Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14164,11%-0,02
  • DOLAR

    42,83% 0,04
  • EURO

    50,62% 0,52
  • GRAM ALTIN

    6125,18% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 2,31

KAYSO toplantısında sürpriz misafir

KAYSO toplantısında sürpriz misafir

EKONOMİ 23.08.2023 09:40:32 0
KAYSO toplantısında sürpriz misafir

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’nın katılımı ile KAYSO meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, pandemiden bu yana dünya ekonomisinin beklentiler düzeyinde toparlanamadığını belirterek, “Pandemi ile bozulan arz talep dengesizliği, navlundaki aşırı fiyat artışları, Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu gıda ve enerji darboğazı, bunun yanı sıra tüm ürün ve hizmetlerdeki orantısız fiyat artışları, ekonomileri sarsmaya devam ediyor. Özellikle gelişmekte olan ve yüksek borçlanma maliyetleri ile finansmana erişimi kısıtlı bizim gibi ülkeler, bu olumsuz durumdan daha çok etkilenmektedir. Tüm bunların yanında yurt dışı talep daralması, mevcut ihracat pazarlarımızın durgunluğu, yurt içi maliyetlerimizin döviz kuru artışından daha yüksek oluşu, ihracatımızı ve ihracatımızı zorlamaktadır” dedi.

En gelişmiş ekonomilerin bile üstesinden zor kalkacağı, son yüzyılın en ağır depremini yaşadığımızı ifade eden Özkaya, “Buna rağmen devletimizin katlandığı büyük fedakarlıklarla, millet devlet el ele vererek, siz değerli sanayicilerimizin de gayretleri ile ilk çeyrekte yüzde 4 gibi bir büyümeyi çok şükür sağlamış durumdayız. İnşallah alınacak yeni ekonomik önlemlerle ülke olarak önümüzün açık olduğuna ve ülkemizin geleceğine inancımız tamdır. Üretmeye, ihracata ve istihdama hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Mimarsinan OSB Başkanı Lütfi Çarşıbaşı, bölgedeki faaliyetleri hakkında meclis üyelerine sunum yaptı. Çarşıbaşı, mülkiyeti Mimarsinan OSB’ye ait olan 12 adet sanayi parselinin 12 Eylül tarihinde ihale yöntemi ile tahsis edileceği bilgisini de verdi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, meclis toplantısına katılımlarından dolayı Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’ya teşekkür ederek, dünyanın her yerine ürünlerimizi ihraç etmek ve pazar çeşitliliğimizi artırmak adına yaptıkları çalışmaları takdirle izlediklerini söyledi.

Kayseri ekonomisi ve ihracatı hakkında bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, “Şehrimiz 3 Organize Sanayi Bölgesi, 1 üretim ağırlıklı Serbest Bölgesi, 16 Sanayi Sitesi, kurulum aşamasında olan 4. Organize Sanayi Bölgesi ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile 51 Milyon metrekare planlı endüstri alanına sahiptir” dedi.

Kayseri’nin 11 milyar dolar GSYH’ya ve 6 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Büyüksimitci, geçen yıl 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların ihracat rekorunu kırdıklarını, bu yıl ise dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların devam ettiğini belirterek, 4 milyar doların altına düşmemek için gayret gösterdiklerini söyledi.

Büyüksimitci, Kayseri’nin bin 700 civarında ihracatçı firmaya sahip olduğunu, bu firmalardan 21 tanesinin TİM İlk 1.000 İhracatçı firmalar listesinde yer aldığını ve bugüne kadar Kayseri’den 190 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirtti.

Kayseri’nin ithal ettiğinin yaklaşık iki katını ihraç eden bir il olduğunu kaydeden Büyüksimitci, “Bu yönüyle ihracatçılarımız, katma değerli ürünleriyle cari açığa pozitif katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda ihracatımızın yarıya yakınını Avrupa’ya yapmaktayız” dedi.

Konuşmasında TOBB Türkiye Ekonomi Şurasına da değinen Başkan Büyüksimitci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde 6,5 saat süren çok verimli bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Toplantıda Oda/Borsa başkanlarımız illerinde reel sektörden gelen sorunları ve çözüm önerilerini aktardı. Ben de sizler adına kürsüye çıkarak, özellikle finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, maliyet enflasyonu, ihracat ile ilgili problemler, EYT kaynaklı sorunlar ve Orta Anadolu Üretim Havzası oluşturulması gibi 8 başlık altında 20’den fazla maddeyi Sayın Bakanlarımıza iletme fırsatı buldum” dedi.

Marmara bölgesindeki yoğunluğun azaltılması adına İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzasının planlanması gerektiğini ifade eden Büyüksimitci, “Ankara’dan başlayarak Kırıkkale, Konya, Kayseri, Niğde, Aksaray, Mersin Adana ve Hatay’ı da içine alacak şekilde yeni bir üretim havzası oluşturabilirsek, hem Marmara Bölgesi’ndeki yükü azaltmış oluruz, hem de yatırım alanları sorunumuzu çözmüş oluruz. Aynı zamanda ülkemizin gelişmişliğini de bu bölgelere yaymış oluruz” diye konuştu.

Ekonomideki yol haritasının iş dünyası ile fikir birliği içinde belirlenmesinin ve hükümetin önerilerini dikkate almasının kendilerini son derece memnun ettiğini ifade eden Büyüksimitci, Orta Vadeli Programda açıklanacak strateji ve politikalarla ekonomiyi hep birlikte daha sağlam temellere kavuşturacaklarını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, ilgili tüm bakanlara ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarını sundu.

Son olarak kürsüye gelen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracatla ilgili destekleri anlatarak, ihracatın artırılması için yaptıkları çalışmalardan bahsedip, sanayici ve işadamlarına her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Sosyal medyada reklam denetimi genişliyor

Filistinli heyetten Sivas İl Müftüsü Limon’a ziyaret

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndan esnafa güvenlikte indirim anlaşması

Kütahya Belediyesi ilaçlama filosunu güçlendirdi

Nazilli'nin gururu oldular

RATEM’de yeni dönem başladı; Gündoğan’dan üyelere mesaj: Birlikte güçlüyüz

İnşaat sektöründe kasım ayı durgun geçti

Giresun otobüs terminali yoğun bir yılı geride bıraktı

Çine’den Hatay’a uzanan gönül köprüsü

Öğr. Gör. Halmedov: Diş kaybı yalnızca estetik bir sorun değil

Mevsimsel geçişler ruh sağlığını etkiliyor

Anahtar Parti’den asgari ücrete tepki: ‘Asgari ücret zammı enflasyon karşısında eridi’

Adıyaman Valisi Osman Varol köy muhtarlarıyla bir araya geldi

Eruh’ta Roman kahramanları sahneye taşındı

Beypazarı'nda meydana gelen kazada Karı koca yaralandı

Onlar “acılı günlerde” hep yanımızdalar

NASA’dan Ay ve Mars yolculukları için kritik adım: Dünya’nın ekzosferi izlenecek

Süreç Komisyonu 20’nci kez toplandı

Terörsüz Türkiye Komisyonu’nun çalışmaları sürüyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten İshak Şan’a yönelik saldırıya sert tepki: ‘Açık bir barbarlıktır’ - Videolu Haber

Güler: İslamofobi medya yoluyla tekrar ettikçe normalleşme riski taşıyan bir ayrımcılık biçimi

RTÜK’ten düşen hava aracına ilişkin yayın uyarısı

DMM, “Karadeniz’de Türk gemisi vuruldu” iddialarını yalanladı

NASA’nın SPHEREx gözlemevi tüm gökyüzünün ilk haritasını çıkardı

Libya Başbakanı Dibeybe Uçak Kazasıyla İlgili Konuştu

İletişim Başkanı Duran, Libya Heyetini Taşıyan Uçak Kazasını Açıkladı

Turistik Doğu Ekspresi Sezonun İlk Seferiyle Kars’ta

Kocaeli Raylı Sistemde Güçleniyor: 5 Tramvayın İlki Hizmete Başladı

Büyükşehir, Çocukların Sanatsal Gelişimine Destek Oluyor

Mersin Şehir Tiyatrosu, ‘Bisküvi Adam’ ile Sahneye Çıkıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Keçiören’de Stajyer Öğrencilere Sağlık Eğitimi Verildi

Ankara Keçiören'de stajyer öğrencilere sağlık eğitimi

Edirne Keşan'dan kardeş okul projesi kapsamında Bulgaristan'a eğitim ziyareti

Keşanlı 8. sınıf öğrencileri Tüyap Kitap Fuarı'nda

Siirt’te "Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması" düzenlendi

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR