Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Metiner: Kürt meselesi, Kürtleri mesele olarak gören CHP’nin inkarcı zihninin bir ürünüdür

Eski Milletvekili Mehmet Metiner, "Kürt meselesi, Kürtleri mesele olarak gören CHP’nin inkarcı zihninin bir ürünüdür. Kürtlere yönelik inkar, asimilasyon ve baskı politikalarının oluşturduğu trajik bir mesele asla 'Kürt meselesi' olarak tanımlamaz." dedi

GENEL 15.02.2025 18:53:43 0
Metiner: Kürt meselesi, Kürtleri mesele olarak gören CHP’nin inkarcı zihninin bir ürünüdür

HÜDA PAR'ın Kürt meselesinin tarihi, toplumsal ve siyasi boyutlarının ele alındığı "Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı" Diyarbakır'da gerçekleşti.

Çalıştayın ilk oturumunda eski Milletvekili Mehmet Metiner, "Geçmişten Günümüze Kürt meselesine Çözüm Arayışları ve Neticeleri" başlıklı bir sunum yaptı.

Kürt meselesi tabirinin yanlış olduğunu savunan Metiner, "Peki nedir mesele? Şudur: Kuruluş sürecinde cumhuriyet halk partili iktidar seçkinleri, Kürt varlığını ve aidiyetini modern ulus-devlet projesi için bir tehdit olarak gördükleri için inkara yöneldiler. Devlet marifetiyle Türk ismi üzerinden homojen bir ulus yaratmak istedikleri için Kürtlerin ayrı bir kavim olarak varlığını inkar ederek dilini ve kültürünü yasaklama yoluna gittiler. Bunu da sistematik ve acımasız asimilasyon yaptılar. Milli mücadelenin kurucu ve güçlü aktörlerinden biri olan Kürtler, Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra durduk eyer farklı kavmi aidiyetleri dolayısıyla mesele olarak görülüp ötekileştirildiler." dedi.

"Kürt meselesi, Kürtleri mesele olarak gören CHP’nin inkarcı zihninin bir ürünüdür"

Kürtlerin bizatihi kendilerinin, "mesele" çıkarmadığını, ama ne yazık ki Kürtlerin "mesele" olarak görüldüğünü söyleyen Metiner, “Kürt meselesi, Kürtleri mesele olarak gören CHP’nin inkarcı zihninin bir ürünüdür. O yüzden sanki Kültlerin kendisi meselenin bizatihi aktörüymüş gibi anlaşılmaya müsait bir tanım üzerinden yol yürümeyi yanlış bulduğumu önemlilikle vurgulamak isterim. Çünkü Kürtlere yönelik inkar, asimilasyon ve baskı politikalarının oluşturduğu trajik bir mesele asla 'Kürt meselesi' olarak tanımlamaz."

Bunu söylemenin, Kürtlerin hiç bir meselesinin olmadığı anlamına gelmediğini söyleyen Metiner, "Türkiye’de inkar ve asimilasyondan kaynaklı bir 'Kürt meselesi' yok ama Kürtlerin meselesi var. Kürtlerin demokratik ve kültürel talepleri var. Kürtlerin o eski Türkiye’deki terörle yanlış mücadele yöntemlerinden kaynaklı mağduriyetleri ve sosyal sorunları var. Sayın Cumhurbaşkanımızın inkar ve asimilasyonu sonlandıran devrimci adımına eşlik eden güçlü demokratik ve kültürel adımları hiç kuşkusuz tarihi önemdedir. Ama hala giderilmesi gereken meseleler ve atılması gereken adımlar var." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu meseleye sunduğu desteğin, artık bu meselelerin kökten çözümü için gerekli zihni ve psikolojik zeminin oluştuğunu gösterdiğini söyleyen Metiner, herkesin bu elverişli çözüm zeminine yeni ve uzlaşıcı müspet katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

Metiner, "Büyük resme baktığımız zaman sözünü ettiğim inkarın yalnızca Kürtlere yönelik olmadığını görürüz. O modern ulus-devlet projesinin mağdurları arasında Türkler de vardır. Bunu bilmek, çözüm için gerekli olan anlayışta ortaklaşmak adına çok gerekli. Doğrudur: Türklerin kavmî olarak kimlikleri inkar edilmemiş, dili yasaklanmamıştır ama Türk’ü tarih sahnesinde Türk kılan İslami ve geleneksel tüm özellikleri de laikçilik ve modernlik adına yok varsayılmış, devlet, memleket ve toplum hayatından sökülüp atılmak istenmiştir. Batıperest CHP yönetici eliti verili Türk’ü asla beğenmemiş, hatta onu çağdaşlaşmanın ve sekülerleşmenin önünde bir iç tehdit olarak görmüş, o yüzden devlet marifetiyle 'makbul Türk' inşa etme yoluna gitmiştir. Müslüman-dindar-muhafazakar Türk’ün kendisi adı Türk olan bir devlette CHP yönetici elitinin tepeden inmeci Batıcı zorla modernleştirmeci politikalarının mağduru ve mazlumu olmuştur." diye konuştu.

"Gövdesi sadece Türk veya Kürt olan ama beyni, aklı ve yaşam tarzı bütünüyle Batılı olan yeni bir vatandaş yaratılmak istenmiştir"

Türklerin de Kürtlerin de aslında seküleştirilmek istendiğini ifade eden Metiner, "Gövdesi sadece Türk veya Kürt olan ama beyni, aklı ve yaşam tarzı bütünüyle Batılı olan yeni bir vatandaş yaratılmak istenmiştir. Modern ulus-devletin tek tipleştirici, farklılıklara zinhar izin vermeyen homojenleştirici ideolojisi, biryandan modernlik üzerinden İslami-geleneksel inanç ve yaşam tarzlarını biçen, biryandan da Fransız tipi ulusçuluk anlayışı üzerinden Kürtlerin ve diğer toplulukların farklılıklarını hayalî bir tek ulus kimliği potasında eritmeye dönük adeta bir giyotin işlevi görmüştür." diye ekledi.

Metiner, şöyle devam etti:

"Kürt meselesi ola tanımlanan mesele 1984’ten itibaren silahlı bir ayaklanma ve terör dolayısıyla gündemimize geldi. Ve yine üzülerek belirtmek isterim ki hep çözümlenmek istenen şey de bu terör belası oldu.

Terör konuşulurken Kürdün adı dahi zikredilmek istenmedi, Kültlerin meselesi görmezlikten gelindi. Dolayısıyla kayda değer çözüm önerileri gündeme getirilmedi. Getirmek isteyenler de baskılandı. “Kürtçü-bölücü” diye suçlandı. Kürt dememek için birileri 'terör sorunu', birileri, 'Güneydoğu sorunu' dedi. Ekonomik sorun' dedi. Çünkü Kürdün adını anmak yasaktı. Kürt kavminin varlığını iddia etmek suçtu. Kürtçe sokakta dahi konuşulması yasak olan bir dildi.

Birileri de 'Kürt meselesi' dedi bu süreçte. Tanım yanlış bile olsa Kürde dikkat çekmek için böyle dedi. Şimdi mesele anlaşıldığına göre artık yanlış tanımda ısrarın da lüzumu yok.

Terörün tırmandığı döneme kadar bu meselede devlet adına kayda değer çözüm arayışlarına yönelen hiç olmadı. Devleti yönetenler sadece terör odaklı politikalar geliştirdiler. Şayet Kürtlere yönelik inkar, asimilasyon ve zor politikaları olmamış olsaydı dağa çıkan bir örgütün yaşama şansı olmazdı.

Bunu söylemek, dağa çıkmaya veya teröre meşruiyet veya haklılık atfetmek anlamına gelmiyor asla. Bize göre hiç bir haklı neden veya gerekçe ne dağa çıkmayı ne de terörü meşrulaştırır.

Cumhuriyet tarihinde bu meseleyi sadece terör boyutuyla değil, asıl sözünü ettiğim boyutuyla adını da koyarak cesaretle çözmeye kalkan tek lider Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmuştur.

Şimdi yeni bir dönemin eşiğinde bulunuyoruz. Ya birlikte Türkiye’yi inşa edip hepimizin kazanacağı bir döneme kapı aralayacağız ya da yabancı düşman güçlerin oyununa gelip birbirimize kaybettirmeyi sürdüreceğiz."

Metiner, "Devletimiz tek olmalı bizim. Hiç kimsenin bir diğerinin varlığını inkar etmediği tek bir millet olmalıyız. Tek bir vatanımız ve tek bir bayrağımız olmalı bizim. Resmi dilimiz tek olmalı ama bu ülkenin bütün dilleri hür ve serbest olmalı. En az resmi dilimiz kadar kıymetli ve muteber olmalı. Resmi dilimizin tek olması, diğer dillerimizin kamusal hayatın işlevsel bir aktörü olmasına mani bir durum teşkil etmez. Bunu formüle edecek tarihi tecrübeye sahibiz biz. İlla bu ülkedeki tüm dillerin resmi dil olarak kabul edilmesi gerekmiyor, ama resmiyette kabulün sosyal barışımızı güçlendirecek bir pratiğe dönüşmesi sağlanabilir. Eğitim dilimiz Türkçe olmalı, ama diğer dillerimizin hepimize ait devletimizin okullarında öğrenimi ve öğretimi sağlanmalı. Ana dilde eğitim yerine ana dilin öğrenimi ve öğretimi kapsamlı ve derinlikli bir formüle pekala kavuşturulabilir." diye konuştu. (İLKHA)

Yorum Ekle

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Kristal Karlar Diyarında dev organizasyon: FIS Sarıkamış Cup başlıyor!

Selim’de yerli malı heyecanı: Kaymakam Semiz ve Başkan Koç miniklerle buluştu

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, ​çiftçiye 2 milyar liralık dev destek: Ödemeler bugün hesaplarda!

Yedek Subay Ali Can memleketinde hayatını kaybetti

Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger’den Kars Spor sevdalısı Ahmet Can’a doğum günü sürprizi!

Antalya’da markette cinayet: 2 ölü

SDÜ’de Meclis simülasyonu

Gençlik Merkezi projesinde ilk adım

Bolu'da iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını yoğunlaştırdı

Avukat Şeymanur sesiyle Kayseri'yi salladı

Mardin’de tır ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

İlçe Yönetim Kurulu Haftalık Olağan Toplantısını Gerçekleştirdi

Eczacılar Öz Bakımı Güçlendiriyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR