Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Malatya'da Lisanslı Kuru Kayısı Deposu ve Borsası için istişare toplantısı yapıldı

Malatya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde, paydaşların katılımıyla Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Borsası'nın ortak projesi olan Lisanslı Kuru Kayısı Deposu ve Borsası Projesi değerlendirme ve istişare toplantısı gerçekleştirildi.

GENEL 13.08.2025 14:10:37 0
Malatya

Toplantıda konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu ve Borsası'nin, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak finanse ettiği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Borsası'nın ortak yürüttüğü stratejik bir girişim olduğunu söyledi.

Özcan, projenin amacının Malatya kuru kayısı sektörünün rekabet gücünü artırmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Değer zincirindeki paydaşları desteklemek ve uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirmeyi planlamaktadır. Bu kapsamda baktığımızda sektördeki bütün paydaşları çiftçi, üretici, ihracatçı, tüccar, esnaf ve KOBİ’leri kapsayan geniş paydaş kitlesine hizmet sunmak üzere planlanmış, entegre yapısıyla dört farklı tesisten oluşmaktadır."

Bu proje kapsamında kümelenme adı altında bir etkinliğin olduğunu belirten Özcan, "Kümelenme, kayısı ile ilgili bir örgüt yapısı oluşturmak planlanıyordu. Bu kümelenmeyi oluştururken sabit bir yapı olmasın, Malatya'da kayısı ile çalışan bütün paydaşları bir araya getirerek oluşturacağımız kümelenmeyi birlikte kayısıya değer katmak adına değerlendirelim." şeklinde konuştu.

"Özellikle tarım alanında sürdürülebilir bir yapı kurabilmeniz için devletten destek almanız gerekiyor"

Özcan ayrıca, Kuru Kayısı Lisanslı Depo ve Borsası Projesi kapsamında bir URGE (Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme) Projesi yazılması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle tarım alanında sürdürülebilir bir yapı kurabilmeniz için devletten destek almanız gerekiyor. Ticaret Bakanlığı, yurt dışı fuarlara katılım ve ihracatçı üyelere destek sağlarken, firmalarımızın uluslararası pazarlardaki konumlarını güçlendirmektedir. Artan rekabet ortamında, ürün ve hizmetlerinde farklılığını ortaya koyabilen, etkin tanıtım, ürün pazarlama ve alım heyetlerinin buraya getirilmesi gibi çalışmalara destek veriyor." dedi.

"Kayısıda kümelenme ve iş birliği yapısına ihtiyaç var"

Kümelenme Uzmanı Filiz Alsaç, kuru kayısı sektöründe kümelenme ve iş birliği yapısına duyulan ihtiyaca dikkat çekerek, "10-15 yıl önceki analizlerden bugüne kadar gelen süreçte, üreticiler ve ihracatçıların bir araya gelerek sektörel birlik veya sektörel dış ticaret organizasyonu oluşturabileceği ortaya çıktı. Kuru kayısı sektöründe çiftçiler, kooperatifler, birlikler, sanayici, tüccar, ihracatçılar, üniversitelerdeki araştırma merkezleri ve kamu kurumlarının birlikte çalıştığı, sektörün ortak sorunlarının ele alındığı bir yapıya ihtiyaç var."

Alsaç, ayrıca araştırma merkezlerinin önemli çalışmalar yürüttüğünü ancak bu çalışmaların ticarileşememesinin diyaloğun zayıf olmasından kaynaklandığını belirterek, sektörde öne çıkan ihtiyaçları ise şöyle sıraladı:

"URGE Projesi’nin hazırlanması, hasat sonrası kalite ve değer için eğitim çalışmaları, verimliliği artıracak gübreleme, budama ve organik tarım eğitimleri, kayısının raf ömrünü uzatacak tekniklerin geliştirilmesi, kurutma teknikleri, gıda güvenliği, hijyen ve kalite standartlarının yaygınlaştırılması, Malatya kayısısının marka değerinin güçlendirilmesi ve yurt dışında Malatya vurgusuyla tanıtım yapılması."

"Kamu fonlarıyla güçlü bir yapı kurulmalı"

Sektörün güncel verilerle takip edilmesi, ihracat taleplerinin izlenmesi, ithalatçı ülkelerin beklentilerinin öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Alsaç, ayrıca, kamu fonları ve uluslararası destek programlarının sektöre daha fazla kazandırılması gerektiğini belirterek, "URGE desteği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleri ve yerel kalkınma hamlesi programları ile kayısı üreticilerinin yatırımlarına teşvikler sağlanabilir. Kayısı Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği yeni ürün ve yöntemlerin yatırım ve ticarileştirilmesi için çalışmalar yapılmalı. İlkbahar geç donlarının etkisini azaltacak, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı önlemler alınmalı. Çiftçilerimizin bu konulara daha hazırlıklı olması gerekiyor." dedi.

Toplantı, bir ay içinde URGE projesi hazırlama hedefi ve hasat sonrası kalite-değer eğitimleri planlaması kararıyla sona erdi.

Programa; İlgili kurum amirleri katıldı. (İLKHA)

 

Yorum Ekle

Okul beslenmesinde artan hassasiyet, gıda hizmetlerinde yeni standartları zorluyor

Suriye Cumhurbaşkanı Şara’dan Türkiye'ye özel teşekkür

Uluslararası Af Örgütü'nden Tunus'a çağrı: Ayachi Hammami'nin hapis cezaları iptal edilsin

​Rusya, Ukrayna'yı vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Bakan Güler’den SDG’ye net mesaj: ‘Planlarımız hazır, geri adım yok’

Ahmet Çolakbayrakdar'dan gençlerle coşkulu buluşma

Bursa Osmangazi’den sosyal belediyeciliğin en güzeli

THY Uçuşlarında Rize tanıtımı

Susuz Kaymakamı Tutal, eğitim camiasıyla bir araya gelmeye devam ediyor

Kepez’de yeni yıl heyecanı başlıyor

Prof. Dr. Ahmet Karacalar uyardı: Lipödem diz sağlığını tehdit ediyor

Kemer’de “Bana ülkeni anlat” festivali

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Aktan: Üç aylar Ramazan'a hazırlık için büyük bir fırsattır

Bakan Tekin, "Aile Yılı" etkinlikleri kapsamında öğretmenlerle doğa yürüyüşü yaptı

siyonist çeteden ChatGPT, sosyal medya ve arama motorlarına 6 milyon dolarlık propaganda yatırımı

Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürü Elüstü: ‘Sürdürülebilir projelerle gençlerin yanındayız’

Kayseri Şeker'den üreticiye söküm avansı

Lisanslı yediemin depolarında yeni tarife 'Resmi'leşti

Bursa basının acı kaybı... Ülker Karlı hayatını kaybetti

HEKİMSEN 2. Bilim Kurulu ödülleri sahiplerini buldu

​İşgal rejimine ait araştırma kuruluşu: Hizbullah'ın en az 20 bin füzesi bulunuyor

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye mal ve hizmet sektöründe dünyanın enleri arasında

İşletmelere kişi başına 3 bin 500 TL teşvik verilecek

Bakan Güler: ‘Askerlikte esneklik geliyor, çocuk sayısına göre görev yeri seçilebilecek’

ASKİ kuraklı mücadeleye hız kesmeden devam ediyor

İzmirliler buz pistlerini sevdi

“Soğuğun Öğrettiği Sıcaklık: Erzurum”

Çok çocuklu ailelere askerlikte yeni kolaylık gündemde

Gazze Şeridi’nde tıbbi tahliye bekleyen 1000 hasta şehit oldu

HAKSİAD’dan hizmet sektörü zirvesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR