Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Küresel piyasalarda karışık görünüm devam ediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirim sürecine dair artan iyimserlik ve güçlü gelen şirket bilançoları risk iştahını artırırken, ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin yeniden tırmanabileceğine yönelik endişeler piyasaların yön b

EKONOMİ 16.10.2025 10:01:56 0
Küresel piyasalarda karışık görünüm devam ediyor

ANKARA - BHA

ABD’de hükümetin halen kapalı olması, ekonomik verilere erişimi kısıtlayarak büyüme ve enflasyona dair tahminlerin yapılmasını güçleştiriyor. Öte yandan, Çin’in nadir toprak elementlerinin ihracatına sınırlama getirmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergileri tehdidinde bulunması, küresel risk algısını yeniden yükseltti.

Trump son olarak, Çin’in ABD’den soya fasulyesi ithalatını bilinçli olarak durdurduğunu belirterek bunu “ekonomik düşmanlık” olarak nitelendirdi ve Çin ile yemeklik yağ ticaretini bitirmeyi gündeme getirdiklerini açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise yaptığı açıklamada, “Küresel tedarik zincirlerinde Çin’e güvenilemeyeceğini artık net biçimde görüyoruz.” ifadesini kullandı. Bessent, ABD ve müttefiklerinin riskleri azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi. ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer de Çin’in nadir elementlerle ilgili hamlesini “küresel tedarik zincirlerinde güç kazanma girişimi” olarak değerlendirdi.

Hükümetin kapanmasının etkileri yakından izleniyor

Ticaret gerilimlerinin yanı sıra, ABD’de hükümetin kapalı kalmaya devam etmesinin ekonomik etkileri de tartışılıyor. Bessent, federal hükümetin kapanmasının ekonomiye günlük 15 milyar dolara kadar maliyet getirebileceğini belirtti. Hükümetin açılması için Demokratlardan destek isteyen Bessent, Trump yönetiminin politikalarının yatırımlar üzerinde olumlu etkiler yarattığını savundu.

Bu süreçte, eylül ayına ait enflasyon verilerinin açıklanması ertelendi. Normalde bu hafta yayımlanması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 24 Ekim’de açıklanacağı duyuruldu. Fed’in faiz indirim sürecini etkileyecek istihdam ve enflasyon verilerinin gecikmesi, piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Buna karşın, para piyasalarında ekim ve aralık aylarında 25’er baz puanlık iki faiz indiriminin gerçekleşeceği beklentisi güçlenmiş durumda.

Bej kitap raporu: Enflasyon yükseliyor

Fed’in yayımladığı Bej Kitap raporunda, düşük ve orta gelirli hanelerin artan fiyatlar ve ekonomik belirsizlik karşısında indirimli ürünleri tercih ettiği belirtildi. Raporda ayrıca, yüksek tarifeler ve zayıf talep nedeniyle bazı sektörlerin zorlayıcı koşullarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Altın rekor seviyeye ulaştı

Jeopolitik riskler, merkez bankalarının alımları ve Fed’in olası faiz indirim beklentileri altın fiyatlarını desteklemeyi sürdürüyor. Altının ons fiyatı yeni işlem gününde 4.242,12 dolarla tarihi zirvesini gördü. Şu sıralarda ons altın 4.210 dolar civarında işlem görüyor.

Tahvil piyasalarında alımlar ağırlık kazanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,02 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise üçüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürerek yüzde 0,1 gerilemeyle 98,6 seviyesine indi.

Kurumsal cephede, güçlü bilançolarla öne çıkan Bank of America’nın hisseleri yüzde 4’ten fazla, Morgan Stanley’nin hisseleri ise yaklaşık yüzde 5 değerlendi. Hollandalı çip üreticisi ASML’nin beklenenden iyi sonuç açıklamasıyla birlikte AMD hisseleri yüzde 9, Intel hisseleri ise yüzde 4’ün üzerinde yükseldi.

Bu gelişmelerle birlikte New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,40, Nasdaq endeksi yüzde 0,66 yükseldi. Dow Jones endeksi ise günü yatay tamamladı. ABD vadeli endeks kontratları yeni güne hafif satıcılı başladı.

Avrupa ve Asya piyasalarında görünüm

Avrupa borsaları, Fransa hariç genellikle satış ağırlıklı seyretti. ABD-Çin ticaret gerginliğinin süreceğine dair beklentiler risk iştahını baskıladı. Fransa’da Sosyalist Parti, hükümeti düşürmemek için emeklilik reformunun askıya alınmasını talep etti.

Dün Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,99 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 yüzde 0,40, İngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,30, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,23 geriledi.

Asya tarafında da karışık bir görünüm dikkat çekiyor. ABD-Çin gerilimi Hong Kong ve Çin borsalarında risk iştahını azaltırken, yarı iletken sektöründeki toparlanma Japonya ve Güney Kore’de alımları destekledi.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,1 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,6 geriledi.

Yurt içi piyasalar

Dün alış yönlü hareket eden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,44 artışla 10.464,48 puandan kapandı. VİOP’ta ekim vadeli BIST 30 kontratı akşam seansında yüzde 0,6 değer kaybetti.

Dolar/TL kuru dün 41,8460’tan kapanırken, bugün bankalararası piyasada 41,8420 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, konut satışları ve haftalık para-banka istatistiklerinin; yurt dışında ise Avro Bölgesi dış ticaret dengesi ile ABD Philadelphia Fed imalat endeksi verilerinin izleneceğini belirtiyor.

BIST 100 endeksi için 10.500–10.600 puan aralığı direnç, 10.200–10.300 aralığı ise destek seviyesi olarak öne çıkıyor.

Yorum Ekle

Gazeteci Turhan akşen DİKKAT Çeken MESAJ

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

TERME KIR KAPALI SPOR SALONU TAMAMLANDI

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Niğde'de işçi servisi ile otomobilin çarpıştı: 13 yaralı

Samsun Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Tekkeköy’den Vali Orhan Tavlı’ya Ziyaret

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

SON DAKİKA | SURİYE

6,9 Milyar Liralık Sahte Fatura Soruşturmasında 21 Tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Antalya Ultra Maratonu’na Geri Sayım Başladı

Kocaeli 'Anne Şehir' ile 1 yılda 40 kilo verdi

İran'dan balistik füze tatbikatı

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

“Şiirle İyileşen Minik Kalpler” Projesiyle çocuklar gönüllerince eğlendi

Düzce'de ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi!

Hüseyin Turhal’dan yeni şiir kitabı: Sessizliğin Armonisi

Mutenâ Dergisi 30. sayısıyla okurlarıyla buluştu

Bursa’nın fethinin 700. yılı etkinlikleri tanıtıldı

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR