Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

İzmir'in tramvay filosu büyüyor

İzmir'in tramvay filosu büyüyor

GÜNDEM 24.12.2024 11:58:50 0
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin filosuna ekleyeceği 22 elektrikli tramvay aracının alım sözleşmesi imzalandı. Araçlar, Bozankaya'nın Ankara Sincan'daki tesislerinde üretilecek. 32,5 metre uzunluğunda, yüzde 100 alçak tabanlı, beş modüllü, 280 yolcu taşıma kapasitesi, çift sürüş kabin sistemi ve çift taraf kapı özelliğine sahip olacak.

İZMİR (İGFA)  - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşımda raylı sistem ağını güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Metro projelerinin yanında tramvay seferlerinin sıklaşmasını da hedefleyen Büyükşehir; hem Çiğli hem de Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak 22 elektrikli tramvay aracının alım sözleşmesi için yüklenici firma ile karşılıklı imza attı. 

22 elektrikli tramvay aracının yanı sıra yedek parça, özel alet ve ekipmanları içeren ve üretilecek araçlarda yüzde 60 yerlilik şartının arandığı ihaleyi 3 milyar 960 milyon liralık teklifle  Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat AŞ kazanmıştı. İzmir Sanat'taki imza töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ile sözleşmeyi imzaladı.

3 milyar 960 milyon liralık sözleşmenin imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Ulaşım yatırımlarımızı hızla sürdürüyoruz. Yeni sözleşme ile birlikte kentteki tramvay aracı sayımız 60'a çıkacak. Konforlu ulaşım için şehrimizin önemli bir ihtiyacı karşılanmış olacak” dedi.

Raylı sistem yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Dr. Tugay, “Ulaşım yatırımlarımızı hızla sürdürüyoruz. Hayırlı olsun. Önemli bir alım bu. Arkadaşlarımız çok iyi araştırdıktan sonra şartnameyi ona göre hazırladılar. Sonucunda sizler kazandınız ve iyi bir sözleşme olduğunu düşünüyoruz. Tramvay aracı sayımız yeni araçların filoya katılması ile birlikte 60'a çıkacak. Konforlu ulaşım için şehrimizin önemli bir ihtiyacını karşılayacak. Arkadaşlarımıza ve sizlere teşekkür ediyorum. Mümkün olan en kısa zamanda teslimlerini diliyoruz ve bekliyoruz” dedi.

Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Amacımız İzmir’de de övünerek dünyaya vermiş olduğumuz araçlarımızı hizmette görmek. Binmek, kullanmak beni mutlu edecek. En kısa sürede teslim etmek istiyoruz” diye konuştu.

280 YOLCU TAŞIMA KAPASİTELİ

Araçlar, Bozankaya'nın Ankara Sincan'daki tesislerinde üretilecek. 32,5 metre uzunluğunda, yüzde 100 alçak tabanlı, beş modüllü, 280 yolcu taşıma kapasitesi, çift sürüş kabin sistemi ve çift taraf kapı özelliğine sahip olacak. Firma, 26 ay içinde araçları belli bir program dahilinde teslim etmiş olacak. 42 ayda araçların kesin kabulü yapılmış olacak. Yeni tramvay araçları ile birlikte üç hatta hizmet veren tramvay aracı sayısı 60’a çıkacak.

FİNANSMAN ING ALMANYA’DAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ICIEC (İslami Yatırım Sigortası ve İhracat Kredi Kuruluşu) garantisi altında ING Almanya ile yetkilendirme mektubu imzaladı. Geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir, ING Almanya ile Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi, Konak-Karşıyaka Tramvayı, Raylı Sistem Vagon Alımı, Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu ve Çiğli Tramvayı Yapım İşi gibi projelerde de beraber çalışmıştı. 22 tramvay aracı, yedek parçaları, özel alet ve ekipmanı için yapılacak kredi anlaşması ‘yeşil finansman’ olmasıyla da dikkat çekiyor. Yeşil finansman terimi; doğa dostu, çevreye faydalı veya daha az zararlı ürünleri içeren projelerin uygulanması için sağlanan finans türleri için kullanılıyor.

Yorum Ekle

Rusya yeni hafif çok amaçlı uçağının uçuş testini gerçekleştirdi  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dış politika ve Gazze mesajı

RTÜK, Prime Video’nun ‘Aşkın Gücü’ programına ceza verdi

Gölbaşı ilçesinde Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

2026'nın ilk kitap fuarı Adana'da

Adıyaman’da 'Gaza Anlayışı ve Gazilik' konferansı

Senegal'de tekne alabora oldu: 12 ölü

Yeni asgari ücretle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Filistin hayır kermesine katıldı

Ümit Özdağ'ın Cumhurbaşkanı'na hakaret davası beraat

Adana Buruk TOKİ’de temel hizmetlere erişimde sorunlar yaşanıyor

Siirt’te okul servisinin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

AK Parti Adıyaman heyeti ve Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın bir araya geldi

Asgari ücret açıklandı, Adıyaman’da vatandaş ve işveren tepkili: ‘Geçinemiyoruz, en az 35 bin olmalıydı’ - Videolu Haber

Bursa Mudanya'da kaçak yapılara karşı kararlı adım

Şile Ağva'da işyerine patlayıcı saldırı!

HÜDA PAR Denizli İl Başkanlığı’ndan Regaip Kandili mesajı

Libya askeri heyeti Ankara'da

Kısa video bağımlılığı çocuklarda dikkat eksikliğine ve okulda başarısızlığa neden oluyor

Küçükçekmece’ye hayırsever desteğiyle yeni aile sağlığı merkezi açıldı

Mardin’de silahlı kavga: 1’i ağır 4 yaralı

Libya askerî heyeti Ankara’da

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Dokuz Eylül'de sanattan spora engelsiz kariyer

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları" için 81 ilde imza seferberliği

Dünya gastronomi sektörü İstanbul’da buluştu

Arpaguş: Müslüman, tüm insanların hak ve özgürlüklerini mukaddes bilir

Manisa Zabıtası öğrenciler için sıkı denetimde

Muğla Köyceğiz'de ortak alanlar Büyükşehir güzelliği

Düzce’de silah kaçakçılığı operasyonu: 6 şüpheli gözaltında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

Bursa Teknik Üniversitesi mavi ekonomi politikalarını araştıracak

Keçiören’de Stajyer Öğrencilere Sağlık Eğitimi Verildi

Ankara Keçiören'de stajyer öğrencilere sağlık eğitimi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR