Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Kuru soğandaki düşüş üreticiyi düşündürüyor... Üretici market farkında havuç liste başı

Kuru soğandaki düşüş üreticiyi düşündürüyor... Üretici market farkında havuç liste başı

GÜNDEM 1.08.2024 10:38:07 0
Kuru soğandaki düşüş üreticiyi düşündürüyor... Üretici market farkında havuç liste başı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru soğan, domates ve kuru kayısıda yaşanan sorunlar ile üreticilerin beklentilerini ve Temmuz ayı üretici market arasındaki fiyat değişimlerini yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi. Temmuz'daki üretici market arasındaki fiyat farkı olan ürünün yüzde 420,5 ile havuçta olduğu gözlendi.

ANKARA (İGFA) - “Kuru soğan, domates ve kuru kayısı ürünlerinde üreticilerimiz pazarlama sorunu yaşıyor” vurgusu yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru soğan fiyatındaki düşüşün üreticiyi düşündürdüğünü söyledi. 

“Kuru soğanda erkenci çeşitlerin hasadı Amasya ve Merzifon bölgelerinde başladı" diyen Bayraktar, "Erkenci soğan depolanamadığı için üreticilerimiz ürününü kısa sürede elinden çıkarmak zorunda kalıyor. Rekolte yüksekliği ve hızlı hasat arzda artışa neden oldu, bu sebepten soğan fiyatları düştü.  Geçen sene Temmuz ayında 6 lira 50 kuruş olan kuru soğan fiyatı enflasyon ve girdi fiyatlarındaki artışa rağmen yüzde 6 oranında azaldı. Halen ortalama 6 lira seviyesinde olan soğan fiyatları, Polatlı’da 5 liraya kadar geriledi. Kuru soğanda bu yılki verim yüksekliği ve erkenci çeşitlerin ihracata uygun olmayışı nedeniyle piyasadaki arz fazlası fiyatların gerilemesine neden oluyor. Üreticilerimiz maliyetin altına düşen fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kalıyor.  Bin bir zorlukla üretimini devam ettiren kuru soğan üreticilerimiz emeğinin karşılığını almayı bekliyor.” diye konuştu.

Ziraat Odaları'ndan alınan bilgilere göre İzmir ve Bursa gibi salçalık domates üretimi olan illerde üretim alanlarında yüzde 30’lara varan artış olduğu görüldüğünü ifade eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Domateste meydana gelen arz artışı fiyatların düşmesine neden oldu. Fiyatların düşmesinin bir diğer sebebi de üreticilerimizin salça fabrikalarıyla yaşadığı sıkıntılardır.  Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre fabrikalar üreticilerimizle sözleşme yapmaktan kaçınıyor, sözleşme yaptığı üreticimizden ürünü alırken de yüksek fire oranları çıkarıp üreticilerimizi mağdur ediyor. Son yıllarda bazı ürünlerin gerek üretiminde gerek pazarlamasında gerekse piyasa fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklar planlı ve sözleşmeli üretimin ne derece önemli olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

TEMMUZ AYI ÜRETİCİ MARKET FİYATLARI

Genel Başkan Bayraktar, Temmuz ayında üretici ve market arasındaki fiyat farklarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

En fazla yüzde 420,5 ile havuçta görüldüğünü ifade eden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Havuçtaki fiyat farkını yüzde 333,9 ile limon, yüzde 328,6 ile elma, yüzde 313,9 ile kuru incir takip etti. Havuç 5,2 kat, limon ve elma 4,3 kat, kuru incir 4,1 kat, kuru kayısı 3,9 kat fazlaya satıldı. Üreticide 6 lira olan havuç 31 lira 23 kuruşa, 15 lira olan limon 65 lira 9 kuruşa, 10 lira 38 kuruş olan elma 44 lira 49 kuruşa, 115 lira olan kuru incir 476 lira 9 kuruşa markette satıldı. Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün markette limon, üreticide yumurta olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise hem markette hem de üreticide karpuz oldu" diye konuştu.

Bayraktar, Temmuz ayında markette 37 ürünün 13’ünde fiyat artışı, 24’ünde fiyat azalışı olduğunu kaydetti. 

Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 36,2 ile limonun olduğunu belirten Bayraktar, "Limondaki fiyat artışını yüzde 32,9 ile elma, yüzde 13,9 ile yumurta, yüzde 12, 6 ile maydanoz takip etti.Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 42,4 ile karpuz oldu. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 27,8 ile patates, yüzde 25,5 ile Antep fıstığı, yüzde 21,2 ile kabak izledi" dedi.

Bayraktar değerlendirmesinde ayrıca üretici fiyat değişiminin nedenlerine de vurgu yaptı.

“İklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı sıcaklar ve şiddetli yağışlar birçok sektörü olduğu gibi tarım sektörünü de olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklar tarım ürünlerinde hasara ve verimde kayıplara neden oldu" diyen Bayraktar, "Yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozda yaşanan fiyat artışı arzdaki azalmadan kaynaklandı.Yeşil mercimeğin fiyatı yeni sezon ürünü olmasından dolayı yükseldi. Karpuz, kabak, salatalık ve sivri biberde yoğunlaşan hasatla birlikte ürün arzındaki artış fiyatların düşmesine neden oldu. Havuçta talepteki azalma fiyatın düşmesine neden oldu. Yumurtada arz ve talepteki değişimlerden kaynaklı fiyatta yükselme yaşandı" diye konuştu.

Yorum Ekle

Adıyaman'da minibüs şarampole devrildi: 4 yaralı

Kayseri Erciyes sezonu açtı

CHP lideri Özgür Özel Edirne'den iktidara yüklendi: Salonların partisi değil, meydanların partisiyiz

Tofaş potada son saniye ile kaybetti!

Kayseri Büyükşehir personeline ilk yardım eğitimi

Tayvan açıklarında 5,1 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı! Muğla ve Antalya alarmda

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Bazı bölgelerde sağanak etkili olacak

Bursa Nilüfer Lions'tan renkli alışveriş şenliği

Polisin "dur" ihtarından kaçan araç feci kazaya karıştı: 5 ölü

Nevide Çiçek’ten Siverek sonrası sessizlik: Ayrılığın nedeni merak konusu 

Bel ağrısı ve bel fıtığında ameliyat her zaman gerekli değil

Mübarek üç aylar bugün başlıyor

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

TÜRK SAĞLIK SEN SAMSUN ŞUBE BAŞKANI GÖKAN ŞAHİN’DEN ÖNEMLİ BASIN AÇIKLAMASI

Malatya'da işyeri kurşunlanması sonrası karakol önünde kavga: 3 yaralı

Ateşkesi ihlal eden işgal ordusu sarı hattı geçtiği gerekçesiyle 2 Filistinliyi şehit etti

Balıkesir'de trafik kazası: 3 yaralı

KUMLUCA’DA ÜRETİCİYE “YABAN” DARBESİ HEM DOĞA HEM EKONOMİ VURUYOR!

Bakan Fidan: israilin devam eden ihlalleri inanılmaz şekilde süreci daha zor hale getiriyor

Zelenskiy: Kontrolümüzde olmayan yerlerde seçim düzenlenmeyecek

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

KAHRAMANLARINA SAHİP ÇIKMAYANLAR BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDER!

Samsun Valiliği’nden Gıda OSB Açıklaması: Yatırımlarla Büyüyor

ALANYA DOĞU ÇEVRE YOLU VE DEMİRTAŞ KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR