Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Mut, Büyükşehir ile üretiyor

Mut, Büyükşehir ile üretiyor

EKONOMİ 10.03.2024 10:24:39 0
Mut, Büyükşehir ile üretiyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin her noktasında sürdürdüğü çalışmalar ve hayata geçirdiği projeler ile ilçelerin gelişmesine ve kalkınmasına olanak sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda her bölgede ayrı faaliyet yürüten Büyükşehir, son olarak Mut ilçesinde 2 önemli projeyi hayata geçirdi.

MERSİN (İGFA) - Mut’taki üreticilerin doğduğu yerde doyması için ‘Mut Tarımsal Destekler Töreni’yle dağıtım gerçekleştiren Büyükşehir, ‘Mut İlçesi Muhtelif Mahalleler Kanalizasyon Hattı’nın da temelini atarak Mut halkının kaliteli ve modern kanalizasyon altyapısıyla birlikte daha temiz bir çevreye kavuşmasının ilk adımını attı.

Bu kapsamda Çınaraltı Karacaoğlan Parkı’nda gerçekleştirilen Mut İlçesi Muhtelif Mahalleler Kanalizasyon Hattı Temel Atma ve Mut Tarımsal Destekler Töreni’ne; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mut Belediye Başkan Adayı Gülsüm Kevser Mut, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ve Talat Dinçer, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı İzzet Kırılmaz,  CHP Mersin İl Gençlik Kolları Başkanı Alkım Sümer, CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, CHP Mut İlçe Başkanı Ali Kaya, CHP Gülnar İlçe Başkanı Mesut Bakır, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, Meclis üyeleri ve Meclis üyesi adayları, CHP İlçe yöneticileri, sulama kooperatifleri başkanları, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bürokratları ile daire başkanları ve muhtarlar ile Mut halkı katılım sağladı.

Büyükşehir’den Mut’a modern ve kaliteli kanalizasyon hattı

Temeli atılan ve toplam 34 bin 280 metre uzunluğunda olan ‘Mut İlçesi Muhtelif Mahalleler Kanalizasyon Hattı’ ile de yıllık yaklaşık 15 bin metreküp atık su, terfi hatlarıyla Mut Atık Su Arıtma Tesisi’ne transfer edilecek. 140 milyon 626 bin 15 TL sözleşme bedeline sahip ‘Mut Kanalizasyon Hattı’; Palantepe, Elbeyli, Deveci, Barabanlı, Kültür ve  Yatırtaş Mahallelerinde yaşayan 13 bin 70 vatandaşın hizmetine sunulacak. 2025 yılının Ekim ayında tamamlanması planlanan kanalizasyon hattı ile bazı bölgelerdeki ham atık suyun açığa deşarjı engellenecek, fosseptiklere yönelik yılda yaklaşık 1000 adet vidanjör çekiminden de imtina edilecek. Bu sayede de bölgede yaşayan vatandaşlar, kaliteli ve modern kanalizasyon altyapısıyla birlikte daha temiz bir çevreye kavuşacak.

Üreticilere yerli yerinde destek

‘Mut Tarımsal Destekler Töreni’ kapsamında Mut ilçesinde bulunan 42 mahalleden 53’ü kadın olmak üzere 207 üreticiye toplam 6 bin 160 adet zeytin fidanı, 5 üreticiye 4 bin 100 adet lavanta fidesi, 26 adet makine-ekipman ile 28 sulama kooperatifine 29 bin 758 metre sulama borusu desteği sağlandı.

Seçer: “Tarımsal desteklere 119 milyon lira bütçe ayırdık”

Karacaoğlan’ın diyarı Mut’ta olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Seçer, “Burada yine hayırlı bir iş için bir aradayız. Çünkü üretimi seviyorum, üreten insanı seviyorum. Helalinden kazanıp çoluğunun, çocuğunun rızkını götüren insanı seviyorum. Ben ülkemin üretken insanlarını seviyorum” dedi.

Tarımsal Destekler Töreni kapsamında üreticilere verilecek destekleri sıralayan Seçer, “Belediye dediğin böyle olacak. Belediye herkese ve her alana bakacak. ‘Bu benim görevim, bu görevim değil’ demeyecek. Ben Tarım Bakanı değilim ama Mersin’in Belediye Başkanıyım. Yoksulu, çiftçisi, işçisi, iş insanı, ihracatçısı herkes benim konumdur. Herkes benim derdimdir, herkesin mutluluğu için çalışırım” ifadelerine yer verdi. Hizmet yaparken parti ayrımı gözetmediklerini söyleyen Seçer, “Ben insanı insan olduğu için seviyorum. Hepimiz eşit yurttaşlarız” dedi.

Mut’taki üreticilerin en büyük maliyetlerinin sulama borusu olduğuna dikkat çeken Seçer, 2024 yılında tarımsal desteklere 119 milyon lira bütçe ayırdıklarını ve bunun 65 milyon lirasının sulama borusu desteği olduğunu söyledi. Seçer, Sulama borusu desteğini birlikler aracılığıyla gerçekleştirdiklerini ve destekleri sunarken torpil olmadığını kaydetti.

“5 yıl boyunca Mersin halkı için çalıştım”

Hizmetleri gerçekleştirirken eşitlikçi ve adaletli bir yaklaşımda olduklarını belirten Seçer, “Hepimiz biriz ve beraberiz. Hepimiz bu ülkenin kalkınması için çalışacağız. Elbette bir siyasi partiyi temsil ediyoruz ve her birimizin dünya görüşü var ama işin içine hizmet girdiği zaman parti ayrımı olmaz. Hizmet herkes için vardır. Hizmet için gecemizi gündüzümüze katmamız lazım. 5 yıl boyunca Mersin halkı için çalıştık” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerimizin bölgede ihtiyaçları neyse ona göre destek oluyoruz”

4 yıl boyunca üreticilere 255 kilometre sulama borusu desteğinde bulunduklarını söyleyen Seçer, Mut’ta yapılan sulama borusu desteği ile yeni rakamın 355 kilometre olduğunu belirtti. Bölgelerin ihtiyaçlarına yönelik tarımsal desteklerde bulunduklarını kaydeden Seçer, “Bunlar bilinçli destekler. Bunlar sizin paranız ve kaynaklarınız” diye konuştu. 2024 yılında Mut’ta faaliyet gösteren 28 sulama kooperatifi aracılığı ile üreticilere toplam 29 bin 758 metre sulama borusu desteği verileceğini aktaran Seçer, “Hayırlı uğurlu olsun. Sizin araziniz geniş, çok geniş coğrafya ve çok geniş alanlarınız var. Bunu hak ediyorsunuz. Üretim yapıyorsunuz, elinize, kolunuza sağlık” dedi.

MESKİ’den Mut’a 5 yılda 538 milyon TL’lik yatırım

Sadece tarımsal hizmetlerde değil yaşamın her alanında yurttaşlara hizmet sunduklarını ve sunmaya da devam edeceklerini dile getiren Seçer, MESKİ tarafından ilçe genelinde geride kalan 5 yıl süresince 538 milyon TL değerinde yatırım yapıldığını söyledi. Töreni yapılan altyapı temel atma yatırımının merkezde yaklaşık yüzde 30 nüfusa hitap edecek bir yatırım olduğuna dikkat çeken Seçer, “2025’in Ekim ayında tamamını bitireceğiz ve maliyeti bugünkü rakamlarla 140 milyon 626 bin TL. Bölgemizde; Palantepe, Elbeyli, Deveci, Barabanlı, Kültür, Yatırtaş mahallelerine hitap edecek bölgelerine hitap edecek ve 13 binden fazla vatandaşımızın hizmetine sunulacak. Mutumuza hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

“Mut’a 20 bin ton sıcak asfalt dökeceğiz”

Mut’ta yol konusunda güzel çalışmalar yaptıklarını kaydeden Seçer, 2024 yılı içerisinde 20 bin ton sıcak asfalt çalışması yapacaklarını kaydetti. Doğalgaz çalışmaları nedeniyle yaptıkları yolların ve alt yapı çalışmalarının sık sık bozulduğunu kaydeden Seçer, “Onlar bozuyor, MESKİ yapıyor, onlar kırıyor, MESKİ yapıyor. Böyle bir çalışma olmaz” dedi. Bozulan yolların çalışmalarının da yama robotuyla halledildiğini belirten Seçer, Büyükşehir’e ait tüm cadde ve yolların proje dahilinde olduğunu ve en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

Tarımsal GES projelerinin startı verildi

Tarımsal desteklerin hız kesmeden ve artırılarak devam edeceğini vurgulayan Seçer, “Bizde dur durak yok, çalışacağız. Biz 1 Nisan’dan sonra da buradayız, bir yere gittiğimiz yok. Yine destekler devam edecek. Tarımsal Güneş Enerji Santrali (GES) destekleri vereceğiz. Üreticilerin faturalarının altındaki rakamlar düşecek” diye konuştu.

Yorum Ekle

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Kristal Karlar Diyarında dev organizasyon: FIS Sarıkamış Cup başlıyor!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR