Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14164,11%-0,02
  • DOLAR

    42,83% 0,04
  • EURO

    50,62% 0,52
  • GRAM ALTIN

    6125,18% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 2,31

Mahalle sakinleri 35 yıldır bekliyorlar: Ne tapu var, ne muhatap!

Batman'da mahalle sakinleri, yıllar önce paralarını ödeyerek aldıkları arsalara rağmen tapularına kavuşamıyor. 300'e yakın ev sahibini ilgilendiren mağduriyet için yetkililere çağrıda bulunan mahalleli, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

GENEL 22.09.2025 15:14:13 0
Mahalle sakinleri 35 yıldır bekliyorlar: Ne tapu var, ne muhatap!

Batman Merkez Beşevler Mahallesi 1349. Sokak’ta yaşayan vatandaşlar, yıllar önce bedelini ödeyerek aldıkları arsalara hâlâ tapu verilmemesinden dolayı mağdur olduklarını iddia etti. Mahalle sakinleri, İLKHA mikrofonuna konuşarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirip yetkililere seslendi.

Mahalle sakinleri, yetkililere çağrı yaparak yaşanan sorunun büyümeden çözülmesini istiyor. Tapu için ikinci kez para istenmesinin hukuka ve vicdana sığmadığını belirten mahalleliler, mülkiyet haklarının bir an önce tanınmasını talep ediyor.

Mahallede inşa edilen yüzlerce konutun tapusuz olması, hem bireysel mülkiyet hakkını hem de kentsel planlama süreçlerini ciddi şekilde etkiliyor. Tapusuzluk nedeniyle banka kredisi, mülkiyet devri, miras işlemleri ve yasal güvence gibi birçok temel hakka erişemeyen vatandaşlar, seslerini duyurmak için İlke Haber Ajansı aracılığıyla yetkililere çağrıda bulundu.

Kerem Bayındır

"Bir arsa kaç defa satılır?"

Yıllar önce aldıkları arsalara tapu varislerinin tekrardan ücret talep ettiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Kerem Bayındır, "Burası Beşevler Mahallesi'dir. Evlerimiz var ama tapularımız yok. 37 senedir bu mahalledeyim ve o zamanlar arsanın bedelini ödememize rağmen şu anda arsa sahibi bizden tekrar para vermemizi istiyor. Bir arsa kaç defa satılır? Şu anda tapumuzu çıkarmak istiyoruz ve tapu masraflarını ödemeye de hazırız. Yıllardır belediyeye tüm vergilerimizi veriyoruz. Su, elektrik ve gider abone kayıtlarımıza baksınlar. Yetkililerden tek isteğimiz bize yardımcı olmalarıdır. Çünkü çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Emine Turan

"Arsamızı tekrar bize satmaya çalışanlar var"

Mahallede 35 yılı aşkın süredir yaşayan Emine Turan ise arsalarını geçmişte Cemil Kızmaz'dan aldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Tüm bu arsaları zamanında Cemil Kızmaz'dan aldık. Şu anda kendisi vefat etmiş durumda. Çok sayıda hissedar var ve kime gideceğimizi bilemiyoruz. Arsamızı tekrar bize satmaya çalışanlar var. Sayın Valimiz ve yetkililere sesleniyoruz: Lütfen bize bir çözüm bulun. Başka mahallelerdeki gibi kan dökülmesin, kimse bir metre arsa için birbirini vurmasın. 35 yıldır bu arsaların gerçek sahipleri neredeydi? Neden şimdiye kadar karşımıza çıkmadılar? Eğer Cemil Kızmaz bize gerçekten satmamış olsaydı, biz de ev yapmaz, bu kadar masrafa girmezdik."

"Tapu sorunumuz çözülmezse, istenmeyen olaylar yaşanabilir"

Mahalledeki mağduriyetin boyutlarına dikkat çeken Turan, "Şu anda mahalle olarak mağduruz. 300'den fazla ev sahibi bu durumdan etkilenmiş durumda. Lütfen sesimizi duyun, bir çare bulun. Yoksa istenmeyen olaylar yaşanabilir, biz bunu istemiyoruz. Paramızı verip evimizi yapmışız ama şimdi tekrar arsayı bize satmaya çalışıyorlar. Cemil Kızmaz artık hayatta olmadığı için kime gideceğimizi bilemiyoruz. Muhatap kim, belli değil. Oğlu Şirin Kızmaz varmış ama kendisini göremiyoruz, nerede olduğu bilinmiyor. Hissedarlar çok; kimi arıyoruz, 'Hissemi sattım.' diyor; kimi, 'Arsanın bedeli 1 milyon, sen 500 bin vereceksin.' diyor. Ben de mağdurum, o da mağdur olduğunu söylüyor ama iki kere arsa alamam. Mahalle olarak fakiriz. Zaten durumumuz iyi olsaydı, bu mahallede ne işimiz vardı? Sayın Valimiz, lütfen artık sesimizi duyun. Size yalvarıyoruz, bize bir çözüm bulun."

"Bu da apaçık bir zulümdür"

Bir diğer mahalle sakini Mehmet Emin Özdemir ise, "32 yıl önce bu arsayı aldığımda arsa sahibi bana, 'Tapun evdedir, sana vereceğim.' dedi ama yalan çıktı. 1993 yılının parasıyla 5 bin lira verdim. O zamandan beri bir türlü bizlere tapumuzu vermedi. Arsamın ve evimin vergisini veriyorum. Su ve elektrik faturalarımızı düzenli ödüyorum. Tapu masraflarını vermek istememize rağmen tapumuzu bize vermiyorlar. Onlar bizden bir kez daha para istiyorlar. 'Bize para vermezseniz size tapunuzu vermeyiz.' diyorlar. Bu da apaçık zulümdür. Bu sokağımızda bulunan evlerin hepsi bu şekilde mağdurdur. Yetkililerden isteğimiz, bu sorunumuza bir çözüm bulunmasıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Yorum Ekle

İletişim Başkanı Duran'dan uçak kazasıyla ilgili detaylı açıklama

İletişim Başkanı Duran’dan uçak kazasıyla ilgili açıklama

Libya: Ankara'daki kazada tüm göstergeler teknik arızayı gösteriyor, ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Küçükkuyu’nun gururu Reşat Albayrak

Elazığ Umut Kervanı’ndan muhtaç ailelere yakacak yardımı

Ukrayna ordusu Donetsk’te Siversk’ten çekildi

Kırk yıllık şarkıya muhteşem düet

Libya heyetini taşıyan jet Haymana’da düştü: Enkaza ulaşıldı

Adalet Bakanı Tunç: Haymana’da düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı

Trump'ın abluka kararına Venezuela'dan sert karşılık

Libya Başbakanı Dibeybe: Genelkurmay Başkanı Al-Haddad ve beraberindekiler hayatını kaybetti

Tarsus otoyolunda kaza: 1 yaralı

Polat: Asgari ücret, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz

Libya Genelkurmay Başkanı’nı taşıyan jetin enkazına ulaşıldı

Bakan Tunç: Ankara Haymana'daki uçak kazası için 4 savcı görevlendirildi

Konya’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Libya Başbakanı Dibeybe'den açıklama geldi

Düşen uçağın enkazına Haymana'da ulaşıldı

Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Ankara'da düştü

CHP’li Karasu: 28 bin TL’lik asgari açlık sınırının altında

Kahramanmaraş’ta 88 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

Suriye'de uyuşturucu operasyonu: 162 bin captagon hapı ele geçirildi

Ankara'dan kalkan Falcon 50 ile irtibat kesildi! Libya Genelkurmay Başkanı ve heyeti de bu uçaktaydı

Manisa'da kırsal mahalle kararı! 17 ilçeyi kapsayan statü onaylandı

Ankara'da özel jetle bağlantı kesildi; Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyordu!

Beşiktaş, Kadıköy’de 90+1’de güldü! Derbide son sözü Cerny söyledi

Yüzyıllardır devam eden gelenek: Kavurma

Sahada Vefa Rüzgarı: Galatasaray’dan Sarıkamış Şehitlerine Anlamlı Selam!

Arpaçay’da Güvenlik ve Huzur Masaya Yatırıldı: Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara'dan Havalanan Özel Uçak Haymana'da Düştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Edirne Keşan'dan kardeş okul projesi kapsamında Bulgaristan'a eğitim ziyareti

Keşanlı 8. sınıf öğrencileri Tüyap Kitap Fuarı'nda

Siirt’te "Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması" düzenlendi

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR