Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Kuyumcu esnafı: Altın fiyatlarını faiz, güven ortamı ve enflasyon gibi faktörler etkiler

Altın fiyatlarının değişiminde birçok faktörün etkili olduğunu belirten Bingöl kuyumcu esnafı, bunların faiz oranları, güven ortamı ve enflasyon gibi etkenler olduğunu belirttiler.

GENEL 19.01.2025 19:36:20 0
Kuyumcu esnafı: Altın fiyatlarını faiz, güven ortamı ve enflasyon gibi faktörler etkiler

Altın fiyatlarının değişiminde birçok faktörün etkili olduğunu belirten kuyumcu Mehmet Akgün, faiz oranlarının bu faktörler arasında önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

Altın fiyatlarının yükselişinde ise savaşlar ve ülkeler arası krizlerin önemli bir etken olduğunu belirten Akgün, güven ortamının bozulması halinde insanların paralarını koruma altına almak için altına yöneldiğini, bunun yanında enflasyonun da altın fiyatlarını artıran bir diğer unsur olduğunu ifade etti.

Altın fiyatlarındaki yükseliş ve düşüşü ilgili tahminlerini paylaşan Bingöl’deki kuyumcu esnafı Azad Veysel Kıyatsil, güven ortamı bozulduğunda insanların paralarını koruma altına almak istediklerini belirtti.

“Faiz, önemli bir etkendir”

Altın fiyatındaki değişimin faizle bağlantılı olduğunu belirten Kıyatsil, “Altın fiyatlarındaki yükselişler ve düşüşlerin birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları faiz oranları, savaş ortamı, güven ortamının olmayışı gibi faktörlerdir. Şimdi faiz, önemli bir etkendir. Faiz oranları yükseldiği zaman yatırımcılar faize yönelir, bu da altına olan talebi düşürür ve altın fiyatları düşüş eğilimine girer. Yükselişler açısından bakıldığında, savaşlar ve ülkeler arasındaki krizler önemli bir etkendir. Güven ortamı bozulduğunda insanlar paralarını koruma altına almak ister. Bunun dışında enflasyon da altın fiyatlarının yükselmesinde etkili bir faktördür.” dedi.

“Özellikle savaş ortamında insanlar paralarını güvenceye almak ister”

Altın fiyatlarındaki hareketlilikte arz-talep meselesinin çok önemli bir yer tuttuğunu aktaran Kıyatsil, “Altın fiyatlarındaki hareketlilikte arz-talep meselesi de çok önemli bir yer tutar. Nasıl ki yaz aylarında karpuz fiyatları, karpuzun bol olması nedeniyle ucuzluyorsa, kışın da portakal fiyatları aynı şekilde düşer. Altında da durum benzerdir. Talep ne kadar artarsa fiyatlar o kadar yükselir; talep azaldığında ise fiyatlar düşüş eğilimine geçer. Özellikle savaş ortamında insanlar paralarını güvenceye almak ister, bu da altına olan talebi artırır. Örneğin, Amerika bir savaşa girdiğinde doların düşme veya yükselme olasılığı ortaya çıkar. Dolar, altın ve ons fiyatları birbirleriyle bağlantılıdır ve bu ilişki fiyatlar üzerinde doğrudan bir etki yaratır.” ifadelerine yer verdi.

“Altın yükseldiği zaman insanların alım gücü düşüyor”

Yükseliş ve düşüşlerin insanları etkilediğini söyleyen Kıyatsil, “Altın yükseldiği zaman insanların alım gücü düşüyor. Bu bir etkendir, bizi etkiliyor. Yani alım satım pek olmuyor. Ne kadar düşük olursa, insanlar daha çabuk ulaşabilir. Biz de ona göre insanlara yardımcı olabiliriz. Bu işe para gözüyle bakmadığımız için sermayemizi korumaya çalışıyoruz. Bir kilo altını korumaya çalışıyoruz. Bunu 900 grama, 950 grama düşürmemeye çalışıyoruz. Paramızı açıkta bırakmamaya, altına bağlamaya çalışıyoruz. Biz kendimizi bu şekilde koruyoruz. Tabii yükselişler, düşüşler insanları etkiliyor.” diye belirtti.

“Yatırım kısa vadede değil uzun vadelerde kar sağlar”

Yatırımın kısa vadede değil uzun vadelerde kar sağladığnıı belirten Kıyatsil “Mesela altın yükseldi mi insanlarda bir panik havası oluşuyor. Borcu olanlar üzülüyor, borcu olmayan, yatırım yapanlar seviniyor. Yatırımcılar için aslında her zaman, her an doğru zamandır. Şimdi yatırıma kısa vadeli bakmamak lazım. Mesela 'Ben alayım, bir ay sonra kâra geçeyim' diye bir durum olmuyor. O gözle bakanlar zaten hep zarar eden insanlardır. Şöyle alıp bir yıl, bir buçuk, iki yılda mutlaka kâr edeceklerdir. Kısa vadede çok mantıklı değil ama uzun vadede en mantıklı yatırımdır. Yani yatırımcısını en üzmeyen yatırım altındır.” şeklinde konuştu.

“Eline bir miktar para geçtiği zaman hemen almalı, düşmesini beklememeli.”

Borcu olan yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Kıyatsil, “Borcu olan kişiler şöyle yapmalı: Eline bir miktar para geçtiği zaman hemen almalı, düşmesini beklememeli. Ufak ufak almalı. Mesela borcu çoksa hepsini bir seferde alamıyorsa, parça parça almalı. Biriktirmeli bu şekilde. Damlaya damlaya göl olur misali. Düşmesini bekledikleri zaman bir yükseliş oluyor, daha çok zarar ediyorlar. Bu sefer daha da düşmesini bekliyorlar, işin içinden çıkamıyorlar. Parça parça aldıkları zaman en az şekilde zararla kurtulacaklardır bu işten. Ucuz altın yoktur, düşük değer altın vardır.” dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

AYBASTI BELEDİYE BAŞKANI İZZET GÜNDOĞAR ‘A TEŞEKKÜR EDERİZ

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Özgür Özel: CHP İçin Muhalefet Bitti, İktidar Hazırlığı Başladı

Ömer Çelik’ten SDG Tartışmalarına Net Yanıt: Parti ile Kabine Arasında Çatlak Yok

İlkay Aydemir, “The Best of the Antalya” Ödül Törenine Katıldı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Yılbaşı sofrasında sağlık uyarısı: Aşırıya kaçmayın!

Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

ETİS yılbaşı öncesi uyardı: Güvenli olmayan e-ticaret sitelerine dikkat!

“İyilikte Kadın” kampanyasına uluslararası tanıtım

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Türkiye'den Şam'a üst düzey ziyaret

İzmit Kanlıbağ’da spotçuların kaldırım işgaline mühürleme

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü 50 yaşında

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Bursa Yenişehir’de doğa yürüyüşüne büyük ilgi

Antalya Kentsel Yenileme Projesinde ilk etap tamamlandı

Anahtar Parti Sözcüsü Geçen: ‘Açlık sınırının altında gelirle yaşam dayatılıyor’

Trabzon’da asfalt çalışması için yol geçici olarak kapandı

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR