Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

İran, IAEA kınamasına nükleer önlemlerle yanıt verecek

El Mayadin'e bilgi veren kaynaklar, İran'ın nükleer programına yönelik herhangi bir kınamanın nükleer bir yanıta yol açacağını vurguladığını ve diyaloğa girme isteğini yinelediğini belirtti.

DÜNYA 20.11.2024 07:45:00 0
İran, IAEA kınamasına nükleer önlemlerle yanıt verecek

İran kaynakları Salı günü El Mayadeen'e  verdiği demeçte, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu'nun ülkeyi kınayan bir açıklama yapması halinde İran'ın derhal nükleer önlemlerle karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi .

Kaynaklar, İran'ın planlanan yanıtının santrifüjlere gaz enjekte etmeyi ve daha önce nükleer tesislerine yerleştirilmiş gelişmiş santrifüjleri etkinleştirmeyi içerdiğini belirtti.

Nükleer faaliyetleri artırmaya hazır olmasına rağmen İran, diplomasiye olan bağlılığını vurguladı ve kaynaklar ülkenin diyaloğu terk etmeyeceğini belirtti. Ayrıca İran, diğer taraflar üretken görüşmelere katılmaya gerçek bir istek gösterirse müzakereleri yeniden başlatmaya açık olmaya devam ediyor. 

İran, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, IAEA Yönetim Kurulu'nun kendisine karşı alacağı herhangi bir kararın nükleer programında daha fazla adım atılması da dahil olmak üzere karşı önlemlerle karşılanacağını belirterek sert bir uyarıda bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, devlet televizyonuna verdiği röportajda, Tahran'ın müzakerelere hazır olduğunu belirterek, "Diplomasi pencerelerinin açık kalmaya devam ettiğini" söyledi.

Ancak, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından terk edilen 2015 nükleer anlaşmasının değişen doğasına da dikkat çekti. Araghchi, "Nükleer anlaşma artık bir zamanlar sahip olduğu özellikleri taşımıyor," diye belirtti.

Ulusal çıkarlar

İran'ın yeni ABD yönetimine yönelik tutumunun sorulması üzerine Araghchi, Tahran'ın politikasının ulusal çıkarlar doğrultusunda olacağını söyledi.

"ABD'deki yeni hükümete ilişkin tutumumuz, hükümetin politikalarına, açıkladığı hedeflere ve atadığı kişilere bağlı olacak" diye açıkladı.

 

Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, GOP'un Çin'e yönelik 'agresif' planlarına işaret ediyor

ABD Hamas'a yaptırım uyguladı, hareket 'suç teşkil eden eylemi' kınadı

 Araghchi, Elon Musk ile İran'ın  Birleşmiş Milletler büyükelçisi arasında bir görüşme yapıldığına dair son medya haberlerine de yanıt vererek , bunları "Amerikan medyasının uydurmaları" olarak niteledi ve reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı da aynı tutumu yineleyerek, BM temsilcisinin New York'ta Musk ile görüştüğü iddialarını kesin bir dille yalanladı ve bu haberlerin asılsız olduğunu söyledi.

Gizli nükleer silahlara dair kanıt yok

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, İsviçre'nin Neue Zurcher Zeitung gazetesine perşembe günü verdiği röportajda , İran'ın gizlice nükleer silah geliştirdiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi. 

İran'ın nükleer bomba üretme ihtimali sorulduğunda Grossi, "İranlıların gizli, paralel bir nükleer program yürüttüğüne dair bir bilgimiz yok" dedi.

Ancak IAEA verilerine göre geçmişte böyle bir programın var olduğunu iddia etti.

Grossi, Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokları ve gelişmiş uranyum santrifüjleri üretme kapasitesi gibi bazı yönlerinin, nükleer silah programıyla olası bağlantılar konusunda endişelere yol açtığını söyledi.

IAEA Başkanı, "Bu nedenle gözetim sisteminin tamamen çökmesinden önce netliğe ihtiyacımız var" dedi.

İran'ın misillemesi

İran Atom Enerjisi Örgütü (AEOI) Başkanı Muhammed Eslami, Cuma günü yaptığı açıklamada, IAEA'dan İran karşıtı herhangi bir kararın "anında yanıt" verileceği uyarısında bulundu. 

Eslami, Tahran'da Grossi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "İran'ın nükleer programına karşı herhangi bir karar, İran'ın derhal yanıt vermesiyle karşılanacaktır." dedi.

İran'ın ulusal çıkarlar doğrultusunda nükleer faaliyetlerini sürdürdüğünü ve çatışmacı bir eylemle karşılaşması halinde karşılık vereceklerini yineledi.

Eslami, "Karşı taraf İran'a karşı çatışma, çözüm ve parçalama yolunu seçerse, bunun karşılığını da alacaktır" uyarısında bulundu.

Ancak İran'ın yapıcı bir şekilde angajmana girmeye istekli olduğunu da belirterek, "Eğer etkileşim yolunu seçerlerse İran etkileşime girmeye hazır, ancak başka bir yol seçerlerse İran gerekli kararları alacaktır." dedi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bilimsel faaliyetleri her alanda destekliyoruz

Tarihin derinliğinde saklı bir mâbed: Yeraltı Camii

Türkiye–Azerbaycan iş dünyasında kalıcı iş birliklerini güçlendireceğiz

Yandex Ads ağının Telegram kanalları geliri 57 milyon doları aştı

Sakarya'da bağlantı yolunda üstyapı çalışmaları hız kazandı

Trabzon’da ekolojik köprü tamamlandı

Belediye Başkanı Taşkın: Yeniden inşa sürecinde esnaf ve vatandaşların görüşleri önemli bir yol göstericidir

İşgalciler Ramallah'ın kuzeyinde 1200 konutluk yeni işgal adımı atıyor

Erdemoğlu Holding, Gaziantep’in Yıldızları arasında ödül aldı

Asgari ücret için üçüncü toplantının gün ve saat belli oldu!

Eskişehir’de minik eller doğayla buluştu

Batman emniyetine 151 yeni araç

Türkiye’nin ham çelik üretimi arttı

Şırnak eczacı odası, Diyarbakır’da eczacı odaları ile buluştu

Mekke’de Türkiye kafilesine otobüs çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Adıyaman'da uyuşturucu satışından aranan şahıs yakalandı

Mahinur Özdemir Göktaş:’ Çocukların dijital güvenliği tüm dünyanın ortak sorumluluğu’

Tuncay Kaya’dan bilirkişi raporlarına tepki: ‘Gerçek sorumlular göz ardı ediliyor’

BİK'ten internet haber siteleri için ilan ve reklam yayımlama kılavuzu

Adıyaman’da uyuşturucu taciri yakalandı

Kocaeli’yi anlatan en iyi kareler belli oldu

Bursa'da Saadet Partili kadınlardan 'yerli üretim' vurgusu

Asgari ücrette üçüncü toplantı bugün

Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı’dan Genç ASM’ye ziyaret

İşgalciler el-Halil'de baskınlarını artırdı: 22 Filistinli esir alındı

Sakarya BB PRO Team 2026 kadrosunu açıkladı

Havayolu Gümrük İşlemleri 2026’da Tamamen Dijitalleşiyor

Bakan Bolat: Türkiye-Azerbaycan ticaret hacmi 8 milyar dolara ulaştı

Bakan Güler, Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı kabul etti

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR