Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Mardin İl Müftü Yardımcısı Zengin: Boşanmak çözüm değil, son çaredir

Mardin İl Müftü Yardımcısı Zübeyde Zengin, artan boşanma oranlarına dikkat çekerek, ailelerin dağılmaması için çözüm odaklı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

GENEL 30.04.2025 15:41:08 0
Mardin İl Müftü Yardımcısı Zengin: Boşanmak çözüm değil, son çaredir

Ülke genelinde gün geçtikçe boşanma vakaları ciddi oranda artmakta. Mardin İl Müftü Yardımcısı Zübeyde Zengin, boşanmaların önüne geçmek için yapılması ve uygulanması gerekenlerle ilgili İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Zengin, boşanmaların artışına karşı ailelerin korunması gerektiğini vurgulayarak, çözümün boşanmada değil, birlikte emek vermekte olduğunu belirtti.

"Evlilik ciddi bir ahittir"

Evliliğin ciddi bir sözleşme olduğunu aktaran Zengin, "Aile dağılmasın diyoruz biz. Çünkü evlilikler kuruluyor, yuvalar kuruluyor ama daha eşler birbirini tam olarak tanımadan, sabretmeden, bazen sadece öfkeyle hareket ederek boşanma süreci başlayabiliyor. Gençler evlenmeden önce evliliğin ciddiyetini, bir ömür boyu sürecek bir sorumluluğu üstlendiklerini iyi kavramak zorundalar. Evlilik bir oyun değil, günübirlik bir karar hiç değil. Bu ciddi bir sözleşmedir, bir ahittir. Aynı çatı altında sadece güzel günleri değil, zor zamanları da birlikte geçirebilmeyi göze alarak yola çıkmak gerekir." dedi.

Evlilikle ilgili eğitim seminerlerine katılmanın çok daha faydalı olacağını dile getiren Zengin, "Evlilik ile ilgili seminerlere, programlara gençlerin katılmalarını özellikle tavsiye ediyoruz. Bu eğitimler, evliliğe hazırlık aşamasında olan gençlerin beklentilerini, sorumluluklarını ve karşılaşabilecekleri sorunları önceden görmelerine imkân sağlıyor. Bilinçle kurulan bir yuva, temeli sağlam atılmış bir bina gibidir. Depremde sarsılsa da yıkılmaz, çünkü temeli güçlüdür. Rabbimizin izniyle, bilgi ve bilinçle atılan her adım evliliği daha sağlam hale getirecektir." dedi.

"Önemli olan sorunlarla nasıl başa çıkıldığını bilmektir"

Zengin, eşlerin birbirlerinin daima destekçisi olmaları gerektiğini belirterek, "Evlilik bir erkek ve bir kadının sadece birlikte yaşaması değil, birlikte hayatı paylaşmasıdır. Bu da iki tarafın gayretiyle mümkündür. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Kadınların sizin üzerinizde, sizin de onların üzerinde hakları vardır.' buyurmuştur. Hiçbir taraf tek başına her şeyin yükünü üstlenmemeli, her iki taraf da sorumluluk almalı, saygı ve sevgiyle hareket etmelidir. Ancak o zaman yuvada huzur olur. Eşler birbirinin hem arkadaşı hem sırdaşı hem de destekçisi olmalıdır. Sorunsuz bir aile yoktur. Her ailede zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir. Önemli olan, bu sorunlarla nasıl başa çıkıldığını bilmektir. Kriz anında hemen 'Bitti' demek yerine, bir adım geri çekilip 'Nasıl çözebiliriz?' diye düşünmek gerekir. Öfkeyi kontrol etmek, birbirini dinlemek ve empati kurmak çok kıymetlidir. Bu beceriler aslında çocuklukta kazandırılmalı. Çünkü evlilikte kullanılan dil, sabır ve anlayış birikimle gelişir." ifadelerini kullandı.

Zengin, "Aslında evlilikte hepimiz bir bahçıvan gibiyiz. Bahçıvan, bahçesini güllerle donatmak için nasıl emek veriyorsa, sulamasını, budamasını aksatmıyorsa; eşler de evliliklerini bir gülistana çevirmek için aynı özveriyi göstermelidir. Her bahçede zaman zaman yabani otlar çıkar. Ancak bu otlar zamanında temizlenirse güllerin büyümesine engel olmaz. Aksi takdirde hem bahçenin estetiği bozulur hem de güller zarar görür. Evlilikte de böyledir. Sorunlar zamanında ve yapıcı şekilde ele alınmazsa ilişki yıpranır." şeklinde konuştu.

"İnsan kusursuz değildir, önemli olan güzellikleri öne çıkarabilmektir"

Sorun yaşanan ailelerde hakemlerin devreye girmesinin birçok olumsuzluğun önüne geçebileceğini ifade eden Zengin, "Evlilikte herhangi bir sorun olduğunda hemen mahkemeye başvurmak yerine önce aile büyüklerine danışılmalıdır. Kur'an-ı Kerim de bu konuda bize çok güzel bir yol gösteriyor. Erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden bir hakem belirlenip çözüm aranmalı. Bu kişiler taraf tutmadan, hakemlik bilinciyle hareket etmeli. Peygamberimiz buyuruyor ki, 'Bir erkek eşinden nefret etmesin. Çünkü hoşlanmadığı bir huyu varsa, belki çok sevdiği başka bir huyu da vardır.' İşte bu bakış açısı çok önemli. İnsan kusursuz değildir, önemli olan güzellikleri öne çıkarabilmektir. Asıl amaç boşanmaları artırmak değil, tam tersine aileleri kurtarmak olmalıdır. Küçük tartışmalar büyümeden çözülmeli. Hemen 'Boşan gitsin' demek yerine, birlikte çözüm yolları aranmalı. Aile danışmanları ve rehberlik büroları bu yüzden var. Çünkü boşanmak elbette bir haktır ama İslam'da helallerin en sevilmeyenidir. Hele ki çocuk varsa, boşanmanın etkileri yıllarca sürebilir. Rabbimizden dileğimiz, evliliklerin huzurla devam etmesi ve çocukların sevgi dolu bir aile ortamında büyümesidir." dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Kristal Karlar Diyarında dev organizasyon: FIS Sarıkamış Cup başlıyor!

Selim’de yerli malı heyecanı: Kaymakam Semiz ve Başkan Koç miniklerle buluştu

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, ​çiftçiye 2 milyar liralık dev destek: Ödemeler bugün hesaplarda!

Yedek Subay Ali Can memleketinde hayatını kaybetti

Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger’den Kars Spor sevdalısı Ahmet Can’a doğum günü sürprizi!

Antalya’da markette cinayet: 2 ölü

SDÜ’de Meclis simülasyonu

Gençlik Merkezi projesinde ilk adım

Bolu'da iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını yoğunlaştırdı

Avukat Şeymanur sesiyle Kayseri'yi salladı

Mardin’de tır ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

İlçe Yönetim Kurulu Haftalık Olağan Toplantısını Gerçekleştirdi

Eczacılar Öz Bakımı Güçlendiriyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR