Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Motokuryelerin yaşadığı kazalar azalacak! Yönetmelik yolda...

Motokuryelerin yaşadığı kazalar azalacak! Yönetmelik yolda...

GÜNDEM 12.12.2023 09:15:47 0
Motokuryelerin yaşadığı kazalar azalacak! Yönetmelik yolda...

Bakan Uraloğlu, motokuryelere yönelik yapılacak olan yeni düzenleme ile ilgili sektör temsilcileri ile yaplan görüşmeler sonrasında bir taslak hazırlandığını belirterek, ilgili yönetmelikte yapılacak düzenlemeden sonra kurye işletmecilerinin, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacağını söyledi

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kuryelerle ilgili bir yönetmelik değişikliği taslağı hazırlandığını söyledi. Sektör temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerden onların talepleri ve vatandaşın ihtiyaçlarını dikkate alan bir düzenleme hazırladıklarını vurgularken, detaylar hakkında bilgi verdi.

Taslakta, teslim süresine ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, "Düzenlemeden sonra, kurye işletmecileri, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacak. Kuryeler gönderinin 'makul bir sürede' teslimi sağlayacak. Teslimi mümkün olmayan adresler için ise kurye gönderisi kabul edilemeyecek. Bu sayede kuryeler gönderileri yetiştirmek için hızlı gitmek zorunda kalmayacak ve motokuryelerin yaşadığı kazalar azalacak. Vatandaşların da bu konudaki beklentileri değişmiş olacak" dedi.

HERKESİN MOTOKURYELİK YAPMASININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bakan Uraloğlu, sektörde kullanılan araçların yaşlarında da sınırlama getirdiklerini belirterek, motokuryelerin kullandığını araçların belli yaştan büyük olmaması gerektiğini aktardı. Taslağa göre kuryelerin yetki belgesi alması gerektiğine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, "Herkesin motokuryelik yapmasının önüne geçmiş olacağız. Sektörde yetkin olanlar çalışabilecek. Böylece daha kaliteli hizmet verilecek. Ayrıca, kullanılan taşıtlar Bakanlığa bildirilecek ve kayıt dışılığın önüne geçmiş olacağız" açıklamasını yaptı. Motokuryelerin vatandaşla birebir temasta bulunduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, kurye olarak faaliyet göstereceklerde belirli suçlardan hükümlü olmaması şartı aranacağının altını çizdi.

Uraloğlu, kurye işletmecilerinin taşıyabileceği ürünler ve faaliyet alanlarının da belirlendiğini belirterek, kurye işletmecilerinin, tek parçada en fazla 20 kilogram ağırlığında veya 100 desimetreküp hacminde olan ve kargo niteliği taşımayan eşyayı taşıyabileceğini de söyledi.

ALICISINA TESLİM EDİLEMEYEN GÖNDERİLER, AYNI SÜREDE GÖNDEREN KİŞİ YA DA KURUMA GERİ GÖTÜRÜLECEK

Yapılacak yeni düzenleme ile motokuryeler, taşıdıkları gönderilerin hasara uğramamasından sorumlu olacak ve çevreyi ve insan sağlığını koruma ve çevre kirliliğini önleme amacıyla gerekli tedbirlere uyacak. Kişisel verilerin korunmasına yönelik tedbirlere uygun davranarak, gönderici ve alıcı bilgilerinin gizliliğini sağlayacak. Engellilerin hizmete erişimi yönünde gerekli tedbirleri alacak, il mülki idare amiri tarafından konulan tedbir, kaide ve yasaklamalara uyacak.

Alıcısına teslim edilemeyen gönderiler, aynı sürede gönderen kişi ya da kuruma geri götürülecek. Gönderinin, gönderici veya alıcı tarafından açılmasının talep edilmesi halinde, bu talep yerine getirilebilecek. Ayrıca, küçük çaplı kurye işletmecileri sadece kendi ilinde veya komşu iller arasında, büyük çaplı kurye işletmecileri ise ülkenin her ilinde faaliyet gösterebilecek.
 
YETKİ BELGELERİNE KAYDEDİLECEK MOTOSİKLET VE MOPEDLER 10 YAŞINDAN, ASGARİ KAPASİTEYİ SAĞLAYACAK KAMYONET VE OTOMOBİLLER İSE 20 YAŞINDAN BÜYÜK OLAMAYACAK
Bakanlıktan yapılan açıklamada kurye işletmecilerini, kullandıkları motosiklet veya mopedlerin muayene ve sigortalarını yaptıracak. Kuryeler, satılması, sevk edilmesi ve ticareti yasak bir gönderiyi kabul edemeyecek. Şehir içi veya komşu iller arası faaliyet göstermek için P1 ve tüm illerde faaliyet göstermek için P2 yetki belgesi alınması zorunlu olacak. Yetki belgelerine kaydedilecek motosiklet ve mopedler 10 yaşından, asgari kapasiteyi sağlayacak kamyonet ve otomobiller ise 20 yaşından büyük olamayacak. P1 yetki belgesi için en az 10 motorlu taşıt ve 100 bin lira sermaye, P2 yetki belgesi için ise en az 30 motorlu taşıt ve 500 bin lira sermaye şartı aranacak. Ancak, en fazla 3 adet motorlu taşıtla faaliyet göstermek isteyenlere yetki belgesi ücretinde ilk 60 gün için yüzde 95 daha sonra ise yüzde 85 indirim uygulanacak.
 
KORUYUCU EKİPMAN İÇERİSİNDE YER ALAN REFLEKTİFLİ YELEK ÜZERİNE "KURYE" İBARESİ YAZILI OLACAK
Bakanlıktan yapılan açıklamada kuryelerde koruyucu ekipman kullanım zorunluluğu olacağı, koruyucu ekipman içerisinde yer alan reflektifli yelek üzerine "KURYE" ibaresi yazılı olacağı, satılması, sevk edilmesi ve ticareti yasaklanmış bir gönderi taşınamayacağı, alıcının talebi üzerine teslimat saat aralığı, temassız teslimat veya üçüncü kişilere teslimat gibi hizmetleri verebileceği ve faaliyet gösteren kuryelerin 60 gün içerisinde müracaat etmeleri halinde yetki belgesi ücretinde yüzde 95 indirim yapılacağı vurgulandı.

Yorum Ekle

Kocaeli’de Yılbaşı Öncesi Market Denetimleri Artırıldı

Antalya’da Altyapı Çalışmalarıyla Konfor ve Güvenlik Artıyor

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Anahtar Parti Sözcüsü Fuat Geçen: Güvenlik zafiyeti var ise tedbirler alınmalı

Hayat Aras yazdı: ''Çille - Yenigün - ISIAX - URUN - TOY…''

Fidan, Güler ve Kalın Şam’da: Türkiye–Suriye ilişkileri masada

Cami, gençlik ve umut: Anamur’da gönül buluşması

Adıyaman’da 7 aydır içme suyu bulamayan Kozağaç sakinleri Valilik önünde eylem yaptı - Videolu Haber

İstanbul Büyükşehir'den kadın istihdamı için çözüm çalıştayı

Muğla Büyükşehir, kooperatiflerle kahvaltıda buluştu

Manisa'da anne kart ile 15 binin üzerinde anne ücretsiz faydalanıyor

Kosgeb'den Aydın ekonomisine 1.2 milyar TL'lik katkı

Sakarya Macera Parkı’nda Eğlence Dolu Buluşma

Bakan Tekin’den Öğretmenlerle Doğa Yürüyüşü

TBMM Genel Kurulu 11. Yargı Paketi İçin Toplanıyor

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sarıkamış Şehitlerini Andı

Balıkesir’de Tiyatro Sahnesi Çocuk ve Yetişkinleri Buluşturdu

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın: "2026 Bütçesi Kalkınma ve Refahın Bütçesidir"

Kars Valisi Ziya Polat’ın, Sarıkamış Harekatının 111. Yılı Anma Mesajı

Başkent’te Beyaz Hüzün: Sarıkamış Şehitleri Keçiören’de dualarla anıldı

Witkoff: Görüşmeler verimliydi ama savaşı bitirecek adım atılmadı

Mersin’de iki belediyeye 3,7 milyon TL çevre cezası

'Gençlik ve ailem' temalı 1. kısa film yarışması konuklarından Başkan Geçit'e ziyaret!

Mardin'de Pençe Kilit gazisinden şehit silah arkadaşlarına mevlit

Manisa Uzunburun'da ODTÜ raporuyla güvence altına alındı

ANAHTAR PARTİ SÖZCÜSÜ FUAT GEÇEN’DEN DÜŞEN YA DA DÜŞÜRÜLEN İHA’LAR İÇİN YORUM: GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR İSE TEDBİRLER ALINMALI

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Saat&Saat, Türk giyim markası Aydınlı grubu satın aldı

Kocaeli İzmit'te çiftçilere toprak analizi desteği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

Antalya Büyükşehir’den personellere sağlık ve farkındalık eğitimi

Özvar:"Bir sene içerisinde 3 sömestir ile lisans eğitimi 3 yılda tamamlanabilecek"

"Bir sene içerisinde 3 sömestir ile lisans eğitimi 3 yılda tamamlanabilecek"

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurtuldu, Peki Ya Öğrenciler?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR