Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

İzmir İtfaiyesi sonunda isyan etti, sokağa indi!

İzmir İtfaiyesi sonunda isyan etti, sokağa indi!

GÜNDEM 12.07.2025 09:35:53 0
İzmir İtfaiyesi sonunda isyan etti, sokağa indi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel iklim krizi ve değişen yağış rejimi nedeniyle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu İzmir’de, orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak için ilginç bir etkinlik düzenledi. İtfaiye personeli ağırlığı 10 kilogramın üzerindeki kişisel koruyucu kıyafetleri ile Konak’ta yurttaşlara eğitici broşür dağıttı. Ekipler özellikle sıcak havalarda, felakete dönüşen yangınların çıkmaması için herkesin duyarlı olmasını istedi.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, çoğu küçük ihmaller sonucu başlayan ve geride yıkıcı bir etki bırakan orman yangınlarına karşı ilginç bir farkındalık etkinliği düzenledi. Yangınlara müdahale ederken kullandıkları ısıya ve aleve karşı koruyan özel kıyafet giyen, baret ve temiz hava solunum cihazı takan itfaiye personeli, Konak Atatürk Meydanı ile Kemeraltı Çarşısı’nda broşür dağıtarak yurttaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. 40 dereceye yaklaşan sıcak havada koruyucu kıyafetle dolaşan itfaiye personelini gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

Yangınların büyük nedeni dikkatsizlik ve ihmal

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, özellikle yaz aylarında artan yangınlara dikkat çekmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, “Arkadaşlarımızın üzerindeki kişisel koruyucu kıyafetler 10 kilogramın üzerinde. Biz bu ağırlıklarla sıcaklığı 250 santigrat derecelere kadar çıkan ormanlar ve kentsel alanlardaki yangınları kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bu sırada o ağırlık her saat artıyor. Bu yaz çıkan yangınlarda, alevleri kontrol altına alma süresi bazı yerlerde 70 saat kadar çıktı. Ekipler uzun süre görev yapıyor. Onların sağlığını düşünmemiz gerekiyor. Çok zorlu bir mesleğimiz var. Ancak tüm bunlara rağmen görevimizi severek yapıyoruz” dedi.

“Yangınlar canımızı yaktı”

Tüm İzmirlileri yangınlara karşı duyarlı olmaya çağıran Korkmaz “Yangınlar elbette olacak. Ancak bu yangınların çoğu ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Yurttaşlarımızdan özellikle sigaraları yere atmamalarını, piknik ateşi yakmamalarını istiyoruz. Kaynak yapanların da yanlarında mutlaka su bulundurması gerekiyor. Gerekirse kapı kapı gezerek yurttaşlara bunun önemini anlatacağız. Henüz temmuz ayının başındayız. Son 15 günde İzmir’de meydana gelen yangınlar canımızı çok yaktı. O nedenle herkesin artık çok daha dikkatli, tedbirli olması gerekiyor” diye konuştu.

Kişisel acil durum senaryoları hayat kurtarıyor

Yangını söndürmekten ziyade, yangının çıkmaması için mücadele etmenin daha doğru olduğuna dikkat çeken Korkmaz, şunları söyledi: “Yangınların otluk alanlarda hızla ilerlediğini biliyoruz. İnsanlar bağ, bahçe, hobi bahçeleri yapıyor. Bunları yaparken güneşin nereden doğacağı ve nerden batacağını bile hesaplıyorlar. Ama bir yangın çıktığı zaman acil durum senaryoları bulunmuyor. Yurttaşların kendi evlerinin, yaşam alanlarının çevresinde bulunan otları mutlaka temizlemesi gerekiyor. Özellikle hobi bahçelerinde. Yine yangın koridoru oluşturulmalı. Meyve ağaçları diksinler. Çatılarını yangını geciktirici malzemelerden yapsınlar. Özellikle siteler bağ ve bahçe, ot temizliğini mutlaka yapmalı. Eğer bir site içerisinde temizlik yapılmazsa, çıkan ilk yangında en büyük tehlikeyi onlar yaşıyor. Çünkü örtü yangınları, rüzgarın da etkisi ile çok hızlı yayılıyor.”

“Mesleğimi severek yapıyorum”

Göreve yeni başlayan itfaiye eri İrem Gül Altundaş da şunları söyledi: “İzmir’de hava sıcaklığı çok yüksek. Biz üzerimizde gördüğünüz ağırlıklarla yangınlara gideceğiz. Zor bir görev. İzmir korunması gereken harika bir kent. Biz de bu kenti korumak için çanla başla mücadele ediyoruz” dedi.

Orhan Altıkat ise zorlu bir mesleklerinin olduğunu vurgulayarak, “Ama biz bunun bilinci ile itfaiyeciliği tercih ettik. Biz insanlara, canlılara ulaşmak, zorlu şartlarda onlara yardım edebilmek için bu mesleği seviyoruz ve mesleğin zorluklarını kabul ederek bu görevi tercih ettik” diye konuştu.

Yorum Ekle

Nijerya'da camide patlama: 7 ölü

TERME TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN ANKARA’DA STRATEJİK TEMAS EKONOMİ POLİTİKALARI MASAYA YATIRILDI, TERME’NİN VİZYONU GÜÇLÜ ŞEKİLDE TEMSİL EDİLDİ

"İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" Siirt’te özel gösterimle izleyiciyle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi ile görüştü

Tartışmalı İddialar Gölgesinde Bir Görüşme

Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, MedyaBerlin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Ekşi’yi kabul etti

Güçlü bir lider

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi"ne yönelik 81 ilde farkındalık çalışmaları yürütülüyor

Türkiye Barolar Birliği: Saran’ın gözaltı işlemi hukuka aykırıdır

"Zəfərlərə Doğru"

11. Yargı Paketi kabul edildi

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Fenerbahçe Başkanı Saran gözaltına alındı

HAMAS'tan işgalin suçlamalarına yanıt

Bakan Tunç: 11. yargı paketiyle adalette yeni dönem

Milli Dayanışma Komisyonu'nun görev süresi 2 ay daha uzadı

SON DAKİKA | Fenerbahçe’den Sadettin Saran açıklaması

HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu raporun detayları belli oldu: Kalıcı barış ve adalet için atılması gereken 15 adım!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan Türkiye’yi ziyaret edecek

Kocaeli Büyükşehir’den oyun gruplarına bakım

ÇOMÜ'lü akademisyen Kazakistan’da Türk tarihini aydınlatan yazıt keşfi

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran gözaltına alındı

Delhi'deki hava kirliliği, Hindistan yönetimini endişelendiriyor

İstanbul'da uyuşturucu ve fuhuş operasyonu: 22 şüpheliye gözaltı kararı!

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran yeniden gözaltına alındı

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran gözaltına alındı

ÇOMÜ'lü akademisyen Kazakistan’da Türk tarihini aydınlatan yazıt keşfi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Belirlenen asgari ücret bir kişinin bile geçimini sağlamaz!

Libya Genelkurmay Başkanı ve heyetinin cenazeleri Adli Tıp’ta

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

Bursa Teknik Üniversitesi mavi ekonomi politikalarını araştıracak

Keçiören’de Stajyer Öğrencilere Sağlık Eğitimi Verildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR