Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Kremlin'den Karabağ mesajı: Putin kimi hedef aldı?

"Bazı Batılı ülkeler Karabağ çevresinde istikrarı bozmaya çalışıyor. Bölgede açıkça Rusya'ya karşı savaşıyorlar."

DÜNYA 28.11.2023 09:26:00 0
Kremlin

"Bazı Batılı ülkeler Karabağ çevresinde istikrarı bozmaya çalışıyor. Bölgede açıkça Rusya'ya karşı savaşıyorlar."

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bunu söyledi.

"3, 4, 5 yıl önce diplomatik maske altında böyle bir mücadele yürütülüyordu. Artık bu maskeler çoktan çıkarıldı ve mücadele yüz yüze yürütülüyor. Aslında bazı ülkeler hala Karabağ bölgesini istikrarsızlaştırmaya çalışıyor ." dedi Kremlin sözcüsü. 

Peskov sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonuç olarak Azerbaycan tarafı, bazı devletlerin tek taraflı tavır alması nedeniyle arabuluculuk iddiasında bulunamayacaklarını resmen ilan etti." 

Tek taraflı tavır alan ülkelerin herhangi bir iddiada bulunamayacağını kaydetti:

"Bu hem imkansız hem de uygunsuz. Bizi oradan çıkarmaya çalışıyorlar, evet bunu biliyoruz ama şimdilik Rusya dışında hiç kimse bölgede barış ve istikrarın garantörü rolünü oynayamaz. Rusya çabalarını sürdürüyor." 

Peskov'un açıklaması Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev'in açıklamasının devamı sayılabilir. Nikolay Patrushev, 7 Kasım'da BDT'li meslektaşlarıyla yaptığı toplantıda, bölge dışındaki güçlerin Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışı engellediğini söyledi. Bununla birlikte Rus yetkili, Moskova'nın Batı'nın Güney Kafkasya'da daha aktif hale gelmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi:

"Azerbaycan ile Ermenistan arasında çözüm, bölge dışı güçlerin çatışmaya müdahale etmeyi bırakmasıyla mümkün olabilir. Ancak şimdilik Batı'nın adımları durumu daha da gergin hale getiriyor."

Patruşev, Rusya'nın iki ülke arasında barış anlaşması imzalanması, sınırların sınırlandırılması ve ulaştırma iletişiminin açılması amacıyla Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin kapsamlı bir şekilde normalleştirilmesi yönünde tutarlı adımlar attığını da sözlerine ekledi.

"Tecrübeler bunun ancak bölge dışından herhangi bir müdahalenin olmaması halinde mümkün olduğunu gösteriyor. "Batılı ülkelerin eylemleri bölgedeki durumun bozulmasına yol açmakta ve çelişkilerin orada kalması için koşullar yaratmaktadır ." diye vurguladı. 

Peskov'un açıklaması, Rusya'nın, Ermenistan'ın Güney Kafkasya'da kendisini güçlendirme ve jeopolitik dengeleri kendi lehine değiştirme girişimlerinden de oldukça kaygılı olduğunu gösteriyor. Bu konuda Başkan Vladimir Putin, Peskov diliyle hem Batı'ya hem de Ermenistan'a uyarı mesajı verdi. 
Şüphesiz Rusya'nın, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinde Avrupa Birliği ve ABD'nin arabuluculuk çabalarına itirazından bahsediyoruz. Hem Patrushev hem de Peskov yaptıkları açıklamalarda isim vermeden genel anlamda "Batı" demekle yetindiler.

Ancak mesajın adresi yeterince açık. ABD, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya'nın Güney Kafkasya'da Rusya'ya alternatif güç olma planları Kremlin'i harekete geçirdi. Ukrayna cephesinde Rusya'ya karşı savaşan bu güçlerin şimdi aynı politikayı Güney Kafkasya'da da uygulaması Moskova'nın tepkisine neden oldu. 

Avrupa'ya erişimi engellenen Rusya'yı Güney Kafkasya'dan bastırmak Batı'nın yeni stratejisidir. Bu, Rusya'nın güney sınırlarının kuşatılması ve Karadeniz'e erişimin kısıtlanması anlamına geliyor. Bu nedenle Rusya, Batı'nın son dönemdeki adımlarını ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor. Batı'nın bundan sonraki niyeti, Güney Kafkasya üzerinden Orta Asya'ya giden ulaşım ve iletişim koridorlarını, Rusya ile İran arasındaki kara bağlantısını da jeopolitik etki alanına dahil etmektir.

Bunu başarmak için Batı'nın Rusya'nın Güney Kafkasya'dan çekilmesine ihtiyacı var. Ermeni yetkililerin Batı yanlısı politikası ABD ve Avrupalı ​​temsilcilerin bu hedefe ulaşmasını sağlıyor. Başbakan Nikol Paşinyan'ın Rusya'nın siyasi lokomotifi olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, BDT, Avrasya Ekonomik Birliği gibi örgütlerden uzaklaşarak Batı'ya yönelmesi bu gerilimi artırdı. 

Ermenistan, bugüne kadar Rusya'da var olan güvenlik sistemini Batı'yla değiştirmeyi amaçlıyor. Batılı siyasi çevreler ise kapalı siyasi müzakerelerde ve kamuoyuna yapılan açıklamalarda, Ermenistan'ın öncelikle CSTO üyeliğinden vazgeçmesini ve Rus askeri üslerini topraklarından çıkarmasını talep ediyor. Ermenistan'ın KGAÖ'den çekilmeye hazırlandığına dair haberler giderek artsa da Paşinyan hükümetinin bu konudaki tereddütleri Batı ile anlayışta sorun olduğunu gösteriyor. Hatta bazı tanınmış Ermeni siyaset bilimciler bile Batı'nın Ermenistan'a yeni güvenlik garantileri vereceğine dair kesin bir bilgi olmadığını, Paşinyan'ın siyasetini kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını söylüyor. 

Batı'nın temel hedeflerinden biri Güney Kafkasya'da Rusya'nın yerini alma arzusuyla ilgilidir. Bu aynı zamanda Ermenistan'ın jeopolitik rekabet alanı haline gelmesiyle de ilgilidir. Her ne kadar Rus yetkililer henüz bu adreslerin isimlerini belirtmemiş olsa da, yargılama devam ederse uyarı açıklamalarının daha spesifik bir adrese yönlendirilmesi muhtemel. 

Böylelikle Rusya'nın Avrupa sahasında her zaman en güvenilir dostlarından biri olan Fransa, siyasi oyunun kurallarını çoktan değiştirmiş ve Güney Kafkasya'da Rusya'nın yerini alma iddiasında bulunmaktadır. Bu Rusya'nın çıkarlarını etkiliyor. Bu nedenle resmi Moskova'nın Fransa'nın artan faaliyetlerine daha sert ve açık tepki vereceği göz ardı edilmiyor. Aynı zamanda Ermenistan Başbakanı, Azerbaycan'la yapılan barış görüşmelerinde Batı'nın desteğinden yararlanarak siyasi konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Fransa, Avrupa Birliği, ABD ve Almanya'nın Azerbaycan'a yönelik gözlenen baskıları da bu sebeple açıklanabilir. 

Bu konuda Peskov'un ifadesiyle Azerbaycan'ın barış görüşmelerinde ABD, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya'nın arabuluculuk yapmayı reddetmesi ve tek taraflı yani Ermenistan'dan yana tavır alması Rusya'nın elini güçlendiriyor. Bu, Azerbaycan'ın diplomatik masada Batı'dan gelen baskıyı etkisiz hale getirmesi için ek manevra fırsatları yaratıyor. 

Müşfik Abdulla 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Kocaeli Büyükşehir'den yeşil alanlara özel bakım

Enerjide en zorlu zirvelerde çalışılıyor

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatı Serik'te sorunları yerinde inceledi

Antalya Kumluca 'asgari' için ses yükseltti

Gaziantep sanayisine hayati yatırım

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mardin’de klima montajı sırasında 2’nci kattan düşerek yaralandı

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Adıyaman Belediyesi altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor

Türkiye'den 10 bin çadır Sudan'a ulaştı

Mardin halkından bozuk yollar ve altyapı tepkisi: Kent bozuk yollardan köyü andırıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Üç aylar muhasebemizi yapmak bakımından son derece önemlidir

İZSU'dan tarihi altyapı hamlesi

Burdur'da yasaklı yaban hayvanları ele geçirildi

Yüzyılın Konut Projesi’ne 8,8 milyon başvuru yapıldı

Zihinsel engelli yaşlı adam dere kenarında ölü bulundu

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'da inşa çalışmalarında sona gelindi

Mardin’de kıraathanenin tavanı çöktü: 2 yaralı

'İmralı’ya villa yapılıyor' iddiasına Bakan Tunç'tan net yalanlama

İklim Krizi Temalı 2. Uluslararası Afet Film Festivali’nde ödüller veriliyor

Boykot Market'e halktan destek: Boykot ürünlerini bedava verseler de almayacağız

Bursa–Balıkesir kara yolunda yoğun sis etkili oldu

Prof. Dr. Artık: Günde yaklaşık 4 milyon ekmek israf ediliyor

Şırnak Yeşilay Şubesi İstanbul’da 3 ayrı ödül alarak gurur yaşadı

Kocaeli Stadyumu'nda futbolcular kadına şiddete karşı birleşti

Bakan Tunç'tan hakim ve savcı adaylarına başarı dileği

Şırnak İl Emniyet Müdürü Sazak, Cizreli muhtarlarla bir araya geldi

Şanlıurfa’da silah ve uyuşturucu operasyonu: 20 şüpheli hakkında işlem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR