Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

İsrail, Mescid-i Aksa Fırtınası Harekatı'ndan 60 gün sonra:

Hala sersem ve kana susamış

DÜNYA 6.12.2023 11:40:00 0
İsrail, Mescid-i Aksa Fırtınası Harekatı

TAHRAN- Gazze'de Filistinliler insanlık tarihinin en kasvetli dönemlerinden birini yaşıyor. Geçtiğimiz iki ay içinde bölgede 2,3 milyon insan, İsrail'in aralıksız hava saldırılarından korunmak için sahip oldukları her şeyi terk etmek zorunda kaldı.

Bölgede güvenli sığınakların tükenmesiyle bireyler, sevdiklerini bir anda kaybetmenin sürekli gölgesi altında günlük yaşamlarını sürdürüyorlar. Aileleri hâlâ sağlam olduğu için şanslı olanlar, kalbi kırık ebeveynlerin çocuklarına dair herhangi bir iz bulmak için enkazları karıştırdığına tanık oluyor. Bazıları ise yavrularının cansız bedenlerine sımsıkı tutunuyor, içinde bulundukları zor durumun anlaşılmaz gerçekliğiyle boğuşuyor. Bazı ebeveynler çocuklarını zarardan korudular, ancak trajik bir şekilde kendi hayatlarını kaybettiler ve yavrularını bitmek bilmeyen bir acı ve ıstırap geleceğiyle tek başına boğuşmaya bıraktılar. İsrail bombalarından kaçmayı başaran herkes, açlık ve susuzluğa karşı ayrı bir mücadele vermek zorunda; çünkü İsrail rejimi, 7 Ekim'den bu yana Gazzelilere bu yaşamı tehdit eden zorlukları acımasızca dayatıyor.

Bu yazımızda İsrail'in Gazze'de kuşatma altındaki bölgede yürüttüğü yaklaşık iki ay süren savaşta işlediği suçlara bir göz atacağız.

Yiyecek ve su yok

İsrail savaş bakanı, Batılı liderlerin bugüne kadar görmezden geldiği inanılmaz Nazi benzeri açıklamalarla rejimin Gazze'ye yönelik soykırım saldırılarının başladığını duyurdu.

Yoav Gallant'ın "insan hayvanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket ediyoruz" açıklamasının ardından, rejimin tüm Gazze halkını yiyecek, su, yakıt, ilaç ve elektrikten mahrum bırakacağını belirten bir açıklama geldi. 

Kuşatma, sivilleri yıkıcı bir yoksunluk ve hastalık durumuna soktuğu ve silahlı kuvvetler üzerinde teslim olmaları yönünde baskıya yol açabileceği için düşmanı zayıflatmak için kullanılan zalim ve modası geçmiş bir taktiktir. Gazze 16 yıldır kuşatma altında olmasına rağmen ilk kez gıda, su ve ilaç eksikliği nedeniyle insanların hayatı doğrudan tehdit ediliyor. Temel insan haklarının açık bir ihlali olan bu soruna derhal çözüm bulunması gerekmektedir. İnsanların içme, yemek pişirme ve kişisel hijyen için günde ortalama beş litre suya ihtiyacı vardır ve normal şekilde çalışabilmek için günde 2.200 kalori tüketmeleri gerekir. Dünyanın “en büyük açık hava hapishanesinde” mahsur kalan Filistinliler bunlardan neredeyse hiç yararlanamıyor. 

 Gazze'de güvenli bölge yok

İsrail aslında Gazze'nin tamamını bir ölüm bölgesine dönüştürdü. Bölgedeki evlerin %70'inden fazlası moloz yığınına dönüştü ve hatta BM binaları, okullar, kiliseler, camiler ve hastaneler bile hedef olmaktan kurtulamadı. 

Özellikle endişe verici durumlardan biri, Gazze'nin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesi'nin mevcut kuşatmasıdır. İsrail güçleri hastaneyi tanklar ve toplarla kuşattı ve aşırı kalabalık alandan kaçmaya çalışan dehşete düşmüş sivilleri hedef alıyor. Trajik bir şekilde, hastanede cesetler birikiyor ve ciddi tıbbi ekipman sıkıntısı nedeniyle tıbbi personel, hastaları yerde tedavi etmek zorunda kalıyor.

Rahatsız edici bir şekilde, bu münferit bir olay değil. İsrail daha önce son iki ay içinde iki ayrı olayda hastanelere baskın düzenlemiş ve bu tesislerde bir dizi ölüme yol açmıştı. Gazze'deki El Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi harabeye döndü, uluslararası hukuka göre korunması gereken tesislere sığınan yüzlerce masum insan hayatını kaybetti.

İsrail, Hamas savaşçılarının hastanelerde saklandığını iddia ederek bu menfur eylemleri meşrulaştırmaya çalıştı. Ancak bu iddialara rağmen bu iddiaları destekleyecek hiçbir delil sunulmadı. Bunun yerine, bu saldırılar yalnızca sosyal medyada memlerin oluşmasına neden oldu ve bu da rejimin eylemlerine ilişkin kanıt eksikliğinin altını daha da çizdi. Rejim, son iki ayda hayatlarının her saniyesini El Şii ve Endonezya hastanelerinde masum insanları kurtarmak için harcayan sağlık personelini gözaltına alarak suç eylemlerini genişletti. Gözaltına alınanların nerede olduğu ise henüz bilinmiyor. 

Ancak İsrail ordusu, El Ahli Arap Hastanesi'ne düzenlediği ölümcül hava saldırısının geniş çapta inceleme altına alınmasının ardından, hastanelere sığınanları öldürmek için acele etmek zorunda kaldı. 17 Ekim saldırısında tesise sığınan yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. İsrail, tıbbi tesislere yönelik daha fazla ağır bombalamanın diplomatik açıdan daha maliyetli olduğunu düşündüğü için stratejisini değiştirmek ve Gazze'deki hastanelere kara saldırıları başlatmak zorunda kaldı. Artık tek bir saldırıyla değil, tekrarlanan ve belki daha acı verici saldırılarla hastaneleri yerle bir ediyor. 
Rejim şu ana kadar 16.000'den fazla Filistinliyi öldürdü ve ölenlerin %70'i kadın ve çocuklardan oluşuyordu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı şu ana kadar 6 bin 600'den fazla çocuğun öldürüldüğünü, binlercesinin ise hâlâ enkaz altında olduğunu söylüyor. İsrail bu masum canlıları öldürmek için 1 tonluk bombalar kullanıyor. 

Bu arada Batı, Gazze'de yaşanan soykırıma göz yummaya devam ediyor. Batılı liderler, kuşatma altındaki bölgelerdeki tüm hedeflerini yerine getirebilmesini sağlamak için rejime para ve lojistik gönderiyor; bunlardan biri de Filistinlilere yönelik etnik temizlik olabilir.  

İsrail içinde optik

Defterin iki tarafındaki herkesin üzerinde hemfikir olabileceği bir şey varsa o da İsrail'in 7 Ekim'de askeri, güvenlik ve istihbarat açısından devasa bir yenilgiye uğradığı gerçeğidir. O gün gerçekleşen sürpriz Hamas operasyonu 1000'den fazla İsrailliyi öldürdü. Rejimin resmi hesaplamasına göre.

İsrail'in operasyona yanıt olarak Gazze'ye yönelik müteakip saldırıları işgal altındaki topraklara güvenlik ve güveni geri getirmekte başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda farklı İsrailli politikacılar ile Filistin topraklarına geri kalanını harcamak üzere kandırılan Yahudiler arasındaki uçurumu da genişletti. hayatları “sonsuza kadar güvenli bir sığınakta”. 

Raporlar, Yahudilerin İsrail'den tersine göçünün arttığını gösteriyor. 7 Ekim'den bu yana giderek daha fazla İsrailli, Avrupa pasaportlarına başvurmak için Avrupa büyükelçiliklerinin önünde sıraya giriyor.

Yahudilere “vaad edilmiş” toprak fikrine hala bağlı kalanlar, işgal altındaki topraklarda sokaklara çıkarak rejimin İsrail'deki can kayıplarını göz ardı etmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiriyor. 

kaydeden Soheila Zarfam

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

KAHRAMANLARINA SAHİP ÇIKMAYANLAR BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDER!

Samsun Valiliği’nden Gıda OSB Açıklaması: Yatırımlarla Büyüyor

ALANYA DOĞU ÇEVRE YOLU VE DEMİRTAŞ KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Ağlama, israfdır o yaşlar sənə,

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

Mehmet Âkif Ersoy

Sakarya'da trafik kazası: 5 yaralı

Bingöl'de “Fetih Şuuru ve Üç Aylar” konferansı düzenlendi

ABD, Venezuela açıklarında bir gemiye daha el koydu

Bursa’da 42 parça tarihi eser ele geçirildi: 1 gözaltı

Meteorolojiden Akdeniz için fırtına uyarısı

Polonya sınır güvenliğini artırmak için kara mayınları döşeme kararı aldı

Malatya'da kontrolden araç kaza yaptı: 1'i ağır 2 yaralı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

Ramsey’in Adıyaman Gölbaşı Caddesi’ndeki mağazası hizmete girdi - Videolu Haber

Rusya, 1003 Ukraynalı askerin cenazesini teslim etti

MİT Başkanı Kalın, Hamas heyetiyle bir araya geldi

Teknolojinin kalbi Bursa'da attı

Japonya'da otomobil ile yolcu treni çarpıştı

Başkan Bozbey'den gençlere 'hayal kurun' tavsiyesi

Filistin’in Direnişi ve Dirilişi Akademik Çalıştay ve Toplumsal Farkındalık Programı düzenlendi

Adıyaman’da şoförler odası seçiminde yarış başladı: Aday Ahmet Gündüz’den seçim bürosu açılışı - Videolu Haber

Muğla Milas'ta 'Taziye Evi' temeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR