Bugün, 25 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% 0,03
  • EURO

    50,49% -0,06
  • GRAM ALTIN

    6168,79% -0,38
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

İzmirliler, Dünya Rekoru İçin Kıyıları Temizledi

Yaizu Chuo Lisesi’nin plaj temizliği hareketini dünya çapında yaygınlaştırma hedefi doğrultusunda başlattığı Guinness Dünya Rekoru girişimine İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi destek verdi. Doğaseverler, “Bir saat içinde plaj temi

GÜNDEM 30.09.2025 14:28:59 0
İzmirliler, Dünya Rekoru İçin Kıyıları Temizledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Japonya’daki Yaizu Chuo Lisesi’nin plaj temizliği seferberliğini genişletmek ve lise öğrencilerinin deniz çöpü sorununu çözmede öncülük ettiği bir trend yaratmak için dünya rekoru kırmayı hedeflediği harekete ortak oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü ve İzmir Ekonomi Üniversitesi EKOTAM Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi, anlamlı hedefe destek vermek amacıyla İnciraltı Kent Ormanı’nda düzenlenen sahil kıyı temizliği organizasyonuna dernekleri, okulları ve öğrencileri dahil etti. “Bir saat içinde plaj temizliği için çevrimiçi olarak kayıt yaptıran en çok kişi” kategorisinde rekor kırmak için temizliğe çıkan İzmirlilere Japonya’dan yapılan online bağlantı ile destek verildi. Katılımcılar Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan maske, eldiven, çöp torbası ve su ile hijyen mesaisine başlarken Türkiye ve Japonya bayraklarını temsilen kırmızı ve beyaz kıyafetler tercih edildi.
 
“Rekor kırmak için kıyı temizliğindeyiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altındaki Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde görev yapan ve harekete dair konuşan Ebru İlbeyce Alkan, “Bugün İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Japonya’yla beraber Guinness Dünya Rekorlarına girmek üzere kıyı temizliğindeyiz. Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü olarak bizler derneklerle ve okullarla iş birliği halinde bugün buradayız” dedi. 
 
“Burada bu insanları görmekten çok mutluyum”
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı ve EKOTAM Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan ise Japonya ve Türkiye arasındaki ilişkilere değinirken, “Uzun yıllardır sürdürdüğümüz profesyonel etkinliklerimiz var. 10 yılı aşkın süredir bizim öğrencilerimiz oraya gidiyor, onların öğrencileri buraya geliyor. Faydalı ve anlamlı projelerde bir araya geliyoruz. Bu sefer de çok değerli bir etkinliğe Türkiye’den tek ev sahibi olduk. Kıyı temizliğine dikkat çekmek ve dünya ölçeğinde bir harekete ortak olabilmek istiyoruz. Şu an Japonya’dan bizi izliyorlar. Japonya’dan sonra en geniş katılımlı kıyı etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Bu bir duyarlılık, bu bir harekete geçme çağrısı. Burada bu insanları görmekten çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
 
“Oradaki temizlik kültürünü gördüm”
İEÜ öğrencisi Konuralp Yücesoy ise, “Benim için çok anlamlı bir etkinlik. Geçen sene Japonya’da eğitim aldım. Oradaki temizlik kültürünü ve sorumluluk bilincini gördüm. Bunun kesinlikle bizim ülkemizde de uygulanabilir ve tanıtılır hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim için kıymetli bir gün. Temizlik önemli bir şey, hem toplumumuz hem bireyler adına. Hep temiz kalalım” dedi.
Öğrencileriyle birlikte etkinliğe katılan Narlıdere İhsan Çelikten Ortaokulu Müdürü Nazan Tunay, “İzmir Ekonomi Üniversitesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla böyle bir etkinlikte olmaktan çok mutluyuz. Öğrencilerimizle koşa koşa geldik. Rekora ve çevre temizliğine katkıda bulunmak istedik. Öğrenciler keyifli. Biz okulumuzda da böyle etkinlikler yapıyoruz. Temiz olmayan sınıfta ders yapmıyorlar” diye konuştu. 
Narlıdere Mehmet Seyfi Eraltay Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Koyuncu, “Öğrencilerimizle böyle bir etkinlikte olmaktan gurur duyuyoruz. Okulumuz çok köklü bir okuldur, önemli projelere imza atmıştır. Biz de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz yine benzer projelerde yer alacaktır” dedi.
Öğrenci Ayşe Ekin Yiğit, “Bu etkinlik kesinlikle çok verimli. Daha sık yapılması çok önemli” ifadelerini kullanırken, Asya Çallı ise, “Bu projede yer almaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.
Temizlik hareketinde yer alan Alptuğ Atay da “En çok sigara izmariti topladık. Sağlığımıza çok zararlılar. Etkinliğe katılmak güzel bir duygu. Çevremizi kirletmeyelim, saygılı olalım. Teşekkürler” ifadelerini kullandı.
 
Japonya’dan canlı bağlantı
Etkinlik sırasında Japonya’daki temsilciler İzmir’deki katılımcılarla görüntülü bağlantı kurdu. Yaizu Chuo Koleji’nden Yuichi Yaoi, Kurebayashi Kota ve Hirotaka Takashiho ile Shizuoka Sanat ve Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasuko Takayama, iş birliğinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Etkinliğin tüm dünyaya yayılmasını ve çevre sorunlarına ilişkin farkındalığın bu etkinlikle birlikte daha da artmasını umuyoruz. Bu hedefe sağladığı büyük katkı için Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Burhan görüşmesinde Türkiye-Sudan ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı

Çanakkale açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Kapıkule'de 31 kilogram kokain ele geçirildi

Mogadişu’da halk 56 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan oy kullandı

İngiltere'de dev obruk tekneleri yuttu

Göller için eylem planı hazır... Su Kanunu'nun 2026'da yasalaşması bekleniyor

Numan Kurtulmuş'tan Takala'ya taziye telefonu

Sabiha Gökçen'de ikinci pistin etkisi rakamlara yansıdı... 11 ayda 2024'ün rekoru kırıldı!

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan RTÜK’e çağrı: Daha ne zamana kadar bu gidişatı izlemekle yetineceksiniz?

Mersin’de huzur ve güven için geniş kapsamlı denetim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan liderini ağırladı

112 üniversite arasında Dokuz Eylül'den çifte başarı

Kütahya otizmli bireylere yönelik çalışmaların destekçisi

Polonya'nın Paris Büyükelçisi Rosciszewski görevden alındı

Gazi şehire uluslararası standartlarda yeni salon

İstanbul Büyükşehir'den Maltepe'deki çalışmalara yakın mercek

Bilecik Pazaryeri'nde yeni yıl öncesi denetim seferberliği

Kütahya'da şehit ve gaziler kandilde dualarla anıldı

Kocaeli Çayırova’yı olası afetlere hazırladı

Eski BİK Aydın Şube Müdürü Topaloğlu hakkındaki beraat kararı kesinleşti

Umut Kervanı Hatay’da Regaib Kandili dolayısıyla gıda yardımında bulundu

Hindistan'da kamyon ile yolcu otobüsü çarpıştı: 9 ölü, 21 yaralı

HÜDA PAR: İslam dünyası bu zillet tablosundan bir an önce uyanmalı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el Burhan ile görüştü

ABD'nin kuzeyi sellerin ardından yoğun kar yağışına teslim oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Toroslar ilçesi muhtarlarıyla bir araya geldi

Valilikten Bursa’ya buzlanma ve don uyarısı

Bursa’da düzenlenen operasyonda yüzlerce litre alkol ele geçirildi

Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Antalya’da yasa dışı yaban keçisi avına 973 bin lira ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Dua etmek için bahanemiz olsun işte…

TYB den Rektör Hacımüftüoğlu’na teşekkür…

REGAİP KANDİLİ EMEKÇİYE UMUT OLSUN...

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

112 üniversite arasında Dokuz Eylül'den çifte başarı

Kocaeli Çayırova’yı olası afetlere hazırladı

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında eğitimde yeni dönem... Kuzey Makedonya'da 'Türk Okulu' açılacak

Erasmus+ Bursa'ya 2025'te 535 katılımcı hareketliliği sağladı

Sakarya'da Türk İşaret Dili kursu tamamlandı

Muğla Büyükşehir gönüllü itfaiyeciler yetiştiriyor

Bursalı gençlerin eğitim desteği hesaplarda

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında eğitim iş birliği

Kocaeli Çayırova’da kitap kahvelere 91 bin ziyaret

Kocaeli’de Afet Bilinci Animasyonla Öğreniliyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR