Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Lübnan'ı tehditlere karşı desteklemek İran için bir ilkedir: spox

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Tahran'ın özellikle İsrail'den gelebilecek olası tehditlere karşı Lübnan'a olan sarsılmaz desteğini yineledi.

DÜNYA 9.07.2024 08:54:00 0
Lübnan

Nasser Kanaani, Lübnan'a yönelik herhangi bir ihlalin bölgedeki gerginliği tırmandırmaktan başka bir işe yaramayacağını vurgulayarak, Siyonistlerin "maceracı eylemlerinin" sonuçlarına karşı uyardı.

Kanaani, İran'ın Lübnan'ı destekleme konusundaki kararlı kararlılığını vurgulayarak, "Deneyim, Lübnan'ın güvenliğini savunmada güçlü olduğunu göstermiştir. [Yine de] İran, Lübnan'ı desteklemeyi bir ilke olarak görüyor." dedi.

Bu açıklama, İslam Devrimi Lideri'nin danışmanlarından Kemal Harazi'nin, İsrail'in Hizbullah'a saldırması halinde İran'ın doğrudan karşılık vereceği uyarısında bulunmasının ardından geldi.

"Savaşın tüm bölgeye yayılma ihtimali olurdu ve İran dahil tüm ülkeler dahil olurdu. Bu durumda Hizbullah'ı her şekilde desteklemekten başka seçeneğimiz olmazdı," dedi Kharazi Financial Times'a verdiği bir röportajda ve ekledi "Savaşın genişlemesi kimsenin çıkarına değil - İran'ın veya ABD'nin değil"

İsrailli yetkililer, Hizbullah ve Güney Lübnan sakinleri, işgal altındaki topraklarla Lübnan sınırından 10 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'nin ötesindeki bir bölgeye taşınmadıkları takdirde "taş devrine" geri dönüleceği uyarısında bulunarak Lübnan'a karşı büyük bir askeri operasyon tehdidinde bulundu. Bu ültimatom, rejim Gazze'deki acımasız savaşını sonlandırana kadar İsrail'e saldırmaya devam edeceğine yemin eden Hizbullah'ın İsrail askeri mevzilerine aylarca süren saldırılarının ardından geldi. 

Analistler, İsrail'in Lübnan'a müdahalede bulunma konusunda Washington'dan doğrudan yardım almadan üstesinden gelemeyeceği birkaç önemli engele karşı karşıya olduğuna inanıyor. 

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yurt dışında yapıldı

Kanaani, ayrıca 28 Haziran ve 5 Temmuz tarihlerinde ülke dışında yapılan iki turlu İran cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında oy kullanma prosedürlerine ilişkin çeşitli konulara da değindi. Bunlar arasında, yurtdışındaki İran karşıtı gruplar, monarşistler, ayrılıkçılar ve teröristler tarafından İranlı seçmenlerin taciz edilmesi de yer alıyordu.

"Bütün İranlılar bu ülkenin vatandaşıdır; yurtdışındaki İranlılar ise ülkenin başkentidir." Ülke dışında yaşayan İranlıların karşılaştığı zorluklara rağmen, Kanaani son seçimlerde haklarını kullanma konusundaki kararlılıklarını övdü.

Kanada'nın sınırları içindeki İranlılar için seçimleri kolaylaştırmayı reddetmesi üzerine yorum yapan Kanaani, bu hareketi eleştirerek, "İnsan hakları savunucusu gibi görünmeyi seven bir ülkenin, orada yaşayan çok sayıda İranlının haklarını kullanmasını engellemesi üzücü." dedi. Kanada'daki İranlıların seçim sürecine katılımını sağlamak için yapılan diplomatik çabaların ne yazık ki sonuçsuz kaldığını vurguladı. 

Washington'un İran seçimlerine tepkisi hakkında Kanaani, bunu müdahaleci ve İran'a yönelik düşmanca politikaların yansıması olarak nitelendirdi. "Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'daki demokratik sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Diğer ülkelerle ilgili olarak, İran'ın ilkesi dünyayla etkileşimdir. Yapıcı etkileşimin karşılıklı çıkarları güvence altına alabileceğine inanıyoruz. İran, sistem çerçevesi içinde dünya çapındaki ülkelerle etkileşimli yaklaşımını sürdürüyor" diye açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün, Washington merkezli İran karşıtı bir medya kuruluşuna, İran'daki seçimlerin "adil ve özgür" olmadığını söylediği bildirildi. Sözcü, iddiasının nedenini belirtmedi. 

İran-ABD diplomatik kanalları açıldı

Sözcü, açıklamalarının başka bir yerinde İran ile ABD arasındaki diplomatik kanalların açık kaldığını doğruladı. "İran ile ABD arasındaki diplomatik kanallar açık ve müzakere süreci devam ediyor. Ayrıntıları zamanı gelince yayınlanacak" dedi. Kanaani 
   
ayrıca İran Dışişleri Bakanlığı'nın ülkenin çıkarlarını koruma taahhüdünü vurgulayarak, merhum Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi tarafından kurulan giden yönetimin görev süresinin sonuna kadar belirlenen çerçeveler dahilinde çalışmaya devam edeceğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı seçilen Masoud Pezeshkian'ın yaptırımları sonlandırma kampanya vaadiyle ilgili olarak Kanaani, herhangi bir anlaşmanın karşılıklı iş birliği gerektireceğini vurguladı. Ancak İran'ın ulusal çıkarlarını tüm mevcut araçlarla koruma taahhüdünü teyit etti. 

Diplomat, İran'ın sağduyu ve onurla karakterize edilen rasyonel dış politika yaklaşımının altını çizdi ve ülkenin çok taraflı mekanizmalara katılımını ve çeşitli ülkelerle iş birliğini, diplomatik müzakereler sırasında pazarlık gücünü güçlendirmede önemli faktörler olarak vurguladı. Göreve gelen yönetimin İran'ın ulusal çıkarlarını elde etmek ve geçmişteki başarıları değerlendirmek için tüm kaynakları kullanacağına güvendiğini ifade etti.


 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Kayseri Melikgazi'den Tayyare Fabrikası söyleşisi

Gazeteci Turhan akşen DİKKAT Çeken MESAJ

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

TERME KIR KAPALI SPOR SALONU TAMAMLANDI

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Niğde'de işçi servisi ile otomobilin çarpıştı: 13 yaralı

Samsun Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Tekkeköy’den Vali Orhan Tavlı’ya Ziyaret

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

SON DAKİKA | SURİYE

6,9 Milyar Liralık Sahte Fatura Soruşturmasında 21 Tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Antalya Ultra Maratonu’na Geri Sayım Başladı

Kocaeli 'Anne Şehir' ile 1 yılda 40 kilo verdi

İran'dan balistik füze tatbikatı

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

“Şiirle İyileşen Minik Kalpler” Projesiyle çocuklar gönüllerince eğlendi

Düzce'de ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi!

Hüseyin Turhal’dan yeni şiir kitabı: Sessizliğin Armonisi

Mutenâ Dergisi 30. sayısıyla okurlarıyla buluştu

Bursa’nın fethinin 700. yılı etkinlikleri tanıtıldı

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR