimesinde “Oltu” diye gülümseyen; Oltu ve Yöresi Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Demir’in gözlerinde özlem vardı, umut vardı, sitem vardı ya neyse…

Aslında “Oltu” hemen hemen tüm Türkiye’de ve hatta dünyanın bir takım yerlerinde insanlarımızın ellerindeydi, ceplerindeydi ve hatta bazılarının göğsündeydi, kulağında, parmağında yani hayatının birebir içerisindeydi ama bilinmeden, tanınmadan ve hatta idrak edilmeden diye başlamıştı anlatmaya, Hakan Demir.

“Genelleme yaptığımız zaman; bir Cumhur Reisimizin elindeydi ama aklında değildi. Bir Genelkurmay başkanımızın parmağındaydı ama aklında değildi, bir Başbakanımızın masasının üzerinde ve hatta cebindeydi ama hiçbir zaman gözünün önünde değildi. Bu benzetme bakanlarımız ve hatta hatta diğer illerimizin temsilcisi olan vekilleri bırakın, kendi bakan ve vekillerimizin dahi aklında değildi…  Olmadı, olmadı, olmadı… Bizler veya bizleri temsil noktasında hizmet ettiğini beyan edenler hiçbir zaman Oltu’muzun tanıtımını yapamadılar, yapmadılar, yapamadık… Bir denize sıfır kumsalı olan başka bir ilçemiz kadar değer taşıyamadı Oltu. O sahil kenarındaki ilçemizde bir lahmacuna 500 lira gibi bir rakam biçilirken ve normal karşılanırken, Oltu taşı el işlemeli ve göz nuru bir tespihe 500 lira istemenin utancını yaşayarak geldik bu günlere…” diyen Hakan Demir imkanları elinden alınmış bir hayal kırıklığının yorgunluğunu yaşıyordu Oltu’yu anlatırken.  

Başkan Hakan Demir’e göre Oltu; her türlü zenginliği ve gücünü, halkının vatana olan sevgisine ve bağlılığına, insanlarına olan inanç ve muhabbetine, maneviyatta olan bütün değerlerine olan sadakatine bağlıyordu. 

Demir; “ aslında ekonomik olarak Oltu son birkaç yıldır, devlet teşviklerinden faydalanmak için elini taşın altına koyarak özverili bir biçimde çalışan müteşebbis ruhlu insanlarımızla gündemde ancak onlarında şevkleri birileri tarafından kırılarak iştah kaçırılma operasyonuna tabi tutulmuş gibi görünmektedir. Oltu Organize Sanayi Bölgesinin geldiği nokta bunun en güzel ispatıdır. Çalışan, çalışmakta olan ve çalışmak için çaba harcayan her emeğe saygı ve hürmet duyduğumuz gibi Oltu’da istihdama ve ekonomiye yönelik atılan her adımda bulunanlara minnettarlığımız da sonsuzdur. Onların Oltu’da çalışması bizlerin yüreğine su serptiği gibi yarınlara olan güven ve inancımızı da perçinlemektedir”, diyen Demir; faaliyette olan ve Oltu’ya yatırım yapan firmaların haklı gururunu gözlerinden paylaşıyordu.

Yine, kısa bir zaman sonra yeniden sandık başına gidileceğini, yerel yönetimlerin yeniden siyasetin cenk meydanında bu güzel beldelere hizmet yarışına girerek kendi adaylarıyla halkın karşına çıkacağını ve diğer il ve ilçelerde olduğu gibi Oltu’da da bu görevi üstlenmek için gayret ve istek gösteren şahısların bulunduğunu, belirten Hakana Demir; bunların bir kaçının isminin ilçelerinde ön plana çıkmasına rağmen, kesinlik kazanmadığından dolayı da kimlerin Oltu için ne projesi olduğunu da net olarak göremediklerini ifade ederek, bu tür faaliyetlerin çokluğunun kültür zenginliğinden kaynaklandığını ama bu saatten sonra STK ve Toplum kanaat önderi olarak, Oltu menfaatine çalışmayı geciktiren, oyalayan veya öteleyen hiçbir operasyona da müsamaha ve müsaade göstermeyeceklerinin de altını önemle çizdi. Mesela parti ismi zikretmeden şahıslar üzerinden yola çıktığımızda Oltu’da; parti ismi zikretmeden şahıslar üzerinden yola çıktığımızda Oltu da aday adaylarından Fuat Demir, Necmettin Taşçı, Eftal Gülcü, Adem Çelebi, Eroğlu Er, Adaylığı açıklanan Nazım Koşar, Nuh Bektaş, Mehmet Akyüz, Mustafa Macit, Ergunhan Musaoğlu   isimleri ön plana çıkmakla beraber hepsinin farklı farklı özellikleri ve görüşleri olması amaçlarının Oltu’nun ve Oltu halkının yarınlarının refahı olduğuna inanmaktayız. Ancak görev almaları durumunda atacakları adımların neticesini de hep beraber tahlil edip, değerlendirmeye de alacağımızın bilinmesi gerekmektedir, diyerek Oltu ve yerel seçimlerdeki görüşüne de bir şekilde yer veren Hakan Demir yarınlar için iyi niyet temennileri yanı sıra umudunun da tıpkı diğer Oltulu hemşerileri gibi kendisinde de yoğun olduğunun altını çizerek “hayırlısı” dedi.   

  

 


Adıyaman'da polis cinnet geçirdi! 2 şehit

İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu

Konuk delegasyon Manisa'da ağırlandı

İzmir'de STK'lar bilgilendirildi

Emrah Lafçı: Ekonomide öngörülebilir dönem başladı 

Tekonokent Sur imar yolu yapılıyor

İmamoğlu: "İnce eleyip sık dokuyoruz

Mahalle mutfakları vatandaşın mutfak masrafını azaltıyor

Ordu'da off road festivali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti

Bakanı Yumaklı, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan darbedilen öğretmene “geçmiş olsun” telefonu

Konya Büyükşehir Belediyespor hentbolda Play-off’a kaldı

TÜSÇAD Atranos tatil köyünün temeli atıldı

Nevide Çiçek'ten göndermeli dans

Akıllı şehir yönetişim uygulamalarıyla Konya’da koordinasyon artırılacak

Düzce olası afetlere güçlü hazırlanıyor

Başkan Hürriyet, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti

Başkan Altay: “Küçük Aymanas Caddesi’nde sıcak asfalt çalışmasına başladık”

Hakan Çavuşoğlu açılışı yaptı!

Keşan'da geri dönüşüm atağı

Austın Wıley BCL'de sezonun ‘En İyı̇ Beşı̇’ne seçı̇ldı̇

Altın Eller Ödülleri bir ilki gerçekleştiriyor

Keşan Ticaret Borsası’ndan Mehmet Özcan’a ziyaret

Muğlalı okçulardan tam isabet

Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu

Mardin'de turizm denetim komisyonu kuruldu

TASC önderliğinde bir araya gelindi: Sözde Ermeni Soykırımı'na protesto

Keşanspor, Uzunköprüspor’u konuk edecek

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Mehmet Özcan’a ziyaret

Yükleniyor

Erzurum’da 2024 yılı İkinci Olağan İl İstihdam Mesleki Eğitim Kurulları Toplantısı Yapıldı…

TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Ödül töreni

Sanatın Çığlıklarını Dinlemeye ne dersiniz?

TAZİYE ve BAŞSAĞLIĞI...

Yazmak için geç değil!

YAKUTİYE SPOR U-18 YAŞ GRUBU TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA

Gündeme dair meseleler /Seçimden Geçime…

BAŞHEKİM İBRAHİM TÖR 23 NİSAN İÇİN HASTAHANEDEKİ ÇOCUKLARI UNUTMADI

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM “U-15” YAŞ GRUBU MÜSABAKALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDERKEN HEYECANDA HAD SAFHAYA ULAŞTI

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Gebze'nin 'Akıl ve Zeka'ları yarıştı

Yeni müfredatla yeni yaklaşım!

ABD’li öğrenci ve akademisyenlere Mardin’den destek geldi

Baden-Wuerttemberg Cooperative State Üniversitesi heyetinden Edirne ziyareti

Elektrikli araçlarda yangın güvenliği eğitimi

Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi

TÜBİTAK’ın özel çağrısına DEÜ damgası

Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Kirazoğlu’dan Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Yeni müfredat taslağı bugün askıya çıkıyor

TÜBİTAK ödülleri Bursa'da sahiplerini buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR