Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

İzmir'de taşeron krizi sürüyor! İşçiler belediyenin kapısına dayandı

‘Alınterimiz patronlara gitmesin’ diyerek mücadele eden taşeron işçiler, seslerini duyurmak için CHP İzmir İl Başkanlığı önünde toplandı.

GÜNDEM 27.01.2025 08:05:00 0
İzmir

‘Alınterimiz patronlara gitmesin’ diyerek mücadele eden taşeron işçiler, seslerini duyurmak için CHP İzmir İl Başkanlığı önünde toplandı. İşçiler, belediyeyi taşeron düzenini sürdürmekle suçlarken belediye ise işçilerin istihdam süreçleriyle doğrudan bir bağının olmadığını savundu

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı modüler tuvaletlerde çalışan taşeron işçiler, güvenceli çalışma talebiyle başlattıkları mücadelede 26. günü geride bıraktı. Taşeron sisteminin sona erdirilmesini isteyen işçiler, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde önceki gün düzenledikleri basın açıklamasında, İzmir halkının parasının taşeron şirketlere akıtıldığını öne sürerek duruma tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada, işçilerin belediye ile doğrudan bir hukuki bağlarının bulunmadığını belirtti.

‘HALKIN PARASI TAŞERON PATRONA YEDİRİLİYOR’

Taşeron işçiler tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Bizler güvenceli çalışmak için mücadele eden İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı modüler tuvaletlerde çalışan taşeron işçileriz. Ekmeğimiz için direniyoruz. Sesimizi duyurmak için anayasal haklarımızı kullanarak çeşitli eylemler yaptık. Bu sesin özünde kendi emeğimiz kadar İzmir halkının hakkı da vardı. İzmir halkının paraları taşeron patronlarına aktarılıyor. İzmir halkı için kullanılması gereken milyonlarca lira taşeron patronuna peşkeş çekiliyor. İzmir halkının parası, bizlerin ise alınteri birilerinin cebi dolsun diye harcanıyor. Biz açlık sınırında maaşla, güvencesiz çalıştırılıyoruz, taşeron patronu hiçbir şeye dokunmadan milyonlarca lira para kazanıyor. Üstelik yıllardır aynı patron farklı şirketlerle ihaleye giriyor ve kazanıyor. Yani özetle bizlerin alınteri, İzmir halkının parası patronlara aktarılıyor.

“Sözde belediyelerinde taşeron çalıştırmayan CHP, yıllardır bizleri kendi belediyesinde taşeron olarak çalıştırıyor. Bunu da yokmuş gibi davranarak, her yıl kadroya geçirme sözü vererek yapıyor. İzmir halkı için kullanılması gereken milyonlarca lira, taşeron patronuna peşkeş çekiliyor. Biz açlık sınırında maaşla, güvencesiz çalıştırılıyoruz, taşeron patronu milyonla para kazanıyor.”

‘CHP SÖZÜNÜ TUTMADI’

Bu süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile iletişim kurduklarını belirten taşeron işçiler, ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını söyledi:

 

“Özel, bizlerin de katıldığı açılış esnasında bizleri kastederek ‘Taşeron ile mücadele bizim işimiz, biz çözeriz bu sorunu!’ demişti. Özel bu cümleleri kullanırken partisinin yönetimindeki belediye iki yıllık ihaleye çıkarak tuvalet temizleme işini taşerona vermeye hazırlanıyordu. Bu açılış sonrasında sözcü arkadaşlarımızla görüşen Özel, belediyenin parası olmadığı için bu sistemi değiştiremeyeceğini ifade etti. Oysa gerçek olan bu değil, gerçek olan belediyenin parasının taşeron patronuna aktarılması. Üstelik yüz milyonlarca lira, evet İzmir halkının yüz milyonlarca lirası taşeron patronuna aktarılıyor, gerçek olan bu.”

Diğer yandan Parti Sözcüsü Deniz Yücel’in bir etkinlik esnasında taşeron işçilerle iletişime geçtiği, sorunun çözülmesi için uğraşacağını söylediği, işçilerin ise taşeron şirketin patronunun Yücel döneminde il başkan yardımcısı olduğunu ifade etmeleri sonrası iletişimin kesildiği bildirildi.

İşçiler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile yaptıkları görüşmenin de olumsuz sonuçlandığını belirterek, “Sayın Cemil Tugay ise ilk görüşmemizde kültür parka girmemize bile tahammül edemeyip bizleri tehdit etmiş ve o akşam iş akitlerimiz feshedilmişti.” dedi.

BELEDİYE SORUMLULUK ÜSTLENMEDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, yüklenici firma bünyesinde mobil tuvalet temizliği işinde çalışan personelin iş akitlerinin feshedildiği yönündeki iddialara yanıt verildi.

Belediye yönetimi iddiaları şöyle yanıtladı:

“Kamu hizmetinde kullanılan mobil tuvaletleri kilitleyerek eylem sürecine giren bu kişilerin, belediye yönetimi tarafından işten çıkarıldığı yönündeki iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu kişiler taşeron şirkette çalışmış, şirket değişiminin ardından yeni şartları kabul etmeyerek işlerine dönmemiş, belediyede istihdam edilme taleplerini eylemlerle iletmişlerdir. Bu kişilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile istihdam ilişkisi söz konusu değildir. Sonuç olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hiçbir bağı bulunmayan kişilerin, İzmir Büyükşehir Belediyesini zorunlu bir istihdam alanı olarak görmeleri, kamuoyunu yanıltıcı iş ve işlemlerde bulunmaları anlaşılır değildir.”

Açıklamanın sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesinde iş alım süreçlerinin İstihdam Komisyonu tarafından yönetildiği belirtilerek şöyle denildi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi, istihdam sürecini kurduğu komisyon ve birimler aracılığı ile Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik koşulları, istihdam gereksinimleri doğrultusunda objektif kıstaslara göre yürütmekte ve yönetmektedir, bundan sonraki süreçte de bu şekilde devam edecektir. Ülkenin ve belediyemizin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullarda, belediyemizle bağı bulunmayan kişilerin hangi saiklerle bu tür süreçlere giriştikleri anlaşılmamakla beraber, muhataplarının zorlu koşulları yaratanlar olduğunu, belediyeler olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Haber Editörü

admin

admin@tum1haber.com
Yorum Ekle

Hindistan, Pakistan'a giden suyu kesti

Muğla açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem

Siirt’te zorlu kış şartlarında yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Yapıcıoğlu: Memleketin her meselesinde ilkeli duruşumuzu koruyor, uygulanabilir çözümler üretiyoruz

Kayseri'de trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanı Yarar: Aileyi hedef alan anlayışlara karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençliğin ahlak ve anlam krizi görmezden gelinemez!

Fransa’da çiftçilerin protestoları devam ediyor

HÜDA PAR'ın 13'üncü kuruluş yıl dönümü Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı

Küba'da virüsler tüm ülkede salgına yol açtı, vaka sayısı artıyor

AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ AFYON’DA MASAYA YATIRILDI

Mardin’de tır ile otomobil kazasında otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi İstanbul'da gerçekleştirildi

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Şehit Ömer Halisdemir nezdinde tüm şehitlere vefa

“Sudan Halkı ile Dayanışma Günü” etkinliği gerçekleşti

HAMAS: Kudüs'te yeni yerleşim birimi kurulması ilhak projesinde tehlikeli bir tırmanış ve yeni bir suç teşkil etmektedir

Gavdos Adası açıklarında 545 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan düşürdü

Japonya'dan nükleer silah açıklaması

Sakarya'da şap karantinası

CGTN: Çin, Hainan Serbest Ticaret Limanı'nda ada genelinde kapılarını dış dünyaya nasıl daha fazla açıyor?

Manisa'da 4 milyon TL'lik bozulmuş kokoreçe imha!

TİMBİR heyetinden Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım’a ziyaret

İçişleri Bakanlığı: Kocaeli'de Rus menşeli keşif ve gözetleme amaçlı İHA bulundu

ANTALYA DA SÜPER ORGANİZASYON TTB.2026.Kadir Hıdır

Tekkeköy ve Çırakman Mahalleleri İmar Planı Değişikliği Askıya Çıkarıldı

İstanbul Merkezli Vergi Kaçakçılığı ve Kara Para Operasyonu: 5 İlde Eş Zamanlı Baskın

ASELSAN'dan 410 milyon dolarlık dev ihracat anlaşması

Freni patlayan vinç 6 aracı biçti: 7 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

ÖSYM hafta sonu üç sınav düzenleyecek

CISV Türkiye ve Karsan’dan çocuklara sürdürülebilirlik eğitimi

İzmir'de sınıf başkanının vaadi Başkan Büyükakın ile yerine geldi

Bursa Yenişehir'de ritim kursuna yoğun ilgi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR