Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

İzmir’in 'otizm' projeleri örnek gösterildi

İzmir’in 'otizm' projeleri örnek gösterildi

GÜNDEM 16.05.2025 15:40:45 0
İzmir’in

İzmir Kuşadası’nda düzenlenen Otizm Sempozyumu’nda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kırmızı Bayrak ve Destekli İstihdam Ofisi projelerine dikkat çekti.

İZMİR (İGFA) - CHP tarafından Aydın Kuşadası’nda “Gözüm Arkada Kalmasın İstiyorum” sloganı ile düzenlenen Otizm Sempozyumu; CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP’li milletvekilleri, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, Otizm Konfederasyonu yöneticileri, akademisyenler, otizmle ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, otizmli bireyler ve ailelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hem otizmli bireyler hem de ailelerinin yaşadığı adaletsizlikler ve kazanılması gereken hakların konuşulduğu sempozyumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otizmli bireylere yönelik projelerinden de övgü ile bahsedildi.

İZMİR’İN KIRMIZI BAYRAK UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILIYOR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ülkenin siyasi gündeminin yoğun olduğunu ancak otizm konusunun ülkenin ağır gündemine feda edilemeyeceğini vurguladı.

Otizm açısından anlamlı bir kentte olduklarını kaydeden Özel, 31 Ocak 2024-2 Şubat 2025 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Engellilik Çalıştayı’ndan da bahsederek “İzmir’de Engellilik Çalıştayı‘nda bir araya geldik. Engellerin kaldırılmasına yönelik olarak yerel yönetimlerin iyi örneklerinin konuşulması ve diğer belediyelere örnek olması ile ilgili önemli bir toplantıydı” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıl önce başlatılan ve başarıyla sürdürülen Kırmızı Bayrak uygulamasının yaygınlaştırılacağını ifade eden Genel Başkan Özel, “İzmir’de başlatılan, iyi sonuçlar vermiş ama hak ettiği değeri bulamamış, Türkiye’de yaygınlaşmayan Kırmızı Bayrak projesi çok önemli. Projeyle engelli bireyler için alınması gereken tüm tedbirleri alan ve var olan engelleri kaldıran yerlere kırmızı bayrak çekilerek engelliler ve yakınları haberdar ediliyor. Bunu yaygınlaştırıyoruz. Bunlar çok kıymetli” diye konuştu.

“HAKSIZLIĞA, EŞİTSİZLİĞE RAZI DEĞİLİZ”

Otizm için ilk 3 yılda farkındalığın sağlanması gerektiğini kaydeden Başkan Özel, “Türkiye’de 1,5 ila 2 milyon arasında otizmli yurttaşımız var. Bunların 700 bini çocuk ama sadece 42 bini okula gidiyor. Yani yüzde 6’sı… Yüzde 94’ünün örgün eğitime erişemediği gibi bir utançla karşı karşıyayız. Bu açıkça bir Anayasa ihlalidir. Anayasa, toplumun tümünü kapsar ve bu tabloyu değiştirmek sosyal devlet olmanın gereğidir. Böyle bir haksızlığa, eşitsizliğe Cumhuriyet Halk Partisi olarak razı değiliz. Bu eşitsizliğe en esaslı yerde müdahale etmek ve bir şeyler yapmak gerektiği açıktır” ifadelerine yer verdi.

OTİZMLİ BİREYLERİN AİLELERİNDEN İZMİR’E ÖVGÜ

İşaret diline çevrilen sempozyumda, otizmli bireylerin aileleri de kürsüye çıkarak yaşadıkları eşitsizlikleri dile getirip taleplerini aktardı. Otizmli annesi Sevinç Gülşah Karaçatlı, çocuğunun özellikle sosyal ve eğitim hayatında yaşadığı zorluklar nedeniyle çok kez şehir değiştirdiğini, en sonunda İzmir’de yaşamaya karar verdiklerini anlattı.

Otizmli bir çocuğu olan Otizm Konfederasyonu Başkanı Ergin Güngör de 27 yıldır konfederasyonda görev yaptığını belirterek “27 yıl sonra Türkiye’deki ilk kez bir siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaptığı sempozyumda böyle bir umudu hissetmek beni gençleştirdi. Tekrar umutlarımızı yeşertti. Büyük yollar alacağımızı hissettik. İzmir’de de çok değerli bir belediye başkanımız var. Engellilik Çalıştayı’nda müthiş bir ev sahipliği yaptı. İzmir’de hiçbir belediyede olmayan bir Destekli İstihdam Ofisi var. İstihdam çocuklarımız için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Büyükgümüş, TİMBİR Başkan Vekili Cüneyd Altıparmak’a konuştu

Batı Şeria'da işgal saldırıları: Biri çocuk iki Filistinli şehit, 10 yaralı

Brent petrol 60,77 dolardan işlem görüyor

İzmir'de "torbacı" operasyonunda 18 kişi tutuklandı

Adıyaman Fatih Mahallesi’de yeni taziye evi hizmete sunuldu

Bakan Yerlikaya: ‘Diyarbakır’da 7 yıl önce cinayet işleyen şahıs yakalandı’ - Videolu Haber

IPARD-III'ten 156 Yerel Eylem Grubu'na yüzde 100 hibe desteği

Kütahya Belediyespor’dan taraftarına bir zafer daha

Aslan Aslı Sorulmaz

İzmit’te ambulans ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı

Turistik Doğu Ekspresi kış sezonunun ilk seferine çıkıyor

Kocaeli Gebze’de çocuklar sinema keyfi yaşadı

2026 yılı merkezi bütçe kabul edildi

İstanbul Maltepe’de 'Açık Dolap' yenilendi

Kocaeli'nin bu atölyesi saat gibi işliyor... Bu atölyede ne ararsan var!

Hayatımı Yazdım, Roman Oldu

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl Kocaeli’de Tarih Rüzgarı Estirdi

İzmir’de torbacı operasyonu: 18 şüpheli tutuklandı

Yerlikaya: 7 yıllık cinayet firarisi sera bahçesinde yakalandı

Umut Kervanı Ceylanpınar'da "umut" olmaya devam ediyor

Adıyaman Belediyesi’nden üreten kadınlara yıl sonu sergisi

Mustafa Yalçın Talaslı gençlerle buluştu

Jolly Joker’de yılbaşı coşkusu başlıyor! Mekanlarda dopdolu program

İzmir'de Patili Dostumuz Projesi engelli çocukların hayatına dokundu

Yem Yönetmeliği'nde değişiklik 'Resmi'leşti... Gıdadan yeme büyük dönüşüm!

DSİ'den Bursa Yenişehir’e taşkın koruma yatırımı

Germencik Belediyesi'nden piknik alanlarının temiz kullanılması hakkında açıklama geldi

2026 yılı merkezi yönetim bütçesi TBMM’de kabul edildi

Ankara’ya kar bekleniyor: Yeni haftada hava nasıl olacak?

Altın tarihi yüksek seviyeye ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR