8948,83%0,57
34,26% 0,34
37,59% -0,48
2909,00% -0,22
4894,55% 0,27
Lübnan'da onlarca taşınabilir çağrı cihazı aynı anda patladı.
İsrail, Lübnan'da kullanılan yaklaşık 5 santim boyundaki küçük çağrı cihazlarına siber saldırı yoluyla saldırı yaptı. Çok sayıda kişinin yaralandığı bildirilirken taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındı ve bu esnada infilak etti. Çağrı cihazlarının patlaması sonucu aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Emani'nin de bulunduğu en az bin kişinin yaralandığı ifade edildi. Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi. Öte yandan Hizbullah yönetiminin cihazları dağıttığı son partide patlamanın yaşandığı ileri sürüldü.
Bu arada yayınlanan görüntülerde, çağrı cihazlarının sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor. Bu yüzden de yaralananların parmaklarının koptuğu ve yaklaşık 500 kişinin de gözlerini kaybettiği bildirildi.
Suriye'nin başkenti Şam'da da taşınabilir çağrı cihazlarının patladığı, en az 10 kişinin yaralandığı belirlendi.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin de yaralandığını duyurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep etti. Başkent Beyrut'taki vatandaşlar, Kızılhaç binasına gelerek kan bağışında bulundu.
Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi. ifadeleri kullanıldı.
Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, Lübnan'da eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı. İsrail'in çağrı cihazlarını patlattığı saldırılarda bazı vatandaşların öldüğünü, binlercesinin yaralandığını aktaran Halebi, İsrail'in Lübnanlılara karşı benzeri görülmemiş bir suç işlediğini vurguladı. Bakan Halebi, dünya ülkelerine İsrail'in acımasızca saldırılarını durdurmaları çağrısında bulundu.
Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" vurgulandı. Açıklamada, Lübnan hükümetinin "devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu" belirtildi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı'nın saldırıyı BMGK'ya taşıyacağı ifade edildi.
Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu. İsrail yönetiminden ise henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.
İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD’ın, Lübnan’da infilak ettirilen çağrı cihazlarının pillerine patlayıcılar yerleştirdiği ve söz konusu cihazların 5 ay önce ithal edildiği öne sürüldü. Sky News Arabia'nın ismi paylaşılmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, MOSSAD’ın “Hizbullah’ın çağrı cihazlarına önceden ulaştığı ve pillerine patlayıcı madde yerleştirdiği” iddiasına yer verildi. Haberde, MOSSAD’ın patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği de ileri sürüldü.
Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun da Lübnanlı güvenlik kaynağından aktardığına göre, cihazlara yerleştirilen patlayıcı 20 gramın altında ve infilak ettirilen cihazlar 5 ay önce ithal edildi.
Terör ve Güvenlik Uzmanı Ali Fuat Gökçe, dünyada bir ülkenin böyle bir siber saldırısıyla ilk kez karşılaşıldığını belirterek "Bütün gruplar, örgütler, terör örgütleri de teknolojiyi yoğun bir şekilde kullandılar. Eylemlerinde, talimatlarda, eleman tayininde bu cihazlar kullanıldı. Bu yakalanma oranı düşük olduğu için de Hizbullah tarafından kullanılıyordu. Hizbullah'ın böyle az gelişmiş bir teknolojiyi kullanması radarlara ve elektronik harp vasıtalarına yakalanmamak içindi. Ama İsrail bunu bile kullanabildi, bunun da altını çizmek lazım" ifadelerini kullandı.
Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlatılmasını "direnişçilerden çok masumları hedef alan İsrail'in terör eylemi" şeklinde değerlendirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi aldı. Fidan, görüşmede, patlamalardaki can kayıpları nedeniyle Lübnan halkına başsağlığı diledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin, saldırılarla herhangi bir ilgisinin olmadığını belirtti. Jean-Pierre, "Eğer 'ABD'nin olayla ilgisi var mı?' diye sorarsanız, hayır, ABD'nin dahli yok. Ayrıca Lübnan'da yüzlerce çağrı cihazının patlaması olayından önceden haberdar değildik. Bu olay, farkında olduğumuz bir şey değildi." dedi ve bunun ötesinde yorum yapmayacağını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da "ABD'nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim. ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz" ifadesini kullandı.
İran, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını "Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği" olarak niteledi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile görüştü. Görüşmede Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını "İsrail'in terör eylemi" şeklinde niteleyerek kınadı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'daki terör eylemlerinin, başta uluslararası insancıl hukuk olmak üzere uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Olayı, "Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği" olarak niteleyen Kenani, İsrail'in, Filistin ile Lübnan başta olmak üzere bölgedeki terör eylemleriyle bölgeyi, uluslararası barış ve küresel güvenliği tehdit ettiğini vurguladı.
Lübnan hükümeti ve halkına taziye ve dayanışma dileklerini ifade eden Kenani, patlamalarda yaralanan İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani dahil olmak üzere tüm yaralılar için şifa diledi. Kenani, İran'ın Lübnan'a her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
Ürdün'deki geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Safedi, Mikati’ye, Kral 2. Abdullah’ın, "Lübnan’daki sağlık sektörüne, bugünkü toplu patlamalar sonucunda yaralanan binlerce Lübnanlının tedavisi için gerekli tıbbi yardımın sağlanması yönünde kendilerine talimat verdiğini” bildirdi.
Ürdünlü Bakan, ülkesinin Lübnan'ın güvenliği, egemenliği ve istikrarının yanında ve kardeş Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.
Ayrıca, bölgede yaşanan tehlikeli tırmanışın durdurulması gerektiğine dikkati çeken Safedi, "İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ve Batı Şeria'daki tırmanışın derhal durdurulması" çağrısında bulundu.
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin yaptığı bir açıklama dikkat çekti. Lübnan'da durumun endişe verici olduğunun altını çizen Lazzaribi, İsrail'in Hizbullah'a karşı muhtemel savaşına karşı hazırlıkların yapılması çağrısında bulundu. Açıklamanın İsrail'in siber saldırısıyla aynı dakikada ajanslara düşmesi dikkat çekti.