Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

ISW, ABD'nin Ukrayna ile istihbarat paylaşmayı reddetmesinin sonuçlarını açıklıyor

DÜNYA 6.03.2025 11:16:00 0
ISW, ABD

ABD ile Ukrayna arasındaki istihbarat paylaşımının askıya alınması, Rus güçlerinin Ukrayna'nın geri bölgelerine yönelik drone ve füze saldırılarını yoğunlaştırmasına olanak tanıyacak. Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün (ISW) bir raporuna göre, bu durum sivillerin hayatlarını ve Ukrayna'nın savunma-endüstriyel üssünün gelişimini etkileyecek.

Raporda, ABD istihbaratının Ukrayna şehirlerine yönelik Rus saldırıları için Ukrayna'nın erken uyarı sistemine katkıda bulunduğu belirtildi. Bu, yetkililerin ve sivillerin gelen füze ve drone saldırılarına hazırlanmasına olanak sağladı.

Ancak ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'nın geri bölgelerine yönelik saldırılarına ilişkin istihbarat paylaşımını askıya alması ve balistik tehditleri önleme kapasitesine sahip Patriot hava savunma füzelerinin teslimatının durdurulması, Ukrayna'nın geri bölgelerinin güvenliği üzerinde ciddi bir etki yaratacaktır.

Hava saldırıları yoğunlaşacak

ISW, Rusya'nın öncelikli olarak Ukrayna'nın enerji altyapısını ve savunma sanayisini drone ve füze saldırılarıyla hedef aldığını belirtti. ABD askeri yardımının ve istihbarat paylaşımının askıya alınmasının ardından bu saldırıların yoğunlaşması, Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerine tedarik sağlamak için savunma yeteneklerini güçlendirme yolundaki ilerlemesini engelleyecektir.

 

Ancak raporda, kendi kendine yeten bir Ukrayna savunma sanayisinin, yabancı askeri yardım önemli ölçüde azaltılsa bile, ülkenin uzun vadede kendini korumasına olanak sağlayabileceği belirtiliyor. Raporda, Ukrayna'nın kendi kendine yetebilmesinin sağlanmasının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda olduğu vurgulanıyor.

ISW ayrıca Ukrayna'nın işgal altındaki topraklardaki Rus hava savunma sistemlerini HIMARS ve ATACMS balistik füzeleri kullanarak vurma yeteneğini kaybedebileceği konusunda uyarıyor. Bu, Rus savaş pilotlarının ön cephelere daha yakın bir yerde faaliyet göstermesine ve Rusya'nın hem ön cephede hem de arka Ukrayna şehirlerinde güdümlü bombaları daha etkili bir şekilde konuşlandırma yeteneğini artıracaktır.

Rapor, ABD'nin askeri yardım ve istihbarat paylaşımını askıya alma politikasının, Başkan Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı kabul edilebilir şartlarda sona erdirme hedefine ulaşmadaki nüfuzunu zayıflattığı sonucuna varıyor. ISW, bu hedefe ulaşmak için Ukrayna'dan ziyade Rusya'ya daha fazla baskı uygulanmasının gerekli olduğunu savunuyor.

Rus ordusu durumdan faydalanacak

Kremlin yetkilileri, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardım ve istihbarat paylaşımının askıya alınmasından yararlanarak savaş alanında daha fazla avantaj elde etme niyetlerini dile getirdiler.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev 5 Mart'ta ABD'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatının büyük ihtimalle yeniden başlayacağını ancak Rusya'nın birincil hedefinin Ukrayna'ya sahada azami zararı vermek olduğunu söyledi. Moskova'nın ABD yardımındaki duraksamadan faydalanmak için sınırlı bir penceresi olduğunun farkında olduğunu kabul etti.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) analistleri, "Medvedev'in açıklaması, Rus güçlerinin muhtemelen ABD yardımlarındaki duraklamadan yararlanarak doğu ve güney Ukrayna'da daha fazla kazanım elde etmeye çalışacağı ve böylece Rusya'nın Luhansk, Donetsk, Zaporizhia ve Herson bölgelerinin tamamına ilişkin toprak iddialarını haklı çıkarmaya çalışacağı yönündeki ISW değerlendirmesiyle tutarlıdır" dedi.

ISW ayrıca Rus güçlerinin daha önce 2024 yılı başında ABD'nin askeri yardımlarına ara vermesinden faydalandığını kaydetti.

O dönemde Rus birlikleri Avdiivka şehrini ve batı Donetsk Oblast'taki birkaç yerleşim yerini yıkıp işgal etti. Mayıs ayında Rus birlikleri Ukrayna birlikleri ABD askeri yardımını almaya devam etmeden önce Kharkiv'i ele geçirmeye çalıştı.

ABD'nin Ukrayna ile istihbarat paylaşımının askıya alınması

ABD, Sky News'in 5 Mart tarihli haberine göre, Rus topraklarına yönelik saldırılar için Ukrayna ile istihbarat paylaşımını durdurdu ancak işgal bölgelerindeki Rus mevzilerini hedef almak için veri sağlamaya devam ediyor.

Ancak daha sonra haber ajansı, tüm istihbarat paylaşımının tamamen askıya alındığını bildirdi.

Öte yandan Ukrayna askeri çevrelerinden kaynaklar, RBC-Ukrayna'ya, iki ülke arasındaki istihbarat işbirliğinde herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Daha sonra CIA Başkanı, ABD'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatını ve istihbarat paylaşımını tamamen durduracağını doğruladı.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

AYBASTI BELEDİYE BAŞKANI İZZET GÜNDOĞAR ‘A TEŞEKKÜR EDERİZ

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Özgür Özel: CHP İçin Muhalefet Bitti, İktidar Hazırlığı Başladı

Ömer Çelik’ten SDG Tartışmalarına Net Yanıt: Parti ile Kabine Arasında Çatlak Yok

İlkay Aydemir, “The Best of the Antalya” Ödül Törenine Katıldı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Yılbaşı sofrasında sağlık uyarısı: Aşırıya kaçmayın!

Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

ETİS yılbaşı öncesi uyardı: Güvenli olmayan e-ticaret sitelerine dikkat!

“İyilikte Kadın” kampanyasına uluslararası tanıtım

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Türkiye'den Şam'a üst düzey ziyaret

İzmit Kanlıbağ’da spotçuların kaldırım işgaline mühürleme

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü 50 yaşında

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Bursa Yenişehir’de doğa yürüyüşüne büyük ilgi

Antalya Kentsel Yenileme Projesinde ilk etap tamamlandı

Anahtar Parti Sözcüsü Geçen: ‘Açlık sınırının altında gelirle yaşam dayatılıyor’

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR